Emésztési zavar

Emésztési zavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az emésztési zavar gyakori jelenség, bizonyos betegségek elősegítik annak előfordulását. Kik a veszélyeztetettek? Milyen módon diagnosztizálható és hogyan kezelhető az a probléma? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

Az étkezés után tapasztalt kellemetlen teltségérzetet dyspepsia néven ismeri az orvostudomány. Nem ritka, hogy a kényelmetlen érzést a gyomor felső részében kialakuló, égő fájdalom kíséri. Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog. A has felső részében gyomorégést érzékel, ezt a tünetet pedig hasi fájdalom is kísérheti. A tüneteket a fokozott stressz erősítheti. Az emésztési zavarban szenvedők gyakran szenvednek gyomorégéstől is, de utóbbit a gyomorsavak nyelőcsőbe áramlása okozza.

Kit veszélyeztet az emésztési zavar kialakulásának kockázata?

Sajnos bárkit érinthet ez a rendellenesség, korra, nemre való tekintet nélkül. Kialakulásának kockázatát mindenképpen növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a szorongás, a depresszió. Az emésztési zavar eléggé gyakori megbetegedés.

Mi okozza az emésztési zavart?

Bizonyos betegségek emésztési zavarral járhatnak, ilyen:

 • a fekély,
 • a GERD,
 • a gyomorrák,
 • a gastroparesis,
 • gyomorfertőzés,
 • irritábilis bél szindróma,
 • krónikus hasnyálmirigygyulladás,
 • pajzsmirigybetegség
 • gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhetnek emésztési zavarra jellemző tünetek (pl. aszpirin, fájdalomcsillapító, fogamzásgátló tabletta, szteroid tartalmú gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, pajzsmirigygyógyszerek)

Az emésztési zavarok másik, gyakrabban előforduló fajtája az úgynevezett funkcionális dyspepsia. Ebben az esetben olyan működési zavarról van szó, amelynek hátterében képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki eltérés. A nem megfelelő életmód is okozhat emésztési zavart. Fokozottan veszélyeztetett az, aki túl sokat, túl gyorsan eszik, vagy magas zsírtartalmú ételeket vesz magához. Ha étkezés közben túl sok levegő jut a gyomorba, puffadás, böfögés alakulhat ki.

A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén kockázati faktor, de a stressz és a fáradtság sem tesz jót az emésztésnek. Emésztési zavar nőknél a terhesség középső és utolsó trimeszterében gyakran előfordul. Ezt okozhatja a terhességi hormonváltozás, amely ellazítja az emésztőrendszeri izmokat, de a növekvő méh is nyomhatja olyan mértékben a gyomrot, hogy zavart okoz.

Az emésztési zavar diagnosztizálása

A vizsgálat során mindenképpen fontos, hogy fény derüljön a rendellenesség hátterében húzódó esetleges betegségre. Az orvos minden bizonnyal vérvizsgálatot és hasi ultrahang vizsgálatot kér, rendelhet endoszkópos vizsgálatot is, melynek során egy rugalmas csőre szerelt kamerával vizsgálják a gyomrot.

Megelőzése

Ha a tünetek nem tartósak, és a háttérben komolyabb betegség nem igazolódott, néhány trükkel enyhíthetünk a tüneteken:

 • Ne együnk túl gyorsan, ne beszéljünk evés közben. Így nem jut levegő a gyomorba, ezzel a tünetek enyhíthetők.
 • Ne igyunk étkezés közben, inkább utána. Késő este, különösen lefekvés előtt ne együnk.
 • Étkezések után nem árt pihenni egy keveset.
 • Ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt.

Az emésztési zavar kezelése

Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen. Ha azonban a tünetek hamarosan nem enyhülnek, esetleg máskor is, rendszeresen jelentkeznek, érdemes felkeresni az orvost, aki minden valószínűség szerint gyógyszert ír a tünetek kezelésére.

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Útmutató

 • Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog.
 • A rendellenesség korra, nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet. Kialakulásának kockázatát növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a fekély, a szorongás, a depresszió, de bizonyos betegségek is elősegítik az emésztési zavar kialakulását (pl. GERD, IBS, gyomorfekély).
 • Kivizsgáláshoz vérvizsgálatot, hasi ultrahangot vagy endoszkópos vizsgálatot is kérhet a kezelőorvos.
 • Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen.
 • Ha a tünetek nem enyhülnek, rendszeresen jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyógyszert ír a tünetek kezelésére.
Emésztési zavar - Részletesen a témáról
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?– erre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Hogyan segíthetjük magunkat a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?
A gyász sajnos életünk része, amely testi és lelki változásokat hozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen hatással lehet az egészségünkre, és mit tehetünk ellene.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?
A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.
Mikor indokolt a vastagbéltükrözés?
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer alsó traktusát. Milyen esetekben lehet indokolt a vizsgálat?
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.
Hasznos lehet
Hogyan előzzük meg az emésztési zavarokat?
Ideális esetben kerülni kellene az olyan helyzeteket, amelyek emésztési zavart okozhatnak (pl. a gyors, habzsoló étkezéseket, a stresszt, a nehéz ételeket). De mégis mire figyeljünk, ha szeretnénk...
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos...