Emésztési zavar

Emésztési zavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az emésztési zavar gyakori jelenség, bizonyos betegségek elősegítik annak előfordulását. Kik a veszélyeztetettek? Milyen módon diagnosztizálható és hogyan kezelhető az a probléma? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

Az étkezés után tapasztalt kellemetlen teltségérzetet dyspepsia néven ismeri az orvostudomány. Nem ritka, hogy a kényelmetlen érzést a gyomor felső részében kialakuló, égő fájdalom kíséri. Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog. A has felső részében gyomorégést érzékel, ezt a tünetet pedig hasi fájdalom is kísérheti. A tüneteket a fokozott stressz erősítheti. Az emésztési zavarban szenvedők gyakran szenvednek gyomorégéstől is, de utóbbit a gyomorsavak nyelőcsőbe áramlása okozza.

Kit veszélyeztet az emésztési zavar kialakulásának kockázata?

Sajnos bárkit érinthet ez a rendellenesség, korra, nemre való tekintet nélkül. Kialakulásának kockázatát mindenképpen növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a fekély, a szorongás, a depresszió. Az emésztési zavar eléggé gyakori megbetegedés.

Mi okozza az emésztési zavart?

Bizonyos betegségek elősegítik az emésztési zavar kialakulását, ilyen:

 • a fekély,
 • a GERD,
 • a gyomorrák,
 • a gastroparesis,
 • gyomorfertőzés,
 • irritábilis bél szindróma,
 • krónikus hasnyálmirigygyulladás,
 • pajzsmirigybetegség
 • gyógyszerek (pl. aszpirin, fájdalomcsillapító, fogamzásgátló tabletta, szteroid tartalmú gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, pajzsmirigygyógyszerek)

A fentiek mellett a nem megfelelő életmód is okozhat emésztési zavart. Fokozottan veszélyeztetett az, aki túl sokat, túl gyorsan eszik, vagy magas zsírtartalmú ételeket vesz magához. Ha étkezés közben túl sok levegő jut a gyomorba, puffadás, böfögés alakulhat ki.

A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén kockázati faktor, de a stressz és a fáradtság sem tesz jót az emésztésnek. Amennyiben a fenti tényezők egyike sem igaz, az állandó emésztési zavara azonban mégis fennáll, funkcionális dyspepsiára gyanakszanak az orvosok. Emésztési zavar nőknél a terhesség középső és utolsó trimeszterében gyakran előfordul. Ezt okozhatja a terhességi hormonváltozás, amely ellazítja az emésztőrendszeri izmokat, de a növekvő méh is nyomhatja olyan mértékben a gyomrot, hogy zavart okoz.

Az emésztési zavar diagnosztizálása

A vizsgálat során mindenképpen fontos, hogy fény derüljön a rendellenesség hátterében húzódó esetleges betegségre. Az orvos minden bizonnyal vérvizsgálatot és hasi ultrahangot kér, rendelhet endoszkópos vizsgálatot is, melynek során egy rugalmas csőre szerelt kamerával vizsgálják a gyomrot.

Megelőzése

Ha a tünetek nem tartósak, néhány trükkel enyhíthetünk a tüneteken:

 • Ne rágjunk nyitott szájjal, és soha ne együnk túl gyorsan, ne beszéljünk evés közben. Így nem jut levegő a gyomorba, ezzel a tünetek enyhíthetők.
 • Ne igyunk étkezés közben, inkább utána. Késő este, különösen lefekvés előtt ne együnk.
 • Étkezések után nem árt pihenni egy keveset.
 • Ne dohányozzunk, és ne fogyasszunk mértéktelenül alkoholt.

Az emésztési zavar kezelése

Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen. Ha azonban a tünetek hamarosan nem enyhülnek, esetleg máskor is, rendszeresen jelentkeznek, érdemes felkeresni az orvost, aki minden valószínűség szerint gyógyszert ír a tünetek kezelésére.

Útmutató

 • Emésztési zavar esetén a beteg gyakran érzi magát puffadtnak, teltnek, étkezéseit böfögés, gázosodás kíséri. Tapasztalhat hányingert, hányást, szájában érezhet savas ízt, gyomra gyakran morog.
 • A rendellenesség korra, nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet. Kialakulásának kockázatát növeli a túlzott alkoholfogyasztás, a gyomorirritációt kiváltó készítmények szedése, a fekély, a szorongás, a depresszió.
 • Bizonyos betegségek elősegítik az emésztési zavar kialakulását (pl. GERD, IBS, gyomorfekély).
 • Kivizsgáláshoz vérvizsgálatot, hasi ultrahangot vagy endoszkópos vizsgálatot is kérhet a kezelőorvos.
 • Életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk az emésztési zavar kialakulása ellen.
 • Ha a tünetek nem enyhülnek, rendszeresen jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyógyszert ír a tünetek kezelésére.
Emésztési zavar - Részletesen a témáról
Honnan tudjuk, hogy egészségesek vagyunk?

Honnan tudjuk, hogy egészségesek vagyunk?

Fontos, hogy ha valaki figyel az egészségére, tudja, hogy milyen jelenségek élettaniak, illetve milyen esetekben szükséges orvoshoz fordulni. A továbbiakban nagyobb szervrendszereinket érintő különböző betegségek jelentősebb tüneteit mutatjuk be, melyek észlelésekor orvosi kivizsgálás szükséges.
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?

Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól eltérő hasfájások mögött álló okokat. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?

Mikor kell orvoshoz fordulni gyomorpanaszok miatt?

Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.
Valóban egészséges szokás, amit követsz?

Valóban egészséges szokás, amit követsz?

Számos lehetőség áll rendelkezésünkre akkor, amikor egészségesen próbálunk élni, de nem minden egészségesnek hitt szokás bizonyul valóban annak. Összeszedtük azokat a szokásokat, amelyeket korántsem biztos, hogy jó, ha követsz.
Mérgező növények a kertben

Mérgező növények a kertben

Egyes növények elviselhetetlen viszketést, bőrirritációt, sérülést vagy akár súlyosabb egészségügyi problémát is okozhatnak, ezért érdemes körültekintőnek lennünk a természetben vagy akár kertünkben, otthonunkban.
Hogyan vezessük be az allergéneket a gyermek étrendjébe?

Hogyan vezessük be az allergéneket a gyermek étrendjébe?

Bartus-Preizler Gabriellával, a Czeizel Intézet gyerekdietetikusával a legújabb hozzátáplálási trendekről beszélgettünk.
Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: az agy és az emésztőrendszer is befolyásolja egymás működését. De vajon hogyan?
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a emésztési zavar témában?
Hasznos lehet
Ideális esetben kerülni kellene az olyan helyzeteket, amelyek emésztési zavart okozhatnak (pl. a gyors, habzsoló étkezéseket, a stresszt, a nehéz ételeket). De mégis mire figyeljünk, ha sze ...
Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Ha azonban nem múlnak a g ...