doktorGO cikkei

A doktorGO szakértői azért dolgoznak, hogy a laikusok számára gyors és hiteles információt nyújtsanak egészségmegőrzéssel, betegségekkel, illetve azok megelőzésével kapcsolatban.

Az alvásparalízis
2023.05.30. 13:10
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces gonosz lényekről, amelyek éjszaka megrémítik a tehetetlen embereket. De mi is az alvási paralízis és mit tehetünk ellene?
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
2023.05.26. 13:00
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni alkalmazásukkor.
Biztonságos-e a vegán étrend terhesség alatt?
2023.05.23. 13:30
A vegán étrendről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár. Általánosságban elmondható, hogy a növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. A telített zsírok és a koleszterin magas szintjének elkerülése – amelyek számos állati eredetű termékben megtalálhatóak – szintén hozzájárulhat az egészséges élethez. De akkor is érdemes, ha várandós?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
2023.05.18. 12:05
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a CGM?
Mikor forduljunk pszichológushoz, és mikor pszichiáterhez?
2023.05.05. 13:30
Előfordul, hogy elveszünk a szakterületek között. és nem tudjuk, mikor forduljunk az egyik, és mikor a másik szakemberhez. Amennyiben mentális betegséggel küzdünk, fontos lehet például megkülönböztetnünk, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? Az alábbi cikkben összeszedjük a legfontosabb különbségeket.
Mit vigyünk magunkkal, ha túrázni indulunk?
2023.05.01. 06:18
A tavasz szépsége és kedvező időjárása miatt sok olyan ember is útnak indul egy-egy erdei útvonalon, aki nem gyakorlott túrázó. Mit érdemes ilyenkor magunkkal vinni? Hogyan készüljünk? Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amelyeket érdemes magunkkal vinnünk egy-egy túrázás alkalmával.
Hogyan fogadjuk el az IPF diagnózist?
2023.04.30. 12:10
Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) ritka betegségnek számít, melynek előfordulása kevesebb mint 1, 2000 lakosra vetítve. Mit tehetünk, hogy könnyebben elfogadjuk a diagnózist?
Valóban létezik a szelektív hallás?
2023.04.29. 06:41
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Miért okozhat szorongást a sült krumpli fogyasztás?
2023.04.27. 18:50
Mennyiben befolyásolhatja a hangulatunkat az étkezés? Kialakulhat-e szorongás, depresszió egy rosszul választott étel hatására? Miért érdemes figyelnünk a mentális betegségek kialakulásának megelőzésére?
Mit együnk, ha puffadunk?
2023.04.24. 05:32
Mi okozhat puffadást? Melyek azok az ételek, amelyek enyhülést hozhatnak? Mit együnk és mit ne ilyenkor? Összeszedtünk néhány olyan ételt, amely elfogyasztásával előidézhetjük és enyhíthetjük kellemetlen panaszainkat.