Trombózis

Trombózis

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
Mélyvénás trombózis során vérrög képződik a vénákban, amely egy része leszakadhat, ami továbbhaladva a tüdő felé verőér elzárást eredményez, ami akár halálos kimenetelű tüdőembóliát is okozhat, ezért az alábbi tünetek észlelésénél azonnal forduljunk orvoshoz.

A trombózis tünetei

 • alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma
 • bokák, lábfej, vádlik, alsó lábszár dagadása
 • pirosság és melegség a duzzadt rész területén
 • Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózis első tünete megegyezik a tüdőembóliáéval. 
 • légszomj
 • köhögés, véres köpet
 • mellkasi fájdalom
 • rossz közérzet, szorongás, szédülés, ájulás

Kinél nagyobb a trombózis valószínűsége?

Mélyvénás trombózis kialakulásához számos tényező vezethet:

 • a hosszú ideig tartó fekvés és ülés
 • nagyobb műtét
 • baleseti sérülések
 • daganatos betegségek
 • dohányzás
 • genetikai tényezők (pl. Leiden-mutáció esetén)
 • gyermekvállalási életkorban lévő nők (a fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség és a szülés miatt).

Diagnosztizálás

Mélyvénás trombózis klinikai gyanúja esetén döntő szerepe van a színes Doppler-ultrahangnak. Információt ad az áramlás meglétéről-hiányáról, sebességéről és irányáról. Laboratóriumi vizsgálatok közül fontos megemlíteni a D-dimer kimutatását, amely kimutatja, hogy a páciensnél van-e olyan tényező, ami a szervezet véralvadási mechanizmusát a normálisnál nagyobb mértékben aktiválta. A teszt a vérrög képződéssel járó betegségek, illetve állapotok diagnosztizálását, adott esetben kizárását segíti elő. Jellegzetes tünetek alapján, a lábszárak körfogatának azonos szintben történő mérésével a diagnózis általában egyértelműen megállapítható.

Kezelés

A mélyvénás trombózist ma Magyarországon belgyógyászati osztályokon kezelik, de enyhe esetekben, amikor a napi kontroll megvalósítható, a kezelés történhet otthon is.  A kezelés döntő eleme mindkét esetben a véralvadás gátlása. 

Trombózis megelőzése életmóddal

Mint a legtöbb betegség kialakulását, a trombózis megjelenését is meg lehet akadályozni megfelelő életmóddal. Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás, dohányzás mellőzése mind elősegíti a megelőzést.

(Zámbori Zita, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

 • A hosszú ideig tartó fekvés és ülés, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, dohányzás is mind hozzájárulhatnak a bekövetkezéséhez. 
 • Mélyvénás trombózis klinikai gyanúja esetén a döntő szerepe van a színes Doppler-ultrahangnak. Információt ad az áramlás meglétéről-hiányáról, sebességéről és irányáról.
 • A mélyvéna-trombózist ma Magyarországon belgyógyászati osztályokon kell kezelni. Enyhe esetekben, amikor a napi kontroll is megvalósítható, a kezelés történhet otthon is. A kezelés döntő eleme a véralvadás gátlása. 
Trombózis - Részletesen a témáról
Poszt-Covid tünetek, amivel érdemes orvoshoz fordulni
A koronavírus-járvány ugyan lecsengőben, ám a fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük.
Mi okozhatja az apró, vörös pöttyöket a lábszáron?
Tünetek, amelyek körültekintő kivizsgálást vagy akár azonnali kezelést igényelnek.
Hogyan hat a tévénézés az egészségünkre?
A rendszeres és órákon át tartó passzivitás - mint például tévénézés-, olyan folyamatokat indít be szervezetünkben, melyek az erek pangásához vezetnek és elősegíthetik a vérrögképződést.
Trombózis - Kik a veszélyeztetettek?
A trombózis egy hirtelen, szinte a semmiből fellépő állapot, mely akár halálos kimenetelű is lehet. De azt, hogy mit is takar pontosan, és milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor a szervezetben, azt már kevesebben látják át.
Miért veszélyes a trombózis?
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Megelőzhető-e a trombózis kialakulása?
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a baj. Megelőzhető-e a kialakulása?
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk trombózis után?
Mélyvénás trombózis után érdemes körültekintőbbnek lennünk, hogy megelőzzük az újabb vérrög kialakulását. Mit tegyünk, illetve ne tegyünk ilyenkor?
Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?
Tévhit, hogy a fogamzásgátló készítményeket csak egy-két évig lehet szedni/alkalmazni, hatásánál nincs megszabva a tabletták szedésének ideje. De mire figyeljünk, ha tartósan szedjük ezeket a készítményeket?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hol kezelik a trombózist?
Hasznos lehet
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk trombózis után?
Mélyvénás trombózis után érdemes körültekintőbbnek lennünk, hogy megelőzzük az újabb vérrög kialakulását. Mit tegyünk, illetve ne tegyünk ilyenkor?
Megelőzhető-e a trombózis kialakulása?
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a baj. Megelőzhető-e...
Miért veszélyes a trombózis?
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Trombózis - Kik a veszélyeztetettek?
A trombózis egy hirtelen, szinte a semmiből fellépő állapot, mely akár halálos kimenetelű is lehet. De azt, hogy mit is takar pontosan, és milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor a szervezetben, azt...