Fülzúgás

Fülzúgás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A fülzúgás során egy- vagy kétoldali, búgó, csengő, hangot hallunk külső hang hiányában, mely az esetek többségében spontán elmúlik. Amennyiben egy-két napnál hosszabb ideig tart, mindenképp forduljunk orvoshoz.

A fülzúgás, más néven tinnitus a hazai lakosság három-öt százalékánál fordul elő, amely leggyakrabban az alábbi okokra vezethető vissza:

 • hallójáratba kerülő idegen anyag (pl. víz)
 • agyi vérellátási zavar
 • zajkárosodás
 • fertőzések (pl. középfülgyulladás)
 • egyéb betegségek (pl. Meniére betegség, magas vérnyomás)
 • gyógyszerek
 • pszichiátriai okok
 • fogászati, szájsebészeti okok

Két formája létezik

 • objektív fülzúgás, amely során nem csak a beteg, hanem az orvosa is hallhatja a fülzúgást
 • szubjektív fülzúgás esetén csak a beteg hallja a nem kívánt hangokat

Főként a középkorú és az idősebb kororsztály érinti, ám egyre több fiatalnál is előfordul. A fülzúgás általában egy-két napig tart, majd magától elmúlik. Amennyiben azonban hosszabb ideig fennáll vagy más tünetet is tapasztal (például szédülés), mindenképp érdemes orvossal kivizsgáltatni.

Diagnózis

A fülzúgás kiváltó okának felderítése a fej és a nyak együttes vizsgálatával történik fül-orr gégészeti szakrendelésen, de a fizikális vizsgálat kiegészülhet hangvillapróbával, hallásvizsgálattal, képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal (MR, CT, ultrahang), vérnyomásméréssel vagy vérvétellel (teljes labor), szükség esetén pszichológiai vizsgálattal. A vizsgálatok fájdalommentesek.

A fülzúgás kezelése

A fülzúgás kezelésénél a legfontosabb az életmódváltás: a megfelelő étrend kialakítása (amely gazdag a C-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminokban, kalciumban, káliumban és magnéziumban), a dohányzás elhagyása, a kávéfogyasztás mérséklése, illetve a rendszeres mozgás beiktatása, ami javítja a (nyaki erek) keringést, és az oki kezelés (pl. fülzsír, nyaki erek rendellenességeinek vagy daganatainak eltávolítása, fertőzések antibiotikumos kezelése). Főleg idősebb korban hallókészülékkel vagy értágító gyógyszerekkel (amennyiben idegrendszeri eredetű a fülzúgás) is kezelhető ez a panasz.

A gyógyulás üteme és esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.

Útmutató

 • A fülzúgás során egy vagy kétoldali, búgó, csengő, hangot hallunk külső hang hiányában, mely az esetek többségében spontán elmúlik.
 • A gyógyulás üteme és esélye a fülzúgás okától és a beteg hozzáállásától egyaránt függ.
Fülzúgás - Részletesen a témáról
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?
Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt, amelynek alapjai a következők.
Mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
A stressz, a helytelen életmód olykor olyan fiataloknál is magas vérnyomást okozhat, akik látszólag egészségesek. A kezeletlen magas vérnyomás azonban akár életveszélyes szövődményeket is eredményezhet, ezért fontos a rendszeres kontroll. De mikortól ellenőrizzük rendszeresen a vérnyomásunkat?
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Mit tehetünk, ha víz ment a fülünkbe a strandon?
A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket
Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fülzúgás Ambulanciáján működik az a csoportterápiás lehetőség, ahol fülzúgásban szenvedő betegek...