Pszichológia ellátás

Pszichológia ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Gyakori kérdés, hogy mikor érdemes pszichológushoz fordulni? Mikor számít igazi nehézségnek egy élethelyzet? Cikkünkben választ kaphatunk a kérdésekre.

Mikor forduljunk pszichológushoz?

Válás, családi tragédia, munkahely elvesztése…mind olyan élethelyzet, amivel nem könnyű megbirkózni, de vajon mikor szükséges szakember segítségét igénybe venni? A válasz egészen egyszerű: ha azt érezzük, hogy negatívan befolyásolja a mindennapjainkat, akadályozza azt, hogy boldogok legyünk, szorongást, félelmet vagy szenvedést élünk át általa. Amennyiben úgy érezzük, hogy a nehézségeket nem tudjuk magunk, vagy a család és a barátok segítségével megoldani, forduljunk szakemberhez.

Milyen konkrét problémákkal érdemes szakemberhez fordulni? 

Az alábbi tünetek, élethelyzetek esetén, érdemes felkeresnünk pszichológust és/vagy pszichiátert:

 • pánikzavar,
 • szorongás,
 • fóbiák,
 • párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati problémák,
 • depresszió,
 • hangulati zavarok,
 • alvászavar,
 • önértékelési problémák,
 • trauma,
 • poszttraumás stressz szindróma,
 • kapunyitási/kapuzárási nehézségek,
 • pszichoszomatikus megbetegedések,
 • indulatkezelési vagy egyéb viselkedésbeli problémák.

Mi történik a pszichológusnál?

Mondhatnánk azt is, hogy két ember beszélget, de ennél azért több. Egy védett térben bármely gondolatunkat, érzésünket elmondhatjuk egy olyan embernek, aki értő, speciális figyelemmel hallgat meg csak minket, majd utána nem meséli el másoknak. Megért, támaszt nyújt és bíztat, segítségével megszületnek bennünk a válaszok, amelyek megoldják problémáinkat. Csodát tenni természetesen a pszichológus sem tud, de szakértői figyelmével rávilágíthat olyan dolgokra, amikkel foglalkoznunk kell mentális egészségünk érdekében.

A terápia időtartama és gyakorisága a megbeszéltektől függ, általában hetente, kéthetente egy-két órát vesz igénybe. Azonban azzal fontos tisztában lennünk, hogy ez nem olyan, mint egy akut testi probléma. Vagyis senki nem tudja megmondani, hogy három ülésre lesz szükség és elmúlik a szorongás. Aktív lelki munkával azonban hatalmas fejlődés érhető el.

A pszichológia ellátás nemcsak mentális betegeknek való!

A pszichológiai szakrendelésen nemcsak mentális zavarban szenvedők vehetnek részt, hanem olyan egészséges emberek is, akik önismeretüket vagy viselkedésüket szeretnék fejleszteni, kapcsolataik minőségén változtatni, esetleg egy adott területen felmerülő problémát megoldani.

Forrás: When to Consult a Psychologist (HealthLine)

Pszichológia ellátás - Részletesen a témáról
Sztárokat is érint a pánikroham
A híres énekesnő, Ellie Goulding nem tudta olyan könnyen feldolgozni a sikert, és megfelelési kényszere miatt korábban sokszor pánikrohammal küzdött. De vajon miről és hogyan ismerhetjük fel a pánikrohamot?
Honnan ismerhetjük fel a nárcisztikus embereket?
Egyszer-egyszer bárkinél előfordulhat, hogy nárcisztikus vonásokat mutat, azonban a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek nemcsak alkalmanként, hanem rendszeresen figyelmen kívül hagyják a többi embert, és azok érzéseit. Hogyan ismerhetjük fel a patológiás nárcizmust?
A párkapcsolati erőszak öngyilkosságra hajlamosíthat
A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel próbálnak meg véget vetni életüknek - írta egy új kutatásra hivatkozva a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán.
Mi állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében?
A gyulladásos bélbetegségek milliók életét keserítik meg Európában és tízezrek életét idehaza. Kiderült, milyen lelki hatások állhatnak a háttérben.
Mit tehetünk, ha félünk az intimitástól?
Számos dolog állhat annak hátterében, ha valaki fél az intimitástól, de vajon mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Íme, néhány tipp, amivel javíthatunk kapcsolataink minőségén.
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező befolyásolhatja az autizmus súlyosságát (pl. egyéb fennálló betegségek, fejlődési zavarok). Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Alkoholos demencia
A krónikus alkoholfogyasztás memória- és viselkedésbeli változásokat okozhat, amelyeket gyakran alkoholos demenciának neveznek. Az alkoholos demenciának számos tényezője és típusa van, beleértve a májelégtelenséget és az alkohollal összefüggő alultápláltságot.
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése, amelyek megnehezítik a férfiak depressziójának észlelését és diagnosztizálását. Kulturális nyomást is érezhetnek, hogy „férfiasan” viselkedjenek, így inkább elrejtik érzelmeiket.
Hasznos lehet
Mikor forduljunk pszichológushoz, és mikor pszichiáterhez?
Előfordul, hogy elveszünk a szakterületek között. és nem tudjuk, mikor forduljunk az egyik, és mikor a másik szakemberhez. Amennyiben mentális betegséggel küzdünk, fontos lehet például...
Mikor segít a kognitív viselkedésterápia?
A kognitív viselkedésterápia napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott beszélgetésterápiája. Mit kell tudni róla? Mire jó? Van-e olyan állapot, amikor nem alkalmazható? Kérdések és válaszok a kognitív...