Szemek

Szemek

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szemünk és látásunk nagyon kényes téma, hiszen életminőségünket befolyásolja. A szemben kialakult panaszok nagyon zavaróak és veszélyesek, ezért javasolt az évenkénti szűrővizsgálat és panaszok esetén az azonnali orvosi kontroll.

A leggyakoribb szembetegségek

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladást általában bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, de az arra hajlamos személyeknél allergiás reakcióként is bekövetkezhet. Legfőbb tünetei a könnyezés, a szem(ek) kipirosodása, viszketés, fényérzékenység, váladékozás, homályos látás, idegentest érzése. Bár nagyon látványos és kellemetlen betegség, általában nem igényel sürgősségi kezelést, azonban szükséges minél előbb orvoshoz fordulni rendkívül fertőző jellege, illetve a panaszok mielőbbi enyhítése miatt.

Távollátás

A távollátó beteg a távoli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá közel lévőket homályosan. A távollátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Rövidlátás

A rövidlátó beteg a közeli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá távol lévőket homályosan. A rövidlátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Zöldhályog

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, de jól kezelhető szembetegség. Megfelelő kezeléssel (általában szemcsepp) az általa okozott látásromlás, végső esetben vakság megelőzhető. Jellegzetes tünetei a szem és szemkörnyéki fájdalom, szempirosodás, homályos látás.

Szürke hályog

A szürke hályog (katarakta) gyógyszerrel, szemtornával és optikai eszközökkel sajnos nem kezelhető, egyedül a műtét jelent hatásos megoldást. A betegség főként idősebb korban jelentkezik. Jellegzetes tünetei a homályos látás, rosszabb látás a sötétben, visszatükröződéssel szembeni érzékenység, a színek elhalványulása, kettős látás.

Hogyan előzhetjük meg a szembetegségeket?

Bizonyos szembetegségek (mint pl. a rövidlátás) öröklődhet, azonban mi is sokat tehetünk, hogy szemünk minél tovább maradjon egészséges.

  • Fogyasszunk sok zöldségben és gyümölcsben gazdag ételeket, A-, C- és E-vitamint, továbbá cinket.
  • Óvjuk szemünket a nap káros sugaraitól. A kalap viselése kb. 50 százalékban, míg a megfelelő UV-szűrőkkel ellátott napszemüveg akár 100 százalékban is csökkentheti a szemet ért káros sugárzást. Fontos tudni, hogy nagyon veszélyes az UV-szűrő nélküli napszemüveg, mivel a sötét lencse használatakor a pupilla kitágul, így több káros sugarat enged a szembe, mintha hunyorognánk.
  • Járjunk évente szűrővizsgálatra, ahol a legkisebb elváltozások is időben kimutatásra kerülhetnek, így kezelésük is hamar megkezdődhet.

Útmutató

  • A szem leggyakoribb szembetegségei között a kötőhártya-gyulladás, zöldhályog, szürke hályog, rövidlátás és távollátás. 
  • A szemben kialakult panaszok nagyon zavaróak és veszélyesek, ezért javasolt az évenkénti szűrővizsgálat és panaszok esetén az azonnali orvosi kontroll.
Szemek - Részletesen a témáról
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne velünk, ha teljes alvásmegvonásban lenne részünk?
Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?
A legboldogabb pillanataidban könnyek ülnek a szemedben, de ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb kellemetlenné teszi a mindennapokat. Mit tehetünk?
Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.
Miért fontos a látásvizsgálat?
Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el szemvizsgálatra, ha szemüveges vagy, vagy amikor már nagyon zavaró a látásprobléma, hanem váljon ez időszakos rutinná!
5+1 tipp szemszárazság ellen
A sok képernyő és monitor előtt töltött idő miatt egyre többen küzdenek szemszárazsággal és szemproblémákkal. Mit tehetünk a szemszárazság ellen?
A multifokális lencse előnyei és hátrányai a vezetés alatt
Multifokális lencsével nagyon jól lehet látni a távol lévő tárgyakat és a műszerfalat egyaránt, ezért viselése vezetéshez is alkalmas. Az éjszakai vezetéshez azonban veszélyes lehet, ezért éjszaka hagyományos szemüveg használata ajánlott.
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?
A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elhomályosodása, elszürkülése, amely gyakran együtt jár a kor előrehaladtával. A szürkehályog a látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben akár teljes vaksághoz is vezethet.
Mikor használjunk hypot és mikor ne?
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük való tisztítást. Melyek ezek?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mely vitaminok fogyasztása ajánlott a szem védelmében?
Hasznos lehet
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is....
Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget...