Laborvizsgálat: vizelet

Laborvizsgálat: vizelet

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A vizeletvizsgálat a vizelet összetételét és az azokban előforduló különféle biológiai-kémiai anyagok jelenlétét, mennyiségét vizsgálja és határozza meg.

A vizsgálat előtt

Mivel a vizsgálat a szeméremtáji környékről történik, előtte fontos az alapos tisztálkodás. Lehetőleg éhgyomorra végezzük a vizsgálatot. Nők esetében érdemes kerülni a menstruációs periódust és a nőgyógyászati betegségeket, mert ezek eltérést mutathatnak ki az eredményben. Előfordulhat, hogy otthoni vizeletmintára lesz szükség, ez esetben a reggeli első vizeletről beszélünk. Mivel a vizeletürítést számos tényező befolyásolhatja (pl. lázas betegség, erőteljes fizikai munka), nem biztos, hogy egyetlen minta elegendő a pontos érték megbecsüléséhez. Ilyenkor orvosa 24 órás gyűjtött vizeletmintát is kérhet: egy adott 24 órás időszak alatt a teljes vizeletmennyiséget kell összegyűjteni. Ez nagy együttműködést igényel a páciens részéről, azonban biztos eredményt némely esetben csak ez adhat. Amennyiben bármilyen gyógyszert szed, tájékoztassa erről orvosát, hiszen az eredményre ez is befolyással lehet.

A vizsgálat

A vizsgálat történhet háziorvosnál, szakrendelésen vagy otthon is – erről kezelőorvosa dönt. Bárhol is történik a mintavétel, érdemes figyelni rá, hogy a vízgyűjtő tartályhoz semmivel se érjünk hozzá, illetve fokozottan tartsuk be a higiéniás szabályokat. A vizeletsugár első kis mennyiségét érdemes kicsorgatni, ezzel átmossuk a húgycsövet. A vizsgálat semmilyen fájdalommal, illetve mellékhatással nem jár.

A vizsgálat után

Mivel a vizsgálat nem jár mellékhatással, ezért nyugodtan visszatérhetünk a mindennapi élethez, nincs szükség otthoni pihenésre. A vizsgálati eredményekről és annak kiértékeléséről kezelőorvosa tájékoztatni fogja.

Útmutató

  • Mivel a vizsgálat a szeméremtáji környékről történik, előtte fontos az alapos tisztálkodás. 
  • Lehetőleg éhgyomorra végezzük a vizsgálatot. Nők esetében érdemes kerülni a menstruációs periódust és a nőgyógyászati betegségeket.
  • A vizsgálat történhet háziorvosnál, szakrendelésen vagy otthon.
  • A vizsgálat semmilyen fájdalommal, illetve mellékhatással nem jár.
Laborvizsgálat: vizelet - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?

50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Laborvizsgálatok értelmezése: Albumin

Laborvizsgálatok értelmezése: Albumin

Az albumin az egyik legfontosabb fehérje,amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Mikor magas a húgysavszint?

Mikor magas a húgysavszint?

Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből történik.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mire van hatással az albumin?
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vizelet témában?
Hasznos lehet
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje,amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérés ...