Alvásvizsgálat

Alvásvizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az alvászavar kiváltó okát a páciens otthonában vagy alváscentrumokban végzett műszerekkel tudják vizsgálni, majd az eredmények függvényében a szakemberek kialakítják a diagnózisnak megfelelő kezelési tervet. De vajon mire számíthatunk egy alvásvizsgálaton?

Mire számíthatunk egy alvásvizsgálaton?

Alvás közben karóraszerű eszközt kap a csuklójára, amely a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét rögzíti. Az eszközhöz tartozik egy szenzor is, melyet az orr alá erősítenek, ez méri a levegő áramlását. A vizsgálat eredményét ezután szomnológus, alvásszakértő orvos értékeli.

Mit mutat meg az AHI-index?

Ennek alapján megállapítható a betegség súlyosságát jelző, úgynevezett AHI-index (az egy alvásóra alatti légzészavarok száma):

 • Ha ez a szám 5-15 között van, akkor enyhe,
 • ha 15-30 között, mérsékelt,
 • ha pedig 30 feletti, akkor súlyos alvási apnoéról beszélünk.

Amennyiben ezzel az alvásvizsgálattal kapott érték magasabb 15-nél, alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat szükséges az alvásfüggő légzészavar pontos diagnosztizálásához és a kezelés meghatározásához.

Mire számíthatunk egy alváscentrumban?

Az alváscentrumban végzett alvásvizsgálat igazából nem más, mint egy kényelmesen eltöltött éjszaka egy alváscenterben, ahol az alvás során a betegre elektródákat helyeznek fel, amelyen keresztül vizsgálják:

 • az alvását,
 • az agy tevékenységét,
 • a szív működését. szívritmusát,
 • a légzését,
 • sőt a testmozgását is.

Videokamera rögzíti a különböző testpozíciókat, az éjszakai lábmozgásokat, tehát nagyon sok élettani paraméter szimultán vizsgálata történik, amelyet számítógéppel rögzítenek, és ennek alapján történik meg a diagnózis és az esetleges terápiás kezelés, amely segít visszaadni a páciensnek a gondtalan alvás örömét.  

Mi történik pozitív eredmény esetén?

Akinél úgy a teszt, mint az alvásvizsgálatok pozitív eredményt hoznak, a szomnológus egy úgynevezett légsínterápiás készülék, másnéven CPAP-készülék használatát írja fel, amely a légutakban folyamatosan biztosítja a levegő áramlását, megszüntetve így a légzéskimaradásokat és a véroxigénszint ingadozását. A CPAP-terápia olyan hatékony, hogy akár a használat másnapján észrevehetően javul a beteg közérzete, jelentősen enyhül, majd megszűnik a nappali álmosság, fáradtság.

Útmutató

 • Tartós alvászavar és/vagy fáradtság, kialvatlanság vagy erőteljes horkolás esetén, forduljunk mielőbb szakemberhez, és végeztessük el az alvási apnoe szűrővizsgálatot.
 • Az alvásvizsgálatok nem járnak kellemetlenséggel.
 • Az alvási apnoe okozta alvászavar CPAP-terápiával jól kezelhető, már másnapra jelentősen javulhat a beteg életminősége.

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ

Alvásvizsgálat - Részletesen a témáról
Alvási apnoe - Mit tegyek jogosítvány hosszabbítás esetén?
Alvási apnoe esetén, a jogosítvány meghosszabbításához nem csupán technikai feltételek szükségesek, hanem orvosi vizsgálat is, amely sok esetben nem is olyan egyszerű. Mit tegyünk a gördülékeny ügyintézés érdekében?
Mit tegyünk, ha nem bírunk este elaludni?
Fáradtan ébredünk meg, napközben el-elbóbiskolunk, partnerünk panaszkodik, hogy hangosan horkolunk, esetleg az a különleges képességünk, hogy bárhol és bármikor képesek vagyunk elaludni? Ezekre sokszor csak kisebb kellemetlenségként gondolunk, netalán már észre sem vesszük őket, mert fokozatosan a mindennapjaink részévé váltak.
Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?
Nagyon sok páciensnél diagnosztizálják az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát, amely a kutatási adatok szerint minden tizedik embert érint, anélkül, hogy tudna róla. Honnan tudhatjuk, hogy ez okozza az alvászavarunkat? Mit tehetünk ellene? Dr. Szakács Zoltán, szomnológus, neurológus főorvos válaszol a kérdéseinkre.
Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!
A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása nemcsak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Mit tegyünk, hogy ne menjen a kapcsolat rovására a horkolás?
Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk alvászavar esetén?
Egy aktív és sikeres napot mindig meghatároz az a tény, hogy vajon eleget és elég jól aludtunk-e. Persze mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor kénytelen beérni az ideálisnál kevesebb alvással is, de egészségünk, mentális és fizikai jóllétünk érdekében nagyon is fontos a pihentető alvás.
Mit tanácsol Jennifer Aniston az inszomniával élőknek?
A felnőtt lakosság körülbelül 30 százaléka szenved álmatlanságtól, köztük az ismert színésznő Jennifer Aniston is. Bár a színésznő sokáig halogatta, hogy orvosi segítséget kérjen, idővel belátta ennek szükségességét, és a Seize the Night & Day kampányhoz csatlakozva, minden érintettet arra biztat, hogy ne halogassa a segítségkérést.
Hasznos lehet
Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?
Ha az alvási apnoe akármelyik tünetét magunkon vagy máson tapasztaljunk, nagyon fontos, hogy alvásszakértőhöz forduljunk, aki az alvásvizsgálat során fel tudja állítani a diagnózist és elő tudja írni...