CT vizsgálat

CT vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
A CT-vizsgálat (komputertomográfia) egy speciális felvételi eljárás, mely röntgensugárzáson alapuló módszer. A kiértékelése számítástechnikai módszerekkel történik. A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.

A CT-vizsgálat abban az esetben javasolt és szükséges, amennyiben laboratóriumi vizsgálatokkal, hagyományos röntgenvizsgálatokkal, illetve ultrahangvizsgálattal nem lehetséges a pontos diagnózis megállapítása.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges. CT – vizsgálatkor a vizsgáló asztalra kell feküdni, majd a vizsgáló asztal úgymond velünk együtt “csúszik be” a széles gyűrűbe. A nyílás széles, emiatt nem okoz bezártság-érzést a páciens számára. A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. A mérés során folyamatos instrukciókkal látnak el a vizsgálatot végző asszisztensek egy beépített mikrofonon keresztül.

Abban az esetben, ha a beavatkozás intravénás kontrasztanyag adást igényel, a páciens a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, viszont szénsavmentes vizet, illetve teát bőven fogyaszthat.

Hol használják?

  • idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására
  • arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
  • daganatos betegség gyanújában a test bármely területén
  • gyulladásos betegségek kimutatására vagy gyulladás kezelésekor az eredmény megítélésére
  • balesetek, sérülések esetén: vérzés, csontok, lágyrészek állapotának megítélésére
  • erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására

Hogyan lehet CT-vizsgálatot kérni?

A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. Háziorvos nem utalhat beteget CT-vizsgálatra. Amennyiben egészségbiztosítás terhére, beutalóval történik a vizsgálat, úgy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti, előjegyzési idő körülbelül 2-4 hét.

A páciens maga is fizetheti a vizsgálatát magánrendelés során, ebben az esetben az előjegyzési idő körülbelül 1-2 nap.

Milyen korosztálynak ajánlott, van-e kizáró ok?

Bármilyen életkorban végezhető, azonban a gyermekek vizsgálata, illetve terhesség során csak rendkívül indokolt esetben történik a röntgensugár alkalmazása miatt.

Van-e bármilyen lehetséges szövődmény?

A vizsgálat alacsony kockázatú, rutin eljárás. Az intravénás kontrasztanyag jellemzően nem okoz semmilyen mellékhatást. Az eljárás során röntgensugárzásnak van kitéve, azonban vizsgálat típusától függően, de túlnyomó többségben alacsony, így nem kell tartani azonnali hatásról. 

Milyen hatóanyag található a kontrasztanyagban és mit tartalmazhat?

Az intravénásan beadott kontrasztanyagban ionizált jód van. (kivétel: CT Enterographia).

Miért fontos folyadékot inni a vizsgálat előtt?

Jódtartalmú, hígított kontrasztanyagot csak hasi vizsgálat előtt szükséges inni, annak érdekében, hogy a vékonybelek ki legyenek töltve, így el lehet különíteni az esetleges elváltozásokat. 

Van-e súlyhatár?

Igen, a súlyhatár 120 kg. 

(Bajtek Beáta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.
  • A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges.
  • A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad.
  • A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. 
CT vizsgálat - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?

A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Miért fáj a derekam futás után?

Miért fáj a derekam futás után?

Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Szédülés - Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Szédülés - Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A szédülés többnyire ártatlan jelenség, de egyes esetekben súlyos betegségre is utalhat. Ennek tisztázása miatt fontos lehet a neurológiai kivizsgálás, amelynek mibenlétéről és a szédülés négy fő típusáról dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ szakorvosa beszélt.
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?

A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.
Mikor van szükség hasi CT készítésére?

Mikor van szükség hasi CT készítésére?

A CT, vagyis computeres tomográfia egy röntgensugárzáson alapuló diagnosztikai módszer. A CT segítségével pontosan meghatározhatóak a szervezetben zajló kóros folyamatok. További előnye, hogy teljesen fájdalommentes.
Hogyan óvjuk a gerincünket hólapátolás közben?

Hogyan óvjuk a gerincünket hólapátolás közben?

A helytelenül végzett hólapátolás nagyon megterheli a gerincoszlopunkat, ezért akár pár perces téli takarítás is gyakran derékfájdalomhoz vezethet. Mit tehetünk ellene?
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

A gerinc is okozhat lábfej fájdalmat

Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.
Bölcsességfog - Foghúzás és gyógyulás

Bölcsességfog - Foghúzás és gyógyulás

A bölcsességfogak körülbelül 16- 25 éves korunk között jelennek meg, a növekedésük több évig is elhúzódhat, amely akár problémás is lehet. Mit tehetünk ilyenkor?
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen korosztálynak végezhetnek vizsgálatot?
Mit írtak mások a ct vizsgálat témában?
Hasznos lehet
A CT, vagyis computeres tomográfia egy röntgensugárzáson alapuló diagnosztikai módszer. A CT segítségével pontosan meghatározhatóak a szervezetben zajló kóros folyamatok. További előnye ...