Alvási apnoe

Alvási apnoe

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
Az alvási apnoe az egyik leggyakrabban előforduló alvászavar, amit a felső légutak alvás közbeni teljes vagy részleges elzáródása okoz. Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk?

Az alvási apnoe jellegzetessége, hogy a felső légutak alvás közben teljesen vagy részlegesen elzáródnak, s akár egyetlen éjszaka alatt 40-50 alkalommal is légzéskimaradás lehet. Amikor a szervezet észleli ezt, hangos horkantással kezd lélegezni az érintett, viszont ez a szaggatott alvás értelemszerűen kimerültséghez vezet, másnap komoly problémákat okozhat.

Milyen tünetekre lehetünk figyelmesek?

A teljes magyar lakosság 2-4 %-a érintett ebben a problémában, amelynek elhanyagolása nappali fáradtsággal, álmossággal, váratlan nappali bealvással, túlsúllyal, magas vérnyomással járhat együtt.

Honnan tudhatjuk, hogy alvási apnoénk van?

A SomnoCenter, az Alvászavar Központ oldalán egy egyszerű teszttel bárki megnézheti, hogy van-e alvászavara. Kérdezéses tesztet végeznek a háziorvosok, üzemorvosok is, egy szakmai kérdőívet töltenek ki, melyben a testsúly, testtömeg index, vérnyomás és egyéb paraméterek alapján egyértelműen kiderül, hogy fennáll-e az apnoé gyanúja.

Hogy történik a vizsgálat?

Az alvási apnoé szűrővizsgálat lényege, hogy egy éjszakán át tesztelik a pácienst. Alvás közben karóraszerű eszközt kap a csuklójára, amely a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét rögzíti. Az eszközhöz tartozik egy szenzor is, melyet az orr alá erősítenek, ez méri a levegő áramlását. A vizsgálat eredményét ezután szomnológus, alvásszakértő orvos értékeli.

Mit mutat meg a vizsgálat?

Ennek alapján megállapítható a betegség súlyosságát jelző, úgynevezett AHI-index (az egy alvásóra alatti légzészavarok száma). Ha ez a szám 5-15 között van, akkor enyhe, ha 15-30 között, mérsékelt, ha pedig 30 feletti, akkor súlyos alvási apnoéról beszélünk. Amennyiben ezzel az alvásvizsgálattal kapott érték magasabb 15-nél, alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat szükséges az alvásfüggő légzészavar pontos diagnosztizálásához és a kezelés meghatározásához.

Mi történik pozitív eredmény esetén?

Akinél úgy a teszt, mint az alvásvizsgálatok pozitív eredményt hoznak, a szomnológus egy úgynevezett légsínterápiás készülék, másnéven CPAP-készülék használatát írja fel, amely a légutakban folyamatosan biztosítja a levegő áramlását, megszüntetve így a légzéskimaradásokat és a véroxigénszint ingadozását. A CPAP-terápia olyan hatékony, hogy akár a használat másnapján észrevehetően javul a beteg közérzete, jelentősen enyhül, majd megszűnik a nappali álmosság, fáradtság.

Útmutató

  • Az alvási apnoe az egyik leggyakrabban előforduló alvászavar, amit a felső légutak alvás közbeni teljes vagy részleges elzáródása okoz.
  • Kezeletlenül hagyva nappali fáradtsággal, álmossággal, váratlan nappali elalvással, túlsúllyal, magas vérnyomással járhat együtt.
  • Alvási apnoé gyanúja esetén egy speciális szűrővizsgálattal egy éjszakán át tesztelik a pácienst. Ilyenkor alvás közben egy karóraszerű eszköz méri a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét, továbbá mérik - az orr alatt- a levegő áramlását is.
  • Amennyiben beigazolódik a gyanú, CPAP-terápiával kezdődik meg a kezelés.
Alvási apnoe - Részletesen a témáról
Milyen hatása van a szervezetünkre az óraállítás?
Március utolsó vasárnapja érkezik, s vele együtt a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. A SomnoCenter, az Alvászavar Központ szakértőjét, Dr. Szakács Zoltán neurológust, főorvost, szomnológust kérdeztük az óraállítás egészségügyi hatásairól.
Alvási apnoe - Mit tegyek jogosítvány hosszabbítás esetén?
Alvási apnoe esetén, a jogosítvány meghosszabbításához nem csupán technikai feltételek szükségesek, hanem orvosi vizsgálat is, amely sok esetben nem is olyan egyszerű. Mit tegyünk a gördülékeny ügyintézés érdekében?
Mit tegyünk, ha nem bírunk este elaludni?
Fáradtan ébredünk meg, napközben el-elbóbiskolunk, partnerünk panaszkodik, hogy hangosan horkolunk, esetleg az a különleges képességünk, hogy bárhol és bármikor képesek vagyunk elaludni? Ezekre sokszor csak kisebb kellemetlenségként gondolunk, netalán már észre sem vesszük őket, mert fokozatosan a mindennapjaink részévé váltak.
Az alvási zavarok növelhetik a stroke kialakulásának esélyét
Az álmatlanságban szenvedők esetében 54%-kal nagyobb a stroke kialakulásának kockázata, a fiatalabb inszomniások pedig még nagyobb veszélyben vannak: a 18-34 év közöttiek 8-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek agyvérzést, mint azok, akiknél nem jelentkeznek alvási zavarok. Mit tehetünk?
Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!
A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása nemcsak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Mit tegyünk, hogy ne menjen a kapcsolat rovására a horkolás?
Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Mit tehetünk azért, hogy többet tudjunk aludni?
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk alvászavar esetén?
Egy aktív és sikeres napot mindig meghatároz az a tény, hogy vajon eleget és elég jól aludtunk-e. Persze mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor kénytelen beérni az ideálisnál kevesebb alvással is, de egészségünk, mentális és fizikai jóllétünk érdekében nagyon is fontos a pihentető alvás.
Hasznos lehet
Miért okozhat baleseteket az alvászavar?
Ha valaki tartósan rosszul alszik, alvászavarról beszélhetünk. Az alvászavarok ugyanakkor nem csupán az abban szenvedők egészségét és életminőségét rontják, hanem növelik a közlekedési kockázatokat...
Mikor válik veszélyessé a horkolás?
Egy nemrég készült, nem reprezentatív felmérés szerint közel 50 000 ember lehet ma életveszélyben Magyarországon, akiket érint a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé.
Hogyan teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges körülményeket?
Dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa szerint a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a...
Ne hagyjuk, hogy válóok legyen az alvászavarból!
A horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása nemcsak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Mit tegyünk, hogy ne menjen a kapcsolat rovására a horkolás?