Tüdő

Tüdő

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A tüdő az egyik legfontosabb szervünk, hiszen segítségével lélegzünk. A tüdőben kialakuló súlyos betegségek kezelése minden esetben tüdőgyógyász szakorvos feladata.

A tüdő leggyakoribb betegségei

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást általában kórokozók váltják ki (vírusok, baktériumok), amely kezdődhet hirtelen – elesettség érzés, láz, hidegrázás kíséri, de kialakulhat fokozatosan is – fáradtság, hőemelkedés, köhögés, fulladás, mellkasi fájdalom jelentkezik. A tüdőgyulladás az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig is változhat, ezért kezelése minden esetben orvosi feladat. A tüdőgyulladás tüneteit tapasztalva keressük fel háziorvosunkat, hiszen akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Tüdőembólia

A tüdőembólia oka az érrendszer területén felszakadt vérrög, amely a véráramba jutva okoz elzáródást a tüdőben. Erős mellkasi fájdalommal, köhögéssel, véres köpettel, nehézlégzéssel, szapora légzéssel, légszomjjal, zihálással, lábduzzanattal, verejtékezéssel és ájulással járhat. Ha a tünetek alapján felmerül az embólia lehetősége, a beteget óvatosan, minimális mozgatással, ülő helyzetben azonnal szállítsuk kórházba, vagy hívjunk mentőt.

Tüdőrák

A tüdőrák a legnagyobb halálozási rátájú betegség, hiszen a betegség kezdeti szakaszában igen tünetszegény. Előfordulhat enyhe köhögés, de ennek csak ritkán tulajdonítanak jelentőséget. Ugyan a tüdőszűrés nem nyújt száz százalékos diagnosztizálási lehetőséget, mégis javasolt az évenkénti részvétel, mivel a betegek nagy részét itt fedezik fel. 

Tüdőödéma

A betegség gyorsan alakul ki és kezelés nélkül halálhoz vezet. Tünetei a nehézlégzés, mely általában éjszaka jelentkezik és a szörcsölő hang, amely akár a mellkasra tett füllel is hallható (olyan, mintha szívószállal fújnánk buborékot egy pohár vízben). A tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

COPD

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) a tüdőn belüli légutak tartós beszűkülése. Kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik a dohányzás, szinte teljesen biztos, hogy nem alakul ki a betegség annál, aki sosem dohányzott. Tünetei a fizikai megerőltetésre jelentkező légszomj, gyakori köhögés, gyakori légúti fertőzések, szorító érzés a mellkasban és fokozott nyáktermelés. A COPD károsítja a tüdő szerkezetét, melynek helyreállítására a mai orvostudományban nincs lehetőség. A kezelés a tünetek mérséklésére és a további károsodások megelőzésére irányul.

Tüdő - Részletesen a témáról
Terhesség és COVID-19

Terhesség és COVID-19

A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?

Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?

A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
A konvaleszcens plazmaadás lépései

A konvaleszcens plazmaadás lépései

Koronavírus fertőzésen estél át? Szeretnél vérplazmát adni? Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek segítségedre szolgálnak ahhoz, ha plazmaadásoddal szeretnéd a fertőzöttek gyógyítását segíteni.
Tüdőszűrés

Tüdőszűrés

A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről, a szív bizonyos megnagyobbodásáról, illetve a bordák hátsó részeiről.
Mellkas röntgen

Mellkas röntgen

A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a nagyerek, a bordák és a rekeszizom árnyéka, illetve bizonyos eltéréseik.
Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mennyire hatásosak a koronavírus elleni kínai vakcinák?

Mit tudunk a kínai védőoltásokról, mennyiben hasonlítanak ezek a többi, máshol fejlesztett oltóanyaghoz?
Összefoglaló a COVID-vakcinákról

Összefoglaló a COVID-vakcinákról

Számos információ kering a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, ezért összeszedtük a legfontosabb tényeket az öt COVID-19 elleni oltóanyagról.
A tornatermi biztonság kulcsa: a szellőztetés

A tornatermi biztonság kulcsa: a szellőztetés

Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban senki se lett beteg, sőt, nem is fertőződött meg a vírussal. Mi állhat ennek a hátterében?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mennyi egy belégzéssel felvett levegő mennyisége ?
Mit írtak mások a tüdő témában?
Hasznos lehet
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban s ...
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e s ...