Látásvizsgálat

Látásvizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, hogy idejében derüljön fény egy esetleges problémára.

Az utóbbi évtizedben szinte mindenki jóval több időt tölt az okostelefon, számítógép, táblagép előtt, a televíziók képernyője pedig sokkal régebb óta gyakorol ránk hatást. Ezek esetében nem is elsősorban a „kék fény” jelent problémát, ennek inkább az alvásminőségre lehet hatása. Ennél jóval nagyobb terhelést jelent, hogy szinte folyamatosan kis távolságra fókuszálunk.

Mikor különösen indokolt a látásvizsgálat?

Lehet, hogy nincs gond, vagy még nincsen, de a megelőzés és a folyamatos gondoskodás elengedhetetlen, ha felelősen gondolkodunk látásunkról. Különösen indokolt egy komplex, prémium látásvizsgálat olyan esetekben, ha:

  • gyakori panasz a fejfájás,
  • kiemelkedően sok a monitor előtt töltött idő,
  • már eleve magas dioptriát,
  • vagy cylinderes dioptriát visel valaki,
  • vagy éppen most lesz szüksége speciális szemüveglencsére.

Miért kiemelten hatékony a computeres vizsgálat?

A látásvizsgálat legfontosabb eleme az objektív mérés, azaz a computeres vizsgálat, amely úgy tudja megadni a szem fénytörési hibájából származó dioptria-adatokat, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy korábban milyen korrekció került megállapításra, vagy akár azt is, hogy milyen szemüveget viselt a páciens.

„A vizsgálat során meghatározásra kerül a szem legapróbb eltérése is, precízen megállapítható a szaruhártya görbületi értéke esetleges torzítása. A szem optikai tulajdonságairól itt tudjuk meg a legtöbb információt. A szubjektív látásvizsgálat során már csak a páciensre hagyatkozunk, ő maga mondja el, hogy az adott lencsével javítottunk vagy rontottunk látásán. A vizsgálat célja nem más, mint, hogy a maximális látóélesség mellett egy komfortos, kényelmesen hordható dioptriát adjunk.” tájékoztat Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is.

Útmutató

  • Az utóbbi évtizedekben a mobiltelefon, számítógép és tablethasználat miatt, folyamatosan kis távolságra fókuszálunk, ami nagymértékben ronthat a látásunkon.
  • Gyakori fejfájás, eleve magas dioptria, kiemelkedően sok monitor előtt töltött idő vagy egyéb szemészeti panaszok fennállása esetén, vegyünk részt rendszeres látásvizsgálaton.
  • Látásunk megérdemli a törődést, figyeljünk oda, menjünk időben látásvizsgálatra!.
Látásvizsgálat - Részletesen a témáról
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne velünk, ha teljes alvásmegvonásban lenne részünk?
Mit tudok tenni, ha szárazak a szemeim?
A legboldogabb pillanataidban könnyek ülnek a szemedben, de ha valamilyen okból nem termelődik belőle elég, vagy nem megfelelő az összetétele, minősége, akkor szemszárazság lép fel. Ez előbb-utóbb kellemetlenné teszi a mindennapokat. Mit tehetünk?
Mit tehetünk télen a szemszárazság ellen?
Hogyan előzhetjük meg a szemszárazságot? Mit tehetünk, ha már kialakult? Összeszedtünk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük télen a szemszárazság tüneteit.
Miért fontos a látásvizsgálat?
Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el szemvizsgálatra, ha szemüveges vagy, vagy amikor már nagyon zavaró a látásprobléma, hanem váljon ez időszakos rutinná!
Mikor ajánlott a szemtorna?
A szemtorna mindenkinek ajánlott, különösen azoknak, akiknek szemműtét után izom-kontrollra van szüksége, kancsalok, vagy nem tudják szemüket az olvasáshoz fókuszálni, és tompa vagy kettős látásuk van.
Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget hordunk? Mire figyeljünk, és milyen szemüveget válasszunk?
Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan szokj hozzá a viseléséhez.
Hasznos lehet
Miért fontos a látásvizsgálat?
Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el...