Hajápolás

Hajápolás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hajápolás nem ér véget a rendszeres hajmosással, ügyelni kell rá, hogy a hajtípusnak megfelelő sampont, balzsamot, ápoló- és formázószereket használjuk. A táplálkozás is nagyban befolyásolja a haj minőségét, érdemes gondoskodni az optimális ásványi anyag- és vitaminbevitelről.

Mindannyiunk természetes igénye, hogy a lehető legjobb arcát mutassa, ráadásul társadalmunk is első pillantásra ítél: sokkal szimpatikusabb az az ember, aki jól ápolt. Ehhez nagyban hozzájárul a haj állapota, és nem csupán a szép frizura, de a hajszálak egészsége is. A száraz, töredezett, fakó vagy zsíros hajkorona az élet egyetlen területén sem jön jól.

Mosás és szárítás

A megfelelő hajápolással sokat tehetünk a hajszálainkért, ezért az alapvető szabályokat mindig érdemes betartani. Hajat mosni hetente maximum két alkalommal javasolt. A hajra kerülő sampont, balzsamot mindig mossuk ki alaposan, hogy ne maradjanak vegyszerdarabok a fejbőr közelében. A hajra kerülő termékek minősége rendkívül fontos, soha nem szabad olyan szert választani, ami bármiféle irritációt kiválthat.

A hideg-meleg víz váltakozása nem tesz jót a fejbőrnek, a hajszárító pedig roncsolhatja a hajszálakat, ezért érdemesebb langyos hőmérsékleten hajat szárítani, még ha hosszabb ideig tart is. Érdemes hajszárítózás előtt nagyon alaposan áttörölni a törölközővel, így kisebb hőhatásnak kell kitenni. Léteznek úgynevezett hővédő termékek is, melyeket a hajszárító használata előtt kell a hajszálakra kenni. Ha megoldható, hagyhatjuk a hajat magától megszáradni.

Festés, dauerolás

A gyakori és túl erős fésülködés összetörheti a hajszálakat, ezért naponta legfeljebb kétszer, akkor is óvatosan használjuk a fésűt. Ez legyen inkább ritkább fogú, és akár fésűről, akár kefét választunk, a sörték vége legyen lekerekített.

Ha festetjük vagy daueroltatjuk a hajunkat, érdemes hosszabb szünetet tartani két kezelés között, így elegendő időt hagyunk a hajnak a regenerálódásra. Egy jó fodrász mindig a haj aktuális állapota alapján dönti el, alkalmazhat-e vegyszeres módszert, vagy sem. Akkor sem kell ápolatlanságtól tartanunk, ha szüneteltetni kell a festetést, hiszen ha az eredeti színre festik vissza a hajunkat, esetleg csak melírozzák, nem látszik a lenövés.

A haj külső és belső táplálása

A belső táplálás ugyanolyan fontos, mint a külső, ha elegendő vitamint és folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, a hajunk meghálálja a gondoskodást. Nem lesz dehidratált, száraz, törött, nem kezd el hullani. A haj és a körmök erősítésére kifejlesztett készítmények is kaphatóak a patikákban és drogériákban, egy-egy kúra ezekből is jótékony hatást gyakorolhat.

Ha a táplálkozásunk is, hajápolási szokásaink is rendben vannak, hajunk mégsem szép, esetleg a szokottnál jobban hullik, az alábbi betegségekre gyanakodhatunk:

  • bőr- vagy belgyógyászati probléma,
  • gócfertőzés,
  • vashiány,
  • vérszegénység,
  • fejbőr betegsége,
  • pajzsmirigy-rendellenesség,
  • hormonális változás.

Ha ezek egyikéről van szó, különösen fontos elkerülni a káros fizikai és kémiai hatásokat, és a betegség kezelése után hagyni kell a hajat is regenerálódni. Ha naponta 100 hajszálnál több hullik ki huzamosabb ideig, ajánlott orvoshoz fordulni, és alaposan kivizsgáltatni a problémát.

Hajápolás - Részletesen a témáról
Hajnövesztés: Hasznos otthoni tippek

Hajnövesztés: Hasznos otthoni tippek

El kell fogadni a tényt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet hajat növeszteni, de a gyorsabb növekedés érdekében létezik néhány praktika, amit otthon is elvégezhetünk.
Mit tehetünk a zsíros haj ellen?

Mit tehetünk a zsíros haj ellen?

Sokan küzdenek a haj fokozott zsírosodásával, a kellemetlen és nem megnyerő frizura a hétköznapokat is megkeserítheti. Megfelelő odafigyeléssel és hajápolási módszerekkel tehetünk a probléma ellen.
Milyen tényezők befolyásolják a hajnövekedést?

Milyen tényezők befolyásolják a hajnövekedést?

A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységről beszélünk. Milyen tényezők befolyásolhatják a hajnövekedést?
Mit tegyünk, ha töredezik a hajunk?

Mit tegyünk, ha töredezik a hajunk?

A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helytelen életmód okozza, de nagyon ritkán bőr- vagy belgyógyászati betegség áll a háttérben. Mit tehetünk ilyenkor?
Száraz a hajam, mi okozhatja?

Száraz a hajam, mi okozhatja?

Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelőssé tehetőek.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a hajápolás témában?
Hasznos lehet
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelős ...
A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helyt ...
A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységr ...
Sokan küzdenek a haj fokozott zsírosodásával, a kellemetlen és nem megnyerő frizura a hétköznapokat is megkeserítheti. Megfelelő odafigyeléssel és hajápolási módszerekkel tehetünk a pr ...