Alvásvizsgálat

Alvásvizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az alvászavar kiváltó okát a páciens otthonában vagy alváscentrumokban végzett műszerekkel tudják vizsgálni, majd az eredmények függvényében a szakemberek kialakítják a diagnózisnak megfelelő kezelési tervet. De vajon mire számíthatunk egy alvásvizsgálaton?

Mire számíthatunk egy alvásvizsgálaton?

Alvás közben karóraszerű eszközt kap a csuklójára, amely a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét rögzíti. Az eszközhöz tartozik egy szenzor is, melyet az orr alá erősítenek, ez méri a levegő áramlását. A vizsgálat eredményét ezután szomnológus, alvásszakértő orvos értékeli.

Mit mutat meg az AHI-index?

Ennek alapján megállapítható a betegség súlyosságát jelző, úgynevezett AHI-index (az egy alvásóra alatti légzészavarok száma):

 • Ha ez a szám 5-15 között van, akkor enyhe,
 • ha 15-30 között, mérsékelt,
 • ha pedig 30 feletti, akkor súlyos alvási apnoéról beszélünk.

Amennyiben ezzel az alvásvizsgálattal kapott érték magasabb 15-nél, alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat szükséges az alvásfüggő légzészavar pontos diagnosztizálásához és a kezelés meghatározásához.

Mire számíthatunk egy alváscentrumban?

Az alváscentrumban végzett alvásvizsgálat igazából nem más, mint egy kényelmesen eltöltött éjszaka egy alváscenterben, ahol az alvás során a betegre elektródákat helyeznek fel, amelyen keresztül vizsgálják:

 • az alvását,
 • az agy tevékenységét,
 • a szív működését. szívritmusát,
 • a légzését,
 • sőt a testmozgását is.

Videokamera rögzíti a különböző testpozíciókat, az éjszakai lábmozgásokat, tehát nagyon sok élettani paraméter szimultán vizsgálata történik, amelyet számítógéppel rögzítenek, és ennek alapján történik meg a diagnózis és az esetleges terápiás kezelés, amely segít visszaadni a páciensnek a gondtalan alvás örömét.  

Mi történik pozitív eredmény esetén?

Akinél úgy a teszt, mint az alvásvizsgálatok pozitív eredményt hoznak, a szomnológus egy úgynevezett légsínterápiás készülék, másnéven CPAP-készülék használatát írja fel, amely a légutakban folyamatosan biztosítja a levegő áramlását, megszüntetve így a légzéskimaradásokat és a véroxigénszint ingadozását. A CPAP-terápia olyan hatékony, hogy akár a használat másnapján észrevehetően javul a beteg közérzete, jelentősen enyhül, majd megszűnik a nappali álmosság, fáradtság.

Útmutató

 • Tartós alvászavar és/vagy fáradtság, kialvatlanság vagy erőteljes horkolás esetén, forduljunk mielőbb szakemberhez, és végeztessük el az alvási apnoe szűrővizsgálatot.
 • Az alvásvizsgálatok nem járnak kellemetlenséggel.
 • Az alvási apnoe okozta alvászavar CPAP-terápiával jól kezelhető, már másnapra jelentősen javulhat a beteg életminősége.

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ

Alvásvizsgálat - Részletesen a témáról
Alvási apnoe - Mit tegyek jogosítvány hosszabbítás esetén?
Alvási apnoe esetén, a jogosítvány meghosszabbításához nem csupán technikai feltételek szükségesek, hanem orvosi vizsgálat is, amely sok esetben nem is olyan egyszerű. Mit tegyünk a gördülékeny ügyintézés érdekében?
Mit tegyünk, ha nem bírunk este elaludni?
Fáradtan ébredünk meg, napközben el-elbóbiskolunk, partnerünk panaszkodik, hogy hangosan horkolunk, esetleg az a különleges képességünk, hogy bárhol és bármikor képesek vagyunk elaludni? Ezekre sokszor csak kisebb kellemetlenségként gondolunk, netalán már észre sem vesszük őket, mert fokozatosan a mindennapjaink részévé váltak.
Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?
Nagyon sok páciensnél diagnosztizálják az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát, amely a kutatási adatok szerint minden tizedik embert érint, anélkül, hogy tudna róla. Honnan tudhatjuk, hogy ez okozza az alvászavarunkat? Mit tehetünk ellene? Dr. Szakács Zoltán, szomnológus, neurológus főorvos válaszol a kérdéseinkre.
Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!
A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása nemcsak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Mit tegyünk, hogy ne menjen a kapcsolat rovására a horkolás?
Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk alvászavar esetén?
Egy aktív és sikeres napot mindig meghatároz az a tény, hogy vajon eleget és elég jól aludtunk-e. Persze mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor kénytelen beérni az ideálisnál kevesebb alvással is, de egészségünk, mentális és fizikai jóllétünk érdekében nagyon is fontos a pihentető alvás.
Miért okozhat baleseteket az alvászavar?
Ha valaki tartósan rosszul alszik, alvászavarról beszélhetünk. Az alvászavarok ugyanakkor nem csupán az abban szenvedők egészségét és életminőségét rontják, hanem növelik a közlekedési kockázatokat is.
Hasznos lehet
Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?
Ha az alvási apnoe akármelyik tünetét magunkon vagy máson tapasztaljunk, nagyon fontos, hogy alvásszakértőhöz forduljunk, aki az alvásvizsgálat során fel tudja állítani a diagnózist és elő tudja írni...