Védőoltás

Védőoltás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A védőoltások az aktív immunizálás eszközei, vagyis legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe, így az immunrendszer saját maga hozza létre a védő hatást.

A gyermekek oltását az oltási napló alapján végzik meghatározott életkorban. Felnőttek számára is léteznek védőoltások, melyek nem kötelezők, hanem egyénileg választhatók.

Kötelező védőoltások gyermekkorban

Tüdőgümőkór, tbc

Az elsőként beadandó oltás a BCG, melyet a gyermek 6 hetes koráig kap meg.

Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás

2, 3 és 4 hónapos korban kerül sor a beadásukra, melyek a fenti betegségek ellen nyújtanak védelmet.

Kanyaró, mumpsz, rubeola

Az MMR elleni oltást 15 hónaposan kapják a csecsemők, majd 11 éves korban megismétlik.

Hepatitis B

A májgyulladást okozó vírus elleni oltás az általános iskola hetedik osztályában kapják meg a gyerekek.

Pneumococcus

2014-től a kötelező oltások közé tartozik, melyet 2 éves kor alatt kapnak meg a gyermekek. A tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, arcüreggyulladás és vérmérgezés ellen nyújt védelmet.

Bárányhimlő

A bárányhimlő elleni oltás 2019-től tartozik a kötelező oltások közé. 13-16 hónapos csecsemők kapják. Beadását érdemes fontolóra venniük a fogamzó képes korú nőknek is, akik még nem estek túl a betegségen, hiszen egy esetleges fertőzés a terhesség korai szakaszában súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat.

Szabadon beadható védőoltások

A nem kötelező oltások beadása a szülők egyéni mérlegelésén múlik, amelyek többnyire térítéskötelesek.

Rotavírus

A hasmenéssel és hányással járó gyomor-, bélrendszeri fertőzést okozó betegség gyakran vezet kiszáradáshoz, ezért javasolt lehet ez ellen a szájon át beadandó vakcina.

HPV

A HPV elleni védőoltás az általános iskola hetedik osztályában a lányok számára ingyenesen kerül beadásra. A védőoltás segít a méhnyakrák megelőzésében, hiszen a betegséget okozó két leggyakoribb vírustörzs ellen nyújt védelmet. Az oltás a szexuális élet előtt álló fiataloknak, felnőtt nőknek javasolható, melyet nőgyógyásszal egyeztethet.

Egyéb oltások

Nem kötelező, ám ajánlott a kullancs-encephalitis elleni, a meningococcus baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni, az influenza és a koronavírus elleni védőoltások beadása.

Esetenként adható oltások

Bizonyos betegségek esetén a felnőtteket is oltásban kell részesíteni: tetanusz, diphteria, pertussis, rubeola, morbilli, mumpsz, veszettség, Hepatitis B, hastífusz.

A külföldi utazások előtt fontos tájékozódni egy esetleges járványveszélyről, illetve az adott országba történő beutazáshoz szükséges kötelező oltásokról.

Útmutató

  • A védőoltások az immunizálás eszközei, melyeket háziorvosunk ad be.
  • Több típusú védőoltási besorolás létezik: kötelező, szabadon beadható és esetenként adható oltások.
  • Egyes védőoltásokról a szülők, illetve felnőtt korban az adott páciens dönthet.
Védőoltás - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?
Hogyan kapjuk meg a kártyát, ha koronavírus fertőzésen estünk át? Mi a teendő oltás esetén? Mit tegyünk, ha az igénylés ellenére nem kaptuk meg a kártyát? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.
Milyen COVID-teszt ajánlott?
Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra? Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.
Mennyire veszélyes a Flurona?
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenovírus - is kimutatható volt. Az új tünetegyüttest fluronának nevezték el. Mit kell tudni róla?
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Mit lehet tudni a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Pfizer amerikai gyógyszervállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű Covid-19 elleni oltóanyaga (Pfizer/BioNTech) elsőként kapta meg a használati engedélyt az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi alapján végzik a gyermekek oltását?
Hasznos lehet
Honnan tudhatom, hogy az utazásomhoz oltás szükséges?
Honnan tudhatom, hogy az utazásomhoz szükséges-e védőoltás? Milyen betegségek ellen kaphatok „védelmet”? Az utazás előtt mennyivel kell, kérjem a védőoltás beadását? Kérdések és válaszok az utazással...
COVID-19: Oltassam vagy ne oltassam be magam, ha babát tervezek?
A fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem veszi fel a koronavírus elleni védőoltást, mert aggódnak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásai miatt. Mit tudhatunk meg a...
Beleszólhat-e az elvált szülő a gyermek oltásába?
A Covid-19 világjárvány a családok életét nem csak a fertőzések útján nehezíti, hanem immáron a fiatal- és gyermekkorúak olthatósága kapcsán is újabb kihívások elé állítja azzal, hogy a szülők...
Összefoglaló a COVID-vakcinákról
Számos információ kering a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, ezért összeszedtük a legfontosabb tényeket az öt COVID-19 elleni oltóanyagról.