Látásvizsgálat

Látásvizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: Arterego, egészséges életmód
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy rendszeresen ellenőriztessük látásunkat, hogy idejében derüljön fény egy esetleges problémára.

Az utóbbi évtizedben szinte mindenki jóval több időt tölt az okostelefon, számítógép, táblagép előtt, a televíziók képernyője pedig sokkal régebb óta gyakorol ránk hatást. Ezek esetében nem is elsősorban a „kék fény” jelent problémát, ennek inkább az alvásminőségre lehet hatása. Ennél jóval nagyobb terhelést jelent, hogy szinte folyamatosan kis távolságra fókuszálunk.

Mikor különösen indokolt a látásvizsgálat?

Lehet, hogy nincs gond, vagy még nincsen, de a megelőzés és a folyamatos gondoskodás elengedhetetlen, ha felelősen gondolkodunk látásunkról. Különösen indokolt egy komplex, prémium látásvizsgálat olyan esetekben, ha:

  • gyakori panasz a fejfájás,
  • kiemelkedően sok a monitor előtt töltött idő,
  • már eleve magas dioptriát,
  • vagy cylinderes dioptriát visel valaki,
  • vagy éppen most lesz szüksége speciális szemüveglencsére.

Miért kiemelten hatékony a computeres vizsgálat?

A látásvizsgálat legfontosabb eleme az objektív mérés, azaz a computeres vizsgálat, amely úgy tudja megadni a szem fénytörési hibájából származó dioptria-adatokat, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy korábban milyen korrekció került megállapításra, vagy akár azt is, hogy milyen szemüveget viselt a páciens.

„A vizsgálat során meghatározásra kerül a szem legapróbb eltérése is, precízen megállapítható a szaruhártya görbületi értéke esetleges torzítása. A szem optikai tulajdonságairól itt tudjuk meg a legtöbb információt. A szubjektív látásvizsgálat során már csak a páciensre hagyatkozunk, ő maga mondja el, hogy az adott lencsével javítottunk vagy rontottunk látásán. A vizsgálat célja nem más, mint, hogy a maximális látóélesség mellett egy komfortos, kényelmesen hordható dioptriát adjunk.” tájékoztat Klatz Norina, a Tipton Eyeworks Showroomjának vezetője, aki egyben optometrista is.

Útmutató

  • Az utóbbi évtizedekben a mobiltelefon, számítógép és tablethasználat miatt, folyamatosan kis távolságra fókuszálunk, ami nagymértékben ronthat a látásunkon.
  • Gyakori fejfájás, eleve magas dioptria, kiemelkedően sok monitor előtt töltött idő vagy egyéb szemészeti panaszok fennállása esetén, vegyünk részt rendszeres látásvizsgálaton.
  • Látásunk megérdemli a törődést, figyeljünk oda, menjünk időben látásvizsgálatra!.
Látásvizsgálat - Részletesen a témáról
Hogyan függ össze a szemprobléma az alvászavarral?
Aludni jó. Gyakran mondogatjuk is, hogy az alvás az egyik legjobb dolog a világon. De igazából nem csupán, hogy az egyik legjobb dolog, hanem az életfontosságú funkcióink egyike is. Mert mi történne velünk, ha teljes alvásmegvonásban lenne részünk?
Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget hordunk? Mire figyeljünk, és milyen szemüveget válasszunk?
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...