Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a szabadban töltött idő? Valóban kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk, ha több időt töltünk a szabadban? Egy január 16-i finn tanulmány a természet és bizonyos gyógyszerek szedésének kapcsolatát vizsgálta.

Milyen eredményeket hozott a kutatás?

Egy új finn tanulmány szerint azoknak a városban élő embereknek, akik gyakran járnak a természetben (pl. parkokban, közösségi kertekben, egyéb zöld területeken) kevésbé van szükségük depresszió, magas vérnyomás, asztma gyógyszerekre, mint azoknak, akik nem. A természetben való időtöltés és a gyógyszerhasználat nem függött a háztartások társadalmi és gazdasági helyzetétől.  

Mit és hol vizsgáltak?

A kutatásban három finn város - Helsinki, Espoo és Vantaa –lakosait kérdezték meg arról, milyen gyakran járnak a természetben, továbbá látnak-e vizes vagy zöld területet bármely ablakukból (elsősorban erdőkre, kertekre, parkokra, kastélyparkokra, temetőkre, állatkertre, rétekre, tavakra, tengerre és folyóra vonatkozott a kérdés). A megkérdezetteknél továbbá kíváncsiak voltak arra is, hogy szednek-e valamilyen gyógyszert szorongás, alvászavar, depresszió, magas vérnyomás és/vagy asztma ellen.

Milyen egészségügyi hatásai lehetnek a szabadban töltött időnek?

A kutatás – bővítve azoknak a tudományos bizonyítékoknak a körét – alátámasztja a természetben töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Azoknál, akik hetente három vagy négy alkalommal töltöttek időt a szabadban:

  • 33 százalékkal kisebb eséllyel használnak mentális egészséggel kapcsolatos gyógyszereket,
  • 36 százalékkal kisebb valószínűséggel vesznek be magas vérnyomás elleni készítményeket,
  • 26 százalékkal kisebb valószínűséggel szednek asztma elleni gyógyszereket.

Töltsünk több időt a szabadban!

„Ezek az eredmények azért nagyon fontosak, mert egyre több kutatás támasztja alá, hogy a természet közeliség jótékonyan hat az egészségünkre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy bátorítsuk a betegeket arra, hogy több időt töltsenek a természetbe (pl. sétáljanak, sportoljanak)” – fejtette ki Jochem Klompmaker (PhD), a Harvard Egészségügyi Iskola munkatársa.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: More Time Outdoors May Mean Less Need for Medications (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen jelek utalhatnak autizmusra?
Az autizmus egy olyan fejlődési zavar, amely befolyásolja az érintettek kommunikációját, viselkedését és másokkal való interakcióját. A tünetei nagyon változatosak, hiszen számos tényező...
Mit tehetünk, ha félünk az intimitástól?
Számos dolog állhat annak hátterében, ha valaki fél az intimitástól, de vajon mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Íme, néhány tipp, amivel javíthatunk kapcsolataink minőségén.
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...