Gerinc

Gerinc

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A gerincoszlop formája S betűt képez, szalagok és izmok támasztják meg, melyek működésében is fontos szerepet játszanak. A gerincbetegségek legfőbb oka az ülő életmódra vezethető vissza.

Az ülés közel háromszoros terhelést ró gerincünkre az álláshoz képest, hiszen általában tartásunkra sem figyelünk ilyenkor. Testünk próbálja kompenzálni ezt, de amikor már nem tudja tovább, gerincbetegségek alakulhatnak ki. Hazánkban a felnőtt korúak 90 százaléka szenved a gerincbetegségek valamelyikétől. 

A leggyakoribb gerincbetegségek

Gerincsérv

Gerincsérvnek nevezzük, amikor csigolyacsatornában vagy a gerinccsatornában lévő rostos gyűrű elszakad, s a benne lévő, puha, kocsonyás anyag  kitüremkedik. Ha ez a nyaki vagy háti szakaszon történik, a gerincvelő nyomás alá kerülhet, ebben az esetben az érintett szakasz idegfunkciói sérülhetnek: a beteg lábai megbénulhatnak, érzéketlennél válhatnak, elveszheti vizelet, illetve székletvisszatartási képességét. Amennyiben nem indokolt a műtét, a konzervatív kezelések jöhetnek szóba (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, gyógytorna, fizikoterápia).

Spondylosis

A gerinc kopása miatt fájdalom lép fel, mely nagyban ronthatja az életminőséget és korlátozhatja a mindennapi tevékenységek végzését. A munkaképtelenség egyik leggyakoribb oka. A Spondylosis, vagyis elmeszesedés kialakulhat a nyaki, a háti és az ágyéki szakaszon is, az izmok ilyenkor merevvé, fájdalmassá válnak. Gyakran már kis mozgásokra is heves fájdalom jelentkezik. Amennyiben a betegségre gyanakszunk, keressük fel háziorvosunkat, aki reumatológiai szakrendelésre utalhat részletes kivizsgálás miatt.

A gerinc gyulladásos betegségei

A gyulladásos betegségek általában a szervezetben megtalálható gyulladásos gócokból (pl. vesemedence-gyulladás) jutnak el a gerincbe a véráram során. A gyulladás főleg a csigolyákat kezdi el rombolni, majd a betegség előrehaladtával megjelennek a mozgásszervi panaszok is, a deréktáji fájdalom, amely a hajnali órákban kezdődik, jellegzetes tünete. A fájdalom pihenésre nem szűnik, de a mozgás enyhítheti, kezelése általában nem szteroid gyulladáscsökkentővel történik.

Bechterew-kór

A betegség felismerése is nehéz, általában csak évekkel a betegség kialakulása után diagnosztizálható, amely késlelteti a kezelést is. Tünetei, hogy éjszaka vagy pihenéskor fájdalom lép fel, amely a combokba sugározhat, a csípőízületben, szeméremcsontban szintén tapasztalható fájdalom, melyet mellkasi szorulás kísérhet. Az egyetlen hatásos kezelési mód a betegségre a gyógytorna.

Gerincferdülés

A scoliosis, vagyis gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú elgörbülése, kialakulásának pontos oka nem ismert. Főként gyermekkorban fordul elő, lányoknál gyakoribb. Az iskolai szűrővizsgálatok feladata, hogy kiszűrjék a gyermekek gerincferdülését, melynek kezelése a tünetek súlyosságától és életkortól függően lehet gyógytorna, fűző, esetleg műtét.

Útmutató

  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Figyeljünk a  helyes testtartásra (ülve, állva egyaránt).
  • Válasszunk megfelelő bútorokat (széket, asztalt) a munkához, és mozgassuk át óránként magunkat. 
  • Válasszunk lapos párnát alváshoz és közepesen kemény fekhelyet.
  • Igyekezzük megőrizni optimális testsúlyunkat. 
Gerinc - Részletesen a témáról
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?
Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb.
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint tizedének van szüksége műtéti megoldásra.
Hogyan kezelhető a banyapúp?
A tünetek enyhítéséhez és a púp csökkentéséhez a kezelés mellett életmódbeli változtatások is szükségesek, így ehhez hónapok munkája kell. Hogyan történik a kezelés?
Gyógyulhat-e spontán a gerincsérv?
Nem kell azonnal kétségbeesni, ha a vizsgálatok során kiderül, hogy sérvünk van, ugyanis az esetek többségében a gerincsérv jól kezelhető probléma. Mit tehetünk?
Miért fáj a derekam futás után?
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Hogyan előzheted meg a hátfájást kismamaként?
Ha fájdalmat érzel a hátad felső és alsó részénél, tudd, hogy nem vagy vele egyedül. A hátfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség a kismamaságban.
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen betűt képez a gerinc?
Hasznos lehet
Mitől fájhat a lábfej?
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is...