Fül

Fül

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A fül anatómiailag három fő részre osztható: külső, közép és belső fülre.

Amíg a külső és középfül a hallás szervrendszeréhez tartozik, addig a belső fül mindkét érzékszerv (hallószerv és egyensúlyozó szerv) részét képezi.

A fül felépítése

A külső fülhöz tartozik a fülkagyló, a külső hallójárat és a dobhártya, a középfülhöz a dobüreg, hallócsontok és fülkürt, míg a belső fülhöz a külső csontos és a belső hártyás labirintust sorolhatjuk.

A halló- és egyensúlyozó szerv a fülben elhelyezkedő, egymással szoros kapcsolatban lévő érzékszervünk.

Hallószervként az emberi fül a 16-20 ezer Herz rezgésszámú hangot képes érzékelni.

Egyensúlyozó szervként az egyensúlyozó készülék a belső fülben helyezkedik el, ami a fej helyzetváltozásait és mozgásait jelzi, és amelyhez a test többi része alkalmazkodik (a fej helyzetének megfelelő tartást vesz fel).

A fül leggyakoribb betegségei:

Fejlődési rendellenességek: fülkagylók kismértékű aszimmetriájától a nagyfokú eltérésig (pl. a fülkagyló teljes hiánya) terjedhetnek, melynek hátterében genetikai tényezők állnak. Enyhe halláscsökkentést okoznak,de inkább esztétikai problémát jelent elszenvedőjének, ezért kezelése plasztikai műtéttel történik.

Gyulladások: A fül leggyakoribb betegségei közé a gyulladások tartoznak, amely a szerv mind három részét érintheti. Ilyenek pl. a hallójárat-gyulladás, a fülkürtgyulladás, a heveny vagy idült középfülgyulladás, a csecsnyúlvány gyulladása, a belső fülgyulladás. A gyulladások általában gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők, ritkább esetben műtéti beavatkozás lehet szükséges.

Szédülés, mely kellemetlen forgó jellegű mozgásérzettel, egyensúlyvesztéssel, hányingerrel, esetekben hányással járhat. A leggyakoribb kiváltó okai az ingó mozgások, a hirtelen megállás és/vagy újraindulás, a belső fül félkörös ívjárataiban kialakuló lerakódások, átmeneti agyi keringészavar, a belső fül bakteriális/vírusos fertőzése, agydaganat, gyógyszer mellékhatása, vagy a túlzott alkoholfogyasztás. A terápia az alapbetegség kezelésével, a kiváltó ok megszüntetésével kezdődik.

További betegségeket elsősorban foglalkoztatási, illetve időskori betegségeknek nevezzük, ilyenek pl. a zajártalom, a keszonbetegség, az időskori nagyothallás, süketség, melyek általában nem vagy csak műtéti kezelés útján gyógyíthatóak.

Útmutató

  • Fájdalom esetén otthoni praktikákkal, vény nélkül kapható készítményekkel enyhíthetőek a panaszok.
  • Amennyiben a fülpanaszok tartósan fennáállnak, vagy ehhez egyéb tünetek is társulnak, esetleg vissza-visszatérő problémáról van szó, minden esetben forduljunk orvoshoz, további kivizsgálás érdekében.
Fül - Részletesen a témáról
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Hogyan kezelhető a szédülés?
Hogyan ismerhető fel a BBPV jellegű szédülés? Milyen vizsgálatokra lehet szükség? Hogyan kezelhető? Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa válaszol ezekre a kérdésekre.
Mit tegyek, ha gyakran szédülök?
A szédülés számos kórkép esetén előfordulhat a banális betegségektől egészen a komplex neurológiai betegségekig, így mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.
Mikor kell orvoshoz fordulni, ha szédülünk felálláskor?
Szédülsz felálláskor, leüléskor vagy a fej forgatásakor? Ez valószínűleg a helyzetváltoztatással összefüggő szédülés (BBPV), ami bár a legtöbb esetben jóindulatú jelenség, mégis vannak helyzetek, amikor fontos az orvosi kivizsgálás. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa ezekre hívta fel a figyelmet.
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Mit tehetünk, ha víz ment a fülünkbe a strandon?
A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Valóban létezik a szelektív hallás?
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Valóban létezik a szelektív hallás?
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Mit tehetünk, ha víz ment a fülünkbe a strandon?
A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?