Antibiotikum

Antibiotikum

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az antibiotikum a baktériumos megbetegedésekre használható készítmény, azonban óvatosan kell velük bánni, hiszen indokolatlan használatuk könnyen vezethet antibiotikum rezisztenciához.

Általános, de téves elképzelés, hogy az antibiotikum „mindenre” jó. Az antibiotikum használatára egy tünetegyüttes adhat okot, mely baktérium által okozott megbetegedés gyanúját kelti, vírusok ellen az antibiotikum hatástalan. Az is gyakori, hogy egy páciens előfigyázatosságból vagy elhúzódó panaszok esetén szeretne felíratni orvosával antibiotikumot, azonban ez kifejezetten káros a szervezetre nézve.

Mit jelent az antibiotikum rezisztencia?

Az antibiotikumok meggátolják a baktériumsejtek szaporodását, továbbá életfolyamatait (ezért is nem hatnak vírusok ellen, hiszen a vírusok nem rendelkeznek a baktériumhoz hasonló struktúrával), azonban az indokolatlan, helytelen antibiotikum kezelés rezisztenciához vezethet. A baktériumok nagyon gyorsan alkalmazkodnak a kihívásokhoz, hiszen olyan tulajdonságokat fejlesztettek ki, melyek segítségével könnyen képesek ártalmatlanítani az antibiotikumokat, így azok már nem hatásosak ellene többé.

Az antibiotikumok alkalmazása

Betegségünk diagnosztizálását mindig bízzuk háziorvosunkra, antibiotikumot is csak ő írhat fel. Amennyiben antibiotikumot kell szednünk, mindig az orvos előírása szerint, a megadott dózisban, a megadott ideig tegyük, ha félbehagyjuk a kezelést, állapotunk rosszabbá is válhat, mivel gazdagítjuk az antibiotikumok rezisztencia lehetőségeit. Megmaradt antibiotikumot soha ne adjunk tovább családtagjainknak, ismerőseinknek! 

Az antibiotikumok hatásuk során sajnos nem csupán a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja, ezért is gyakori mellékhatás az antibiotikum kúra alatti hasmenés (a bélflóra eltűnése miatt), amely általában a terápia befejeztével pár napon belül megszűnik.

A kellemetlen panaszt megelőzhetjük, ha élőflórát tartalmazó, patikában kapható probiotikus készítményeket alkalmazunk, amelyek elősegítik a bél normál flóráját.

Antibiotikum kúra alatt kerüljük a nehéz ételek fogyasztását, az alkoholt és a dohányzást, hiszen ezek megterhelő hatással lehetnek a bélrendszerre, mindemellett fogadjuk meg kezelőorvosunk tanácsait.

Útmutató

  • Az antibiotikum a baktériumos megbetegedésekre használható készítmények, vírusok ellen hatástalan
  • Betegségünk diagnosztizálását mindig bízzuk háziorvosunkra, antibiotikumot is csak ő írhat fel. 
  • Amennyiben antibiotikumot kell szednünk, mindig az orvos előírása szerint, a megadott dózisban, a megadott ideig tegyük.
  • Antibiotikum kúra alatt alkalmazzunk élőflórát tartalmazó, patikában kapható probiotikus készítményeket, hogy elkerüljük a hasmenéses panaszokat.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi ellen használ az antibiotikum?
Mit írtak mások a antibiotikum témában?
Hasznos lehet
Milyen mennyiségű B3-vitamin bevitel ajánlott naponta? Hol tudunk utánanézni, mi a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a vitaminpótlással kapcsolatos értékeket keressük?
Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Ahány forrás, annyi ajánlást láthatunk a vitaminok és ásványi anyagok bevitelével kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Melyik a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a tápl ...
A helytelenül végzett hólapátolás nagyon megterheli a gerincoszlopunkat, ezért akár pár perces téli takarítás is gyakran derékfájdalomhoz vezethet. Mit tehetünk ellene?