Tüdő

Tüdő

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A tüdő az egyik legfontosabb szervünk, hiszen segítségével lélegzünk. A tüdőben kialakuló súlyos betegségek kezelése minden esetben tüdőgyógyász szakorvos feladata.

A tüdő leggyakoribb betegségei

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást általában kórokozók váltják ki (vírusok, baktériumok), amely kezdődhet hirtelen – elesettség érzés, láz, hidegrázás kíséri, de kialakulhat fokozatosan is – fáradtság, hőemelkedés, köhögés, fulladás, mellkasi fájdalom jelentkezik. A tüdőgyulladás az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig is változhat, ezért kezelése minden esetben orvosi feladat. A tüdőgyulladás tüneteit tapasztalva keressük fel háziorvosunkat, hiszen akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Tüdőembólia

A tüdőembólia oka az érrendszer területén felszakadt vérrög, amely a véráramba jutva okoz elzáródást a tüdőben. Erős mellkasi fájdalommal, köhögéssel, véres köpettel, nehézlégzéssel, szapora légzéssel, légszomjjal, zihálással, lábduzzanattal, verejtékezéssel és ájulással járhat. Ha a tünetek alapján felmerül az embólia lehetősége, a beteget óvatosan, minimális mozgatással, ülő helyzetben azonnal szállítsuk kórházba, vagy hívjunk mentőt.

Tüdőrák

A tüdőrák a legnagyobb halálozási rátájú betegség, hiszen a betegség kezdeti szakaszában igen tünetszegény. Előfordulhat enyhe köhögés, de ennek csak ritkán tulajdonítanak jelentőséget. Ugyan a tüdőszűrés nem nyújt száz százalékos diagnosztizálási lehetőséget, mégis javasolt az évenkénti részvétel, mivel a betegek nagy részét itt fedezik fel. 

Tüdőödéma

A betegség gyorsan alakul ki és kezelés nélkül halálhoz vezet. Tünetei a nehézlégzés, mely általában éjszaka jelentkezik és a szörcsölő hang, amely akár a mellkasra tett füllel is hallható (olyan, mintha szívószállal fújnánk buborékot egy pohár vízben). A tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

COPD

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülése. Kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a dohányzás, szinte teljesen biztos, hogy nem alakul ki a betegség annál, aki sosem dohányzott. Tünetei a fizikai megerőltetésre jelentkező légszomj, gyakori köhögés, gyakori légúti fertőzések, szorító érzés a mellkasban és fokozott nyáktermelés. A COPD károsítja a tüdő szerkezetét, melynek helyreállítására a mai orvostudományban nincs lehetőség. A kezelés a tünetek mérséklésére és a további károsodások megelőzésére irányul.

Útmutató

  • Az egészséges életmód követése, azaz rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás, stressz mérséklése nagyban befolyásolja egészségügyi állapotunkat, így a tüdőnk egészséges működését is. 
  • Amennyiben bármilyet tüdőt érintő problémát tapasztalunk (pl. nehézlégzés, mellkasi fájdalom), forduljunk orvoshoz problémánkkal.
  • A tüdőben kialakuló súlyos betegségek kezelése minden esetben tüdőgyógyász szakorvos feladata.
Tüdő - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?
Hogyan kapjuk meg a kártyát, ha koronavírus fertőzésen estünk át? Mi a teendő oltás esetén? Mit tegyünk, ha az igénylés ellenére nem kaptuk meg a kártyát? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.
Milyen COVID-teszt ajánlott?
Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra? Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mennyi egy belégzéssel felvett levegő mennyisége ?
Hasznos lehet
Miért lehet az, hogy egy kisbaba nem sír fel a születés után?
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e sírnia az...
COVID-19: A tornatermi biztonság kulcsa a szellőztetés
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban senki se lett...