Emlőszűrés

Emlőszűrés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?

Mikor válasszuk az emlő tomoszintézist és mikor a mammográfiás vizsgálatot?

  • Panasz, diszkomfort érzés, vagy elváltozások fennállása esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis kevésbé fájdalmas, ugyanis a vizsgálat során enyhébb nyomást gyakorolnak a mellekre.
  • Amennyiben nincs semmilyen panaszunk, a kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt.

Hogyan zajlik az emlő tomoszintézis?

A vizsgálat nem igényel előkészületet, az emlők vizsgálata a vizsgáló készülék előtt történik (miután szabaddá tettük a felsőtestet), ami enyhe mellkompresziót és magát a vizsgálatot jelenti.

Hogyan zajlik a mammográfiás vizsgálat?

A felsőtest szabaddá tétele után, a röntgengép elé kell állni, majd a melleket rá kell helyezni készülék érintett felületére. Az eljárás során kismértékű sugárterhelés történik. A vizsgálat előkészületet nem igényel.

Mi a különbség az emlő tomoszintézis és a mammográfiás vizsgálat között?

Az emlő tomoszintézis a mammográfiás vizsgálatnál egy sokkal korszerűbb diagnosztikai módszer, az alábbiak miatt:

  • A képalkotás nem 2D-ben, hanem 3D-ben történik, ezáltal jóval több (41,5%) invazív típusú emlőrákot képes kimutatni.
  • A mammográfiás vizsgálat 2 képével ellentétben, az emlő tomoszintézis 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, így ebben az esetben emlőnként akár 15 kép is készülhet.
  • Emlő implantátum esetén hatékonyabb az emlő tomoszintézis vizsgálata.
  • A tomoszintézis által vezérelt mintavétel az egyetlen diagnosztikai eljárás, amely műtéti beavatkozás nélkül is lehetővé teszi az esetleges elváltozások szövettani meghatározását.

Útmutató

  • Az emlő tomoszintézis egy sokkal korszerűbb eljárás, mint a hagyományos mammográfia: részletesebb információt ad a szövetek állapotáról a képek nagyobb felbontása miatt.
  • Panasz esetén az emlő tomoszintézist válasszuk, ugyanis a vizsgálat során enyhébb nyomást gyakorolnak a mellekre, így kevésbé fájdalmas.
  • Rendszeres szűrés, panaszmentesség esetén a mammográfiás eljárás javasolható.
  • A modernebb technikának köszönhetően az emlő tomoszintézis  41,5 százalékkal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni, mint a mammográfiás vizsgálat.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Milyen esetekben csökkenhet a vérlemezkék száma a vérben?
Mikor beszélhetünk normál vérlemezke értékekről? Milyen esetekben változhat a vérlemezkék száma a vérben? Összeszedtük a legfontosabb információkat a vérlemezke jelentőségével kapcsolatban.
Mkor magas a glükózszint?
A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a nagyerek, a...
Mikor végzik a Gamma-GT vizsgálatot?
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.