Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A magas vérnyomást, vagyis hipertóniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis az esetek nagy részében sokáig tünetmentes, nem okoz panaszokat, majd hirtelen életveszélyes állapotba (pl. stroke) is kerülhet a beteg. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük vérnyomásunkat, illetve figyeljünk az alábbi jelekre.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm fölött van, otthoni mérés esetén a határérték 135/85 Hgmm.

A magas vérnyomás tünetei

Minél korábban ismerjük fel a hipertóniát, annál jobb eséllyel előzzük meg a betegség súlyosbodását. Az első tünetek közé tartozik a reggel jelentkező fejfájás, lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Előfordulhat szédülés, fáradékonyság, koncentrációcsökkenés, rossz egyensúlyérzék, szapora szívdobogás, tompa mellkasi nyomás, izzadás, látászavar.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A megfelelő életmód kialakítása, szükség esetén az életmód változtatása segíthet a vérnyomás karbantartásában. Gyakran azonban ez nem elegendő, háziorvosa ilyenkor gyógyszeres kezelést javasolhat. A vérnyomáscsökkentésre szolgáló gyógyszeres kezelést orvosa mindig a betegség stádiumának, egyéb betegségek fennállásának, illetve az egyéni értékek ismeretében dönti el.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a magas vérnyomást?

 • Vérnyomásmérés. A magas vérnyomás megelőzésének leghatékonyabb eszköze a szűrővizsgálat, vagyis a rendelői vérnyomásmérés. A diagnózis pontos felállításához többszöri, különböző időpontokban mért mérési adatokra van szükség. Ha az adatok jellemzően magasabbak, mint 140/90 Hgmm, akkor kialakult a magas vérnyomás.
 • Egészséges táplálkozás. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, kerüljük a zsíros ételeket és a sót.
 • Amennyiben szükséges, fogyjunk le, figyeljünk a kilókra.
 • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
 • Szokjunk le a dohányzásról.
 • Mozogjunk rendszeresen, naponta legalább 30 percet.
 • Csökkentsük a stresszt. Alkalmazzunk különböző technikákat erre a célra.
 • Aludjunk eleget.

Ha már megállapították a magas vérnyomás betegséget, az életmód-változtatásokon kívül az alábbi praktikák is segíthetnek a betegség kezelésében:

 • Mérjük otthon is rendszeresen a vérnyomásunkat.
 • Ne hanyagoljuk el a gyógyszerszedést.
 • Járjunk vissza rendszeresen a kontrollvizsgálatokra.
 • Étkezzünk egészségesen.
 • Mozogjunk rendszeresen.
 • Tartsuk súlyunkat az optimális értékeken belül.
 • Kerüljük a stresszt.

Fontos tudni, hogy a magas vérnyomás szervkárosodást és stroke-ot is okozhat. Szív- és érrendszeri-, valamint vesebetegség jöhet létre a magas vérnyomás következtében. Ha felmerül a magas vérnyomás gyanúja, forduljunk orvoshoz.

Útmutató

 • Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm fölött van.
 • A megfelelő életmód kialakítása, szükség esetén az életmód változtatása segíthet a vérnyomás karbantartásához. Gyakran azonban nem elegendő, ilyenkor gyógyszeres kezelés indokolt. 
 • Ha felmerül a magas vérnyomás gyanúja, forduljunk orvoshoz.
Magas vérnyomás - Részletesen a témáról
Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeket is eredményezhet, ezért fontos a rendszeres kontroll. De mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek népbetegségnek számítanak, egészséges étrenddel azonban sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Mire figyeljünk, ha „szívbarát” módon szeretnénk táplálkozni?
Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

A magas vérnyomás (hipertónia) egy rendkívül gyakori és veszélyes népbetegség. A WHO legfrissebb adatai szerint 1.13 milliárd embert érint világszerte. Mit tegyünk, ha a magas vérnyomás tüneteit észleljük magunkon?
Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

A teljesítmény csökkenése bizonyos mértékig természetes, azonban van néhány tünet, amely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának vagy akár egy nem hatékonyan felépített edzéstervnek.
Mozgás receptre?

Mozgás receptre?

A legfrissebb amerikai szakmai ajánlások erősen hangsúlyozzák a fizikai aktivitás és más életmódbeli elemek döntő szerepét az enyhén vagy közepes mértékben emelkedett vérnyomás- és koleszterinszint esetén.
Életmódváltás vagy gyógyszeres kezelés?

Életmódváltás vagy gyógyszeres kezelés?

A szakemberek szerint emelkedett vérnyomás- és koleszterinszint esetén az életmódváltásnak kellene lennie az első vonalbeli kezelési stratégiának, amely megelőzi a gyógyszeres kezelést, amivel dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus is egyetért.
Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?

Napjainkban gyakorta használjuk a diéta szót a különböző étrendi irányzatokra, ám a diétás konyhatechnika alapvetően a normál konyhatechnikai műveletek közötti választást jelenti, amely lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk vele a betegség miatti tápanyagszükségletet, a beteg állapota és az emésztőrendszer kímélete szerint. Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Így csökkentsd a sófogyasztást!

Így csökkentsd a sófogyasztást!

A megfelelő sóbevitel az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ám túlzott fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sóbevitellel kapcsolatban.
Jelek, amelyek arra utalnak, hogy túl sok sót fogyasztasz

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy túl sok sót fogyasztasz

A túl sok só fogyasztása hosszú távon olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a szívmegnagyobbodás, szívelégtelenség vagy vesebetegség kialakulása, ezért mindenképp érdemes megvizsgálnunk a sófogyasztási szokásainkat, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan tarthatja karban vérnyomását?
Mit írtak mások a magas vérnyomás témában?
Hasznos lehet
A magas vérnyomás (hipertónia) egy rendkívül gyakori és veszélyes népbetegség. A WHO legfrissebb adatai szerint 1.13 milliárd embert érint világszerte. Mit tegyünk, ha a magas vérnyomás ...
A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeke ...