Trombózis

Trombózis

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Mélyvénás trombózis során vérrög képződik a vénákban, amely egy része leszakadhat, ami továbbhaladva a tüdő felé verőér elzárást eredményez, ami akár halálos kimenetelű tüdőembóliát is okozhat, ezért az alábbi tünetek észlelésénél azonnal forduljunk orvoshoz.

A trombózis tünetei

 • alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma
 • bokák, lábfej, vádlik, alsó lábszár dagadása
 • pirosság és melegség a duzzadt rész területén
 • Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózis első tünete megegyezik a tüdőembóliáéval. 
 • légszomj
 • köhögés, véres köpet
 • mellkasi fájdalom
 • rossz közérzet, szorongás, szédülés, ájulás

Kinél nagyobb a trombózis valószínűsége?

Mélyvénás trombózis kialakulásához számos tényező vezethet:

 • a hosszú ideig tartó fekvés és ülés
 • nagyobb műtét
 • baleseti sérülések
 • daganatos betegségek
 • dohányzás
 • genetikai tényezők (pl. Leiden-mutáció esetén)
 • gyermekvállalási életkorban lévő nők (a fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség és a szülés miatt).

Diagnosztizálás

Mélyvénás trombózis klinikai gyanúja esetén döntő szerepe van a színes Doppler-ultrahangnak. Információt ad az áramlás meglétéről-hiányáról, sebességéről és irányáról. Laboratóriumi vizsgálatok közül fontos megemlíteni a D-dimer kimutatását, amely kimutatja, hogy a páciensnél van-e olyan tényező, ami a szervezet véralvadási mechanizmusát a normálisnál nagyobb mértékben aktiválta. A teszt a vérrög képződéssel járó betegségek, illetve állapotok diagnosztizálását, adott esetben kizárását segíti elő. Jellegzetes tünetek alapján, a lábszárak körfogatának azonos szintben történő mérésével a diagnózis általában egyértelműen megállapítható.

Kezelés

A mélyvénás trombózist ma Magyarországon belgyógyászati osztályokon kezelik, de enyhe esetekben, amikor a napi kontroll megvalósítható, a kezelés történhet otthon is.  A kezelés döntő eleme mindkét esetben a véralvadás gátlása. 

Trombózis megelőzése életmóddal

Mint a legtöbb betegség kialakulását, a trombózis megjelenését is meg lehet akadályozni megfelelő életmóddal. Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás, dohányzás mellőzése mind elősegíti a megelőzést.

(Zámbori Zita, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

 • A hosszú ideig tartó fekvés és ülés, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, dohányzás is mind hozzájárulhatnak a bekövetkezéséhez. 
 • Mélyvénás trombózis klinikai gyanúja esetén a döntő szerepe van a színes Doppler-ultrahangnak. Információt ad az áramlás meglétéről-hiányáról, sebességéről és irányáról.
 • A mélyvéna-trombózist ma Magyarországon belgyógyászati osztályokon kell kezelni. Enyhe esetekben, amikor a napi kontroll is megvalósítható, a kezelés történhet otthon is. A kezelés döntő eleme a véralvadás gátlása. 
Trombózis - Részletesen a témáról
Mi okozhatja az apró, vörös pöttyöket a lábszáron?

Mi okozhatja az apró, vörös pöttyöket a lábszáron?

Tünetek, amelyek körültekintő kivizsgálást vagy akár azonnali kezelést igényelnek.
Megelőzhető-e a néma trombózis kialakulása?

Megelőzhető-e a néma trombózis kialakulása?

A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a baj. Megelőzhető-e a kialakulása?
Miért veszélyes a trombózis?

Miért veszélyes a trombózis?

Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?

Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?

Tévhit, hogy a fogamzásgátló készítményeket csak egy-két évig lehet szedni/alkalmazni, hatásánál nincs megszabva a tabletták szedésének ideje. De mire figyeljünk, ha tartósan szedjük ezeket a készítményeket?
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hol kezelik a trombózist?
Mit írtak mások a trombózis témában?
Hasznos lehet
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a ...
Tünetek, amelyek körültekintő kivizsgálást vagy akár azonnali kezelést igényelnek.