Emlőszűrés

Emlőszűrés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?

Mikor válasszuk az emlő tomoszintézist és mikor a mammográfiás vizsgálatot?

  • Panasz, diszkomfort érzés, vagy elváltozások fennállása esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis kevésbé fájdalmas, ugyanis a vizsgálat során enyhébb nyomást gyakorolnak a mellekre.
  • Amennyiben nincs semmilyen panaszunk, a kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt.

Hogyan zajlik az emlő tomoszintézis?

A vizsgálat nem igényel előkészületet, az emlők vizsgálata a vizsgáló készülék előtt történik (miután szabaddá tettük a felsőtestet), ami enyhe mellkompresziót és magát a vizsgálatot jelenti.

Hogyan zajlik a mammográfiás vizsgálat?

A felsőtest szabaddá tétele után, a röntgengép elé kell állni, majd a melleket rá kell helyezni készülék érintett felületére. Az eljárás során kismértékű sugárterhelés történik. A vizsgálat előkészületet nem igényel.

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a mammográfiás vizsgálat között?

Az emlő tomoszintézis a mammográfiás vizsgálatnál egy sokkal korszerűbb diagnosztikai módszer, az alábbiak miatt:

  • A képalkotás nem 2D-ben, hanem 3D-ben történik, ezáltal jóval több (41,5%) invazív típusú emlőrákot képes kimutatni.
  • A mammográfiás vizsgálat 2 képével ellentétben, az emlő tomoszintézis 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, így ebben az esetben emlőnként akár 15 kép is készülhet.
  • Emlő implantátum esetén hatékonyabb az emlő tomoszintézis vizsgálata.
  • A tomoszintézis által vezérelt mintavétel az egyetlen diagnosztikai eljárás, amely műtéti beavatkozás nélkül is lehetővé teszi az esetleges elváltozások szövettani meghatározását.

Útmutató

  • Az emlő tomoszintézis egy sokkal korszerűbb eljárás, mint a hagyományos mammográfia: részletesebb információt ad a szövetek állapotáról a képek nagyobb felbontása miatt.
  • Panasz esetén az emlő tomoszintézist válasszuk, ugyanis a vizsgálat során enyhébb nyomást gyakorolnak a mellekre, így kevésbé fájdalmas.
  • Rendszeres szűrés, panaszmentesség esetén a mammográfiás eljárás javasolható.
  • A modernebb technikának köszönhetően az emlő tomoszintézis  41,5 százalékkal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni, mint a mammográfiás vizsgálat.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...