Gerinc

Gerinc

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A gerincoszlop formája S betűt képez, szalagok és izmok támasztják meg, melyek működésében is fontos szerepet játszanak. A gerincbetegségek legfőbb oka az ülő életmódra vezethető vissza.

Az ülés közel háromszoros terhelést ró gerincünkre az álláshoz képest, hiszen általában tartásunkra sem figyelünk ilyenkor. Testünk próbálja kompenzálni ezt, de amikor már nem tudja tovább, gerincbetegségek alakulhatnak ki. Hazánkban a felnőtt korúak 90 százaléka szenved a gerincbetegségek valamelyikétől. 

A leggyakoribb gerincbetegségek

Gerincsérv

Gerincsérvnek nevezzük, amikor csigolyacsatornában vagy a gerinccsatornában lévő rostos gyűrű elszakad, s a benne lévő, puha, kocsonyás anyag  kitüremkedik. Ha ez a nyaki vagy háti szakaszon történik, a gerincvelő nyomás alá kerülhet, ebben az esetben az érintett szakasz idegfunkciói sérülhetnek: a beteg lábai megbénulhatnak, érzéketlennél válhatnak, elveszheti vizelet, illetve székletvisszatartási képességét. Amennyiben nem indokolt a műtét, a konzervatív kezelések jöhetnek szóba (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, gyógytorna, fizikoterápia).

Spondylosis

A gerinc kopása miatt fájdalom lép fel, mely nagyban ronthatja az életminőséget és korlátozhatja a mindennapi tevékenységek végzését. A munkaképtelenség egyik leggyakoribb oka. A Spondylosis, vagyis elmeszesedés kialakulhat a nyaki, a háti és az ágyéki szakaszon is, az izmok ilyenkor merevvé, fájdalmassá válnak. Gyakran már kis mozgásokra is heves fájdalom jelentkezik. Amennyiben a betegségre gyanakszunk, keressük fel háziorvosunkat, aki reumatológiai szakrendelésre utalhat részletes kivizsgálás miatt.

A gerinc gyulladásos betegségei

A gyulladásos betegségek általában a szervezetben megtalálható gyulladásos gócokból (pl. vesemedence-gyulladás) jutnak el a gerincbe a véráram során. A gyulladás főleg a csigolyákat kezdi el rombolni, majd a betegség előrehaladtával megjelennek a mozgásszervi panaszok is, a deréktáji fájdalom, amely a hajnali órákban kezdődik, jellegzetes tünete. A fájdalom pihenésre nem szűnik, de a mozgás enyhítheti, kezelése általában nem szteroid gyulladáscsökkentővel történik.

Bechterew-kór

A betegség felismerése is nehéz, általában csak évekkel a betegség kialakulása után diagnosztizálható, amely késlelteti a kezelést is. Tünetei, hogy éjszaka vagy pihenéskor fájdalom lép fel, amely a combokba sugározhat, a csípőízületben, szeméremcsontban szintén tapasztalható fájdalom, melyet mellkasi szorulás kísérhet. Az egyetlen hatásos kezelési mód a betegségre a gyógytorna.

Gerincferdülés

A scoliosis, vagyis gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú elgörbülése, kialakulásának pontos oka nem ismert. Főként gyermekkorban fordul elő, lányoknál gyakoribb. Az iskolai szűrővizsgálatok feladata, hogy kiszűrjék a gyermekek gerincferdülését, melynek kezelése a tünetek súlyosságától és életkortól függően lehet gyógytorna, fűző, esetleg műtét.

A gerincbetegségek megelőzése

  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Figyeljünk a  helyes testtartásra (ülve, állva egyaránt).
  • Válasszunk megfelelő bútorokat (széket, asztalt) a munkához, és mozgassuk át óránként magunkat. 
  • Válasszunk lapos párnát alváshoz és közepesen kemény fekhelyet.
  • Igyekezzük megőrizni optimális testsúlyunkat. 
Gerinc - Részletesen a témáról
Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Mit lehet tenni a nyakfájdalom ellen?

Az előretolt fejtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Milyen tüneteket okozhat még? Mit tehetünk a nyakfájdalom ellen? Mikor forduljunk orvoshoz? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszol a kérdéseinkre.
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Hogyan előzheted meg a hátfájást kismamaként?

Hogyan előzheted meg a hátfájást kismamaként?

Ha fájdalmat érzel a hátad felső és alsó részénél, tudd, hogy nem vagy vele egyedül. A hátfájás az egyik leggyakoribb kellemetlenség a kismamaságban.
Miért fáj a derekam futás után?

Miért fáj a derekam futás után?

Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Mikor javasolt a gerinc ultrahang?

Mikor javasolt a gerinc ultrahang?

Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint újszülött korban más vizsgálatokkal még nem kimutathatók.
Hogyan óvjuk a gerincünket hólapátolás közben?

Hogyan óvjuk a gerincünket hólapátolás közben?

A helytelenül végzett hólapátolás nagyon megterheli a gerincoszlopunkat, ezért akár pár perces téli takarítás is gyakran derékfájdalomhoz vezethet. Mit tehetünk ellene?
Mire figyeljünk kerékpár vásárláskor?

Mire figyeljünk kerékpár vásárláskor?

A rendszeres kerékpározás remekül edzi a szív és a keringési rendszert, azonban nagyon fontos, hogy mindezt megfelelő eszközzel végezzük. Mire figyeljünk, hogyan állítsuk be, illetve milyen kerékpárt válasszunk?
Mire figyeljek sportcipő választáskor?

Mire figyeljek sportcipő választáskor?

Számos egészségügyi problémától óvhat meg minket egy jól kiválasztott lábbeli. Összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyekre érdemes odafigyelned, ha sportcipő választása előtt állsz.
Mire figyeljünk kertészkedés közben?

Mire figyeljünk kertészkedés közben?

A kerti munka megterhelheti gerincoszlopunkat, ezért akár pár perces kertészkedés is gyakran derékfájdalomhoz vezethet. Mit tehetünk ellene?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen betűt képez a gerinc?
Mit írtak mások a gerinc témában?
Hasznos lehet
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különös ...