Koffein: Hogyan befolyásolja a vérnyomást?

Koffein: Hogyan befolyásolja a vérnyomást?

Koffein: Hogyan befolyásolja a vérnyomást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.07.12.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A kávé élénkítő hatása évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvend, azonban a benne található koffeinről számos mítosz is kering a köztudatban. Jó vagy nem? Milyen hatással van a vérnyomásra? Egyáltalán befolyásolja-e?

A válasz igen: a koffein rövid, de drámai vérnyomás-emelkedést okozhat rövid időn belül, még akkor is, ha nincs magas vérnyomás betegsége. Aki rendszeresen iszik koffeintartalmú italokat, magasabb az átlagos vérnyomása, mint annak, aki nem. Ez annak köszönhető, hogy akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, bizonyos toleranciát alakítanak ki a koffeinnel szemben. Ennek eredményeként a koffeinnek gyaníthatóan nincs hosszú távú hatása a vérnyomásra.

Ha magas a vérnyomása

Ha magas a vérnyomása, kérdezze meg orvosát, hogy korlátoznia kell-e vagy abba kell-e hagynia a koffeintartalmú italok fogyasztását. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága szerint a napi 400 milligramm koffein általában biztonságos a legtöbb ember számára. Ha azonban aggódik a koffein vérnyomásra gyakorolt hatása miatt, próbálja meg napi 200 milligrammra korlátozni az elfogyasztott koffein mennyiségét. Ne feledje, hogy a kávéban, energiaitalokban és más italokban lévő koffein mennyisége márkától és elkészítési módtól függően változik.

Továbbá, ha magas a vérnyomása, kerülje a koffeint közvetlenül az olyan tevékenységek előtt, amelyek természetes módon növelik a vérnyomást, például edzés, súlyemelés vagy nehéz fizikai munka.

Hogyan ellenőrizze a koffein vérnyomásnövelő hatását?

Annak megállapításához, hogy a koffein növeli-e a vérnyomását, ellenőrizze azt egy csésze kávé vagy más koffeintartalmú ital elfogyasztása előtt, majd 30, illetve 120 perccel utána. Ha a vérnyomása körülbelül 5-10 ponttal megemelkedik, akkor érzékeny lehet a koffein vérnyomásemelő hatására. 

Ha azt tervezi, hogy csökkenti a koffein fogyasztását, tegye azt fokozatosan, néhány nap vagy egy hét alatt, hogy elkerülje az elvonási fejfájást. Másik megoldásként fogyaszthat koffeinmentes kávét, italokat, így nem kell száműznie a kávézás élményét az életéből.

Ne feledje, a kezeletlen magas vérnyomás számos betegség kockázatát jelenti, például szívbetegségek, szívinfarktus és stroke. Amennyiben magas vérnyomás betegséggel küzd, egyeztessen kávézási szokásairól kezelőorvosával, illetve tartsa be az orvos által meghatározott kezelési tervet.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.07.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.