Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A magas vérnyomást, vagyis hipertóniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis az esetek nagy részében sokáig tünetmentes, nem okoz panaszokat, majd hirtelen életveszélyes állapotba (pl. stroke) is kerülhet a beteg. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük vérnyomásunkat, illetve figyeljünk az alábbi jelekre.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm fölött van, otthoni mérés esetén a határérték 135/85 Hgmm.

A magas vérnyomás tünetei

Minél korábban ismerjük fel a hipertóniát, annál jobb eséllyel előzzük meg a betegség súlyosbodását. Az első tünetek közé tartozik a reggel jelentkező fejfájás, lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Előfordulhat szédülés, fáradékonyság, koncentrációcsökkenés, rossz egyensúlyérzék, szapora szívdobogás, tompa mellkasi nyomás, izzadás, látászavar.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A megfelelő életmód kialakítása, szükség esetén az életmód változtatása segíthet a vérnyomás karbantartásában. Gyakran azonban ez nem elegendő, háziorvosa ilyenkor gyógyszeres kezelést javasolhat. A vérnyomáscsökkentésre szolgáló gyógyszeres kezelést orvosa mindig a betegség stádiumának, egyéb betegségek fennállásának, illetve az egyéni értékek ismeretében dönti el.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a magas vérnyomást?

 • Vérnyomásmérés. A magas vérnyomás megelőzésének leghatékonyabb eszköze a szűrővizsgálat, vagyis a rendelői vérnyomásmérés. A diagnózis pontos felállításához többszöri, különböző időpontokban mért mérési adatokra van szükség. Ha az adatok jellemzően magasabbak, mint 140/90 Hgmm, akkor kialakult a magas vérnyomás.
 • Egészséges táplálkozás. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, kerüljük a zsíros ételeket és a sót.
 • Amennyiben szükséges, fogyjunk le, figyeljünk a kilókra.
 • Kerüljük az alkoholfogyasztást.
 • Szokjunk le a dohányzásról.
 • Mozogjunk rendszeresen, naponta legalább 30 percet.
 • Csökkentsük a stresszt. Alkalmazzunk különböző technikákat erre a célra.
 • Aludjunk eleget.

Ha már megállapították a magas vérnyomás betegséget, az életmód-változtatásokon kívül az alábbi praktikák is segíthetnek a betegség kezelésében:

 • Mérjük otthon is rendszeresen a vérnyomásunkat.
 • Ne hanyagoljuk el a gyógyszerszedést.
 • Járjunk vissza rendszeresen a kontrollvizsgálatokra.
 • Étkezzünk egészségesen.
 • Mozogjunk rendszeresen.
 • Tartsuk súlyunkat az optimális értékeken belül.
 • Kerüljük a stresszt.

Fontos tudni, hogy a magas vérnyomás szervkárosodást és stroke-ot is okozhat. Szív- és érrendszeri-, valamint vesebetegség jöhet létre a magas vérnyomás következtében. Ha felmerül a magas vérnyomás gyanúja, forduljunk orvoshoz.

Útmutató

 • Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm fölött van.
 • A megfelelő életmód kialakítása, szükség esetén az életmód változtatása segíthet a vérnyomás karbantartásához. Gyakran azonban nem elegendő, ilyenkor gyógyszeres kezelés indokolt. 
 • Ha felmerül a magas vérnyomás gyanúja, forduljunk orvoshoz.
Magas vérnyomás - Részletesen a témáról
Mit egyek, ha magas vérnyomásom van?

Mit egyek, ha magas vérnyomásom van?

Magas vérnyomás esetén a táplálkozásnak jelentős szerepe van. Mérsékelni kell a túlzott zsír és koleszterin fogyasztását, a sóbevitelt, és az alkoholfogyasztást, valamint növelni a rostfogyasztást.
Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

A magas vérnyomás (hipertónia) egy rendkívül gyakori és veszélyes népbetegség. A WHO legfrissebb adatai szerint 1.13 milliárd embert érint világszerte. Mit tegyünk, ha a magas vérnyomás tüneteit észleljük magunkon?
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek népbetegségnek számítanak, egészséges étrenddel azonban sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Mire figyeljünk, ha „szívbarát” módon szeretnénk táplálkozni?
Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?

A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeket is eredményezhet, ezért fontos a rendszeres kontroll. De mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

A teljesítmény csökkenése bizonyos mértékig természetes, azonban van néhány tünet, amely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának vagy akár egy nem hatékonyan felépített edzéstervnek.
Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?

A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan tarthatja karban vérnyomását?
Mit írtak mások a magas vérnyomás témában?
Hasznos lehet
A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeke ...
A magas vérnyomás (hipertónia) egy rendkívül gyakori és veszélyes népbetegség. A WHO legfrissebb adatai szerint 1.13 milliárd embert érint világszerte. Mit tegyünk, ha a magas vérnyomás ...
Magas vérnyomás esetén a táplálkozásnak jelentős szerepe van. Mérsékelni kell a túlzott zsír és koleszterin fogyasztását, a sóbevitelt, és az alkoholfogyasztást, valamint növelni a r ...