CT-vizsgálat

CT-vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
A CT-vizsgálat (komputertomográfia) egy speciális felvételi eljárás, mely röntgensugárzáson alapuló módszer, kiértékelése számítástechnikai módszerekkel történik.

A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.

A CT-vizsgálat abban az esetben javasolt és szükséges, amennyiben laboratóriumi vizsgálatokkal, hagyományos röntgenvizsgálatokkal, illetve ultrahangvizsgálattal nem lehetséges a pontos diagnózis megállapítása.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges. CT – vizsgálatkor a vizsgáló asztalra kell feküdni, majd a vizsgáló asztal úgymond velünk együtt “csúszik be” a széles gyűrűbe. A nyílás széles, emiatt nem okoz bezártság-érzést a páciens számára. A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. A mérés során folyamatos instrukciókkal látnak el a vizsgálatot végző asszisztensek egy beépített mikrofonon keresztül.

Abban az esetben, ha a beavatkozás intravénás kontrasztanyag adást igényel, a páciens a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, viszont szénsavmentes vizet, illetve teát bőven fogyaszthat.

Hol használják?

  • idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására
  • arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
  • daganatos betegség gyanújában a test bármely területén
  • gyulladásos betegségek kimutatására vagy gyulladás kezelésekor az eredmény megítélésére
  • balesetek, sérülések esetén: vérzés, csontok, lágyrészek állapotának megítélésére
  • erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására

Hogyan lehet CT-vizsgálatot kérni?

A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. Háziorvos nem utalhat beteget CT-vizsgálatra. Amennyiben egészségbiztosítás terhére, beutalóval történik a vizsgálat, úgy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti, előjegyzési idő körülbelül 2-4 hét.

A páciens maga is fizetheti a vizsgálatát magánrendelés során, ebben az esetben az előjegyzési idő körülbelül 1-2 nap.

Milyen korosztálynak ajánlott, van-e kizáró ok?

Bármilyen életkorban végezhető, azonban a gyermekek vizsgálata, illetve terhesség során csak rendkívül indokolt esetben történik a röntgensugár alkalmazása miatt.

Van-e bármilyen lehetséges szövődmény?

A vizsgálat alacsony kockázatú, rutin eljárás. Az intravénás kontrasztanyag jellemzően nem okoz semmilyen mellékhatást. Az eljárás során röntgensugárzásnak van kitéve, azonban vizsgálat típusától függően, de túlnyomó többségben alacsony, így nem kell tartani azonnali hatásról. 

Milyen hatóanyag található a kontrasztanyagban és mit tartalmazhat?

Az intravénásan beadott kontrasztanyagban ionizált jód van. (kivétel: CT Enterographia).

Miért fontos folyadékot inni a vizsgálat előtt?

Jódtartalmú, hígított kontrasztanyagot csak hasi vizsgálat előtt szükséges inni, annak érdekében, hogy a vékonybelek ki legyenek töltve, így el lehet különíteni az esetleges elváltozásokat. 

Van-e súlyhatár?

Igen, a súlyhatár 120 kg. 

(Bajtek Beáta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.
  • A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges.
  • A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad.
  • A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. 
CT-vizsgálat - Részletesen a témáról
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Demencia - Mire figyeljünk télen?
Ahogy egyre hűvösebbé válnak a nappalok és éjszakák, úgy kell egyre nagyobb figyelmet fordítanunk a környezetünkben élő idősek jóllétére. A tél ugyanis számos veszélyforrást rejthet magában, ezért nem árt ezekre előre felkészülni és segíteni szeretteinket biztonságban átvészelni az évszakot.
Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Tüdőfibrózissal összefüggő ritka betegségek
Napjainkban több mint 6000 ritka betegség létezik, amelyek 80%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ennek ellenére az alapbetegségek gyakran átlagos tünetei miatt sokszor akár négy évbe is telhet egy ritka betegség pontos diagnózisának felállítása. A tüdőfibrózis egy ritka, a légutak közötti szöveteket érintő tüdőbetegség, amely különböző alapbetegségekben jelentkezhet, melyek ezek?
7 dolog, amit ne mondjunk egy demens betegnek
A demenciával vagy Alzheimer-kórral élő szerettünkkel történő kommunikáció időnként kihívásokat rejt magában. A türelem gyakorlása ezekben a helyzetekben ugyan nehéz lehet, ám célravezető. Ehhez nyújt segítséget az alábbi lista, ahol hét olyan kijelentét olvashatunk, amit sose mondjunk egy demenciával élőnek.
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?
Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Befolyásolja-e a táplálkozás a demens betegségek kialakulását?
A demencia kialakulása, vagy a már fennálló állapot romlása megelőzhető lehet, ha az étrendet helyesen állítják össze. A kognitív funkciók minél magasabb szintű fenntartásáért még a demencia tüneteinek megjelenése előtt ajánlott bizonyos ételek fogyasztása vagy kerülése. Melyek ezek?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen korosztálynak végezhetnek vizsgálatot?
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?