Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

Kevesebb gyógyszerre lehet szükség, ha több időt töltünk a szabadban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a szabadban töltött idő? Valóban kevesebb gyógyszerre lehet szükségünk, ha több időt töltünk a szabadban? Egy január 16-i finn tanulmány a természet és bizonyos gyógyszerek szedésének kapcsolatát vizsgálta.

Milyen eredményeket hozott a kutatás?

Egy új finn tanulmány szerint azoknak a városban élő embereknek, akik gyakran járnak a természetben (pl. parkokban, közösségi kertekben, egyéb zöld területeken) kevésbé van szükségük depresszió, magas vérnyomás, asztma gyógyszerekre, mint azoknak, akik nem. A természetben való időtöltés és a gyógyszerhasználat nem függött a háztartások társadalmi és gazdasági helyzetétől.  

Mit és hol vizsgáltak?

A kutatásban három finn város - Helsinki, Espoo és Vantaa –lakosait kérdezték meg arról, milyen gyakran járnak a természetben, továbbá látnak-e vizes vagy zöld területet bármely ablakukból (elsősorban erdőkre, kertekre, parkokra, kastélyparkokra, temetőkre, állatkertre, rétekre, tavakra, tengerre és folyóra vonatkozott a kérdés). A megkérdezetteknél továbbá kíváncsiak voltak arra is, hogy szednek-e valamilyen gyógyszert szorongás, alvászavar, depresszió, magas vérnyomás és/vagy asztma ellen.

Milyen egészségügyi hatásai lehetnek a szabadban töltött időnek?

A kutatás – bővítve azoknak a tudományos bizonyítékoknak a körét – alátámasztja a természetben töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Azoknál, akik hetente három vagy négy alkalommal töltöttek időt a szabadban:

  • 33 százalékkal kisebb eséllyel használnak mentális egészséggel kapcsolatos gyógyszereket,
  • 36 százalékkal kisebb valószínűséggel vesznek be magas vérnyomás elleni készítményeket,
  • 26 százalékkal kisebb valószínűséggel szednek asztma elleni gyógyszereket.

Töltsünk több időt a szabadban!

„Ezek az eredmények azért nagyon fontosak, mert egyre több kutatás támasztja alá, hogy a természet közeliség jótékonyan hat az egészségünkre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy bátorítsuk a betegeket arra, hogy több időt töltsenek a természetbe (pl. sétáljanak, sportoljanak)” – fejtette ki Jochem Klompmaker (PhD), a Harvard Egészségügyi Iskola munkatársa.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: More Time Outdoors May Mean Less Need for Medications (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.