Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha magas vérnyomás betegségre gyanakszom?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.14.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A magas vérnyomás (hipertónia) egy rendkívül gyakori és veszélyes népbetegség. A WHO legfrissebb adatai szerint 1.13 milliárd embert érint világszerte. Mit tegyünk, ha a magas vérnyomás tüneteit észleljük magunkon?

Mi az ideális vérnyomásérték, mi számít magas vérnyomásnak?

Alapvetően az ideális „tankönyvi vérnyomásérték” 120/80 Hgmm, de sok egyéb körülménytől függ, hogy egy adott beteg esetén mi számít kívánatos értéknek.
Hivatalosan hipertóniáról tartósan fennálló 140/90 Hgmm fölötti értékek esetén beszélhetünk.

Mik az első teendők magas vérnyomás észlelése esetén?

Ha valaki több alkalommal az ideálistól magasabb vérnyomásértékeket mér, akkor mindenképpen javasolt háziorvosának felkeresése.
Fontos tudni, hogy „egy mérés nem mérés”, így érdemes vérnyomásnaplót vezetni, kezdetben napi 5-6 méréssel. Így pontosabb kép kapható a napi ingadozásról, ami szükség esetén segítheti az ideális gyógyszerbeállítást is.

A legtöbb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség van, de néhány életmódbeli tényezővel sokat lehet segíteni:

  • sóbevitel korlátozása,
  • mediterrán diéta,
  • koffein tartalmú italok fogyasztásának csökkentése,
  • alkoholbevitel csökkentése,
  • dohányzás abbahagyása,
  • túlsúly esetén a testsúly csökkentése,
  • rendszeres testmozgás.

Milyen további vizsgálatokra lehet szükség?

Szükség lehet 24 órás vérnyomásmérő (ABPM) felhelyezésére, ami bizonyos időközönként méri a vérnyomást és egy egész napos profilt mutat.  
Vérvétel, EKG, kardiológiai vizsgálat, szívultrahang is szükséges lehet a teljes kivizsgáláshoz.

Leggyakoribb az elsődleges hipertónia, melynek egyértelműen meghatározható oka nincs. Ritkábban előfordulhat úgynevezett másodlagos hipertónia, amikor valamilyen betegség (pl. hormonzavar, veseartéria-szűkület) következménye a kialakult magas vérnyomás. Másodlagos hipertónia gyanújakor további speciális kivizsgálásra is szükség lehet.

Miért fontos, hogy időben felfedezzük a magas vérnyomást?

A magas vérnyomást „néma gyilkosnak” is nevezik, mert az esetek többségében tünetmentes, így alattomosan károsítja a szervezetet. A hosszútávon nem kezelt magas vérnyomás súlyos károsodásokat okoz a szervezetben, különösen az érrendszerben. Idővel érelmeszesedéshez vezethet, ami többek között érinti a szívet, agyat, vesét, és szemet. Jelentősen megnő a szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség, veseelégtelenség és a súlyos látásromlás kockázata.

Látható tehát, hogy a magas vérnyomás korai felismerése kulcsfontosságú, hiszen időben megkezdett megfelelő kezeléssel a betegség karbantartható és sok súlyos szövődmény kialakulása megelőzhető.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott gyógyszer
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.07.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.