Szembetegség

Szembetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szemünk és látásunk nagyon kényes téma, hiszen életminőségünket befolyásolja. A szemben kialakult panaszok nagyon zavaróak és veszélyesek, ezért javasolt az évenkénti szűrővizsgálat és panaszok esetén az azonnali orvosi kontroll.

A leggyakoribb szembetegségek

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladást általában bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, de az arra hajlamos személyeknél allergiás reakcióként is bekövetkezhet. Legfőbb tünetei a könnyezés, a szem(ek) kipirosodása, viszketés, fényérzékenység, váladékozás, homályos látás, idegentest érzése. Bár nagyon látványos és kellemetlen betegség, általában nem igényel sürgősségi kezelést, azonban szükséges minél előbb orvoshoz fordulni rendkívül fertőző jellege, illetve a panaszok mielőbbi enyhítése miatt.

Távollátás

A távollátó beteg a távoli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá közel lévőket homályosan. A távollátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Rövidlátás

A rövidlátó beteg a közeli tárgyakat, személyeket élesen látja, azonban a hozzá távol lévőket homályosan. A rövidlátással célszerű minél előbb szemészeti szakrendelésre látogatni, hiszen állapotunk tovább romolhat. Látóélesség vizsgálat alapján orvosa megállapítja az Ön számára optimális dioptriát, mely a szemüveg elkészítéséhez szükséges.

Zöldhályog

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, de jól kezelhető szembetegség. Megfelelő kezeléssel (általában szemcsepp) az általa okozott látásromlás, végső esetben vakság megelőzhető. Jellegzetes tünetei a szem és szemkörnyéki fájdalom, szempirosodás, homályos látás.

Szürke hályog

A szürke hályog (katarakta) gyógyszerrel, szemtornával és optikai eszközökkel sajnos nem kezelhető, egyedül a műtét jelent hatásos megoldást. A betegség főként idősebb korban jelentkezik. Jellegzetes tünetei a homályos látás, rosszabb látás a sötétben, visszatükröződéssel szembeni érzékenység, a színek elhalványulása, kettős látás.

Hogyan előzhetjük meg a szembetegségeket?

Bizonyos szembetegségek (mint pl. a rövidlátás) öröklődhet, azonban mi is sokat tehetünk, hogy szemünk minél tovább maradjon egészséges.

  • Fogyasszunk sok zöldségben és gyümölcsben gazdag ételeket, A-, C- és E-vitamint, továbbá cinket.
  • Óvjuk szemünket a nap káros sugaraitól. A kalap viselése kb. 50 százalékban, míg a megfelelő UV-szűrőkkel ellátott napszemüveg akár 100 százalékban is csökkentheti a szemet ért káros sugárzást. Fontos tudni, hogy nagyon veszélyes az UV-szűrő nélküli napszemüveg, mivel a sötét lencse használatakor a pupilla kitágul, így több káros sugarat enged a szembe, mintha hunyorognánk.
  • Járjunk évente szűrővizsgálatra, ahol a legkisebb elváltozások is időben kimutatásra kerülhetnek, így kezelésük is hamar megkezdődhet.
Szembetegség - Részletesen a témáról
A multifokális lencse előnyei és hátrányai a vezetés alatt

A multifokális lencse előnyei és hátrányai a vezetés alatt

Multifokális lencsével nagyon jól lehet látni a távol lévő tárgyakat és a műszerfalat egyaránt, ezért viselése vezetéshez is alkalmas. Az éjszakai vezetéshez azonban veszélyes lehet, ezért éjszaka hagyományos szemüveg használata ajánlott.
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.
5+1 tipp szemszárazság ellen

5+1 tipp szemszárazság ellen

A vírushelyzet és a karantén ugyan oldódni látszik, de a bezártság nem csak a hangulatunkra nyomta rá a bélyegét, hanem a szemünknek sem tett jót. Mit tehetünk a szemszárazság ellen?
Mikor használjunk hypot és mikor ne?

Mikor használjunk hypot és mikor ne?

A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük való tisztítást. Melyek ezek?
Mikor ajánlott a szemtorna?

Mikor ajánlott a szemtorna?

A szemtorna mindenkinek ajánlott, különösen azoknak, akiknek szemműtét után izom-kontrollra van szüksége, kancsalok, vagy nem tudják szemüket az olvasáshoz fókuszálni, és tompa vagy kettős látásuk van.
Hogyan készüljünk fel a lézeres szemműtétre?

Hogyan készüljünk fel a lézeres szemműtétre?

A látásjavító lézeres szemműtét alkalmas a rövidlátás, illetve a távollátás kezelésére is. Ideális esetben akár teljesen elhagyható a szemüveg és a kontaktlencse.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mely vitaminok fogyasztása ajánlott a szem védelmében?
Azonos szerv gyakori betegségei
Mit írtak mások a szembetegség témában?
Hasznos lehet
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különös ...