Vastagbéltükrözés

Vastagbéltükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Vastagbéltükrözésre emésztőszervi panaszok esetén lehet szükség, mint például hasi fájdalom, tartósan fennálló székrekedés, hasmenés, székelési szokások változása, bélgyulladás vagy daganat gyanúja. Az eljárás kellemetlen, illetve felléphet kisebb fájdalom is.

A vizsgálat előtt

A beavatkozás előtti öt napban már készülni kell az ideális vizsgálati állapot eléréséhez. Át kell térni a könnyű, magvas ételekre, amelyek könnyen emészthetőek: uborka, szőlő, kivi, paradicsom, magvas gabonafélék, rizs, krumpli, nyers zöldségek. A tükrözést megelőző napon reggelire szintén könnyű ételt kell fogyasztani, ebédre pedig javasolt a húsleves, ezután pedig – a megfelelő béltisztaság elérése érdekében – már nem ajánlott a szilárd étel bevitele. Emellett kerülni kell a kávé, feketetea és rostos gyümölcslevek fogyasztását. Az eljárást megelőző napon hashajtó készítményt kell bevenni, ami mellé több liternyi tiszta vizet kell meginni néhány órán belül.

A vizsgálat napján nem szabad koplalni, hiszen ez megterhelő lehet a szervezetnek, bár a szilárd táplálék fogyasztása továbbra sem ajánlott. Javasolt ilyenkor a gyümölcstea, gyógytea, almalé vagy fehér szőlőlé, izotóniás sportital, gyömbér, tonik vagy víz fogyasztása. 

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

A vizsgálat általában fél órát veszi igénybe. Bódult vagy altatott állapotban végzik, ezért javasolt kísérővel érkezni a tükrözésre. Az eljárás során a páciens a bal oldalán fekszik felhúzott lábakkal. Testhelyzetét orvosi utasításra időnkét változtatnia szükséges, ehhez asszisztens nyújt segítséget.

A vizsgálat során egy kb. másfél méter hosszú, ujjnyi vastag, hajlékony eszközt vezetnek be a végbélbe, amelynek a végén apró videokamera van. A vizsgáló orvos számára így azonnal megjelenik a felvétel egy monitoron. Az eszközre (kolonoszkóp) a bejutás könnyítése érdekében zselés anyagot kennek. Amennyiben szükséges, levegőt vagy vizet juttatnak be vagy szívnak ki.

A vizsgálat kellemetlen, illetve a kolonoszkóp székelési ingert is előidézhet. A befújt levegő miatt pedig feszülő érzést, puffadást, görcsöket is tapasztalhatunk, ezek teljesen természetes reakciók, amiket bódításban vagy altatásban nem mindenki érzékel.

A vizsgálat során a szakorvos szükség szerint alkalmazhat vérzéscsillapítást, eltávolíthat polipokat, illetve mintát is vehet szövettani vizsgálathoz.

A vizsgálat után

Az eljárás után kb. 1 óra lábadozási időre van szükség, amit a vizsgálat helyszínén biztosítanak, majd készhez kapjuk a leletet. Amennyiben szövettani mintavételre is sor került, további tájékoztatást kapunk (ennek eredménye átlagosan 2-4 hét). 

A vizsgálat napján felléphet kisebb hasi fájdalom, görcsök, puffadás. Mintavétel esetén utóvérzést is tapasztalhatunk, ami minimálisan a székletben is megjelenthet.

Vastagbéltükrözés után javasolt az otthoni nyugalom és pihenés, illetve fokozatosan térjünk vissza a szilárd táplálkozáshoz.

Útmutató

  • Vastagbéltükrözésre emésztőszervi panaszok esetén lehet szükség.
  • A beavatkozás előtti öt napban már készülni kell az ideális vizsgálati állapot eléréséhez. 
  • A vizsgálat napján nem szabad koplalni, hiszen ez megterhelő lehet a szervezetnek, bár a szilárd táplálék fogyasztása továbbra sem ajánlott.
  • A vizsgálat általában fél órát veszi igénybe. Bódult vagy altatott állapotban végzik.
  • Az eljárás után kb. 1 óra lábadozási időre van szükség, amit a vizsgálat helyszínén biztosítanak.
Vastagbéltükrözés - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek

A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek

Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?

Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?

A bélbetegségek jelenlétét számos tünet (hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet) jelezheti. Mit tehetünk ilyenkor?
Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?

Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?

Krónikus székrekedésnek a heti háromnál kevesebb, kemény, nehezen üríthető székelési szokást nevezzük. A hosszan fennálló székrekedésnek komoly szövődményi lehetnek.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Kell-e a vizsgálatot megelőző napokban készülnie a páciensnek?
Mit írtak mások a vastagbéltükrözés témában?
Hasznos lehet
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. A röntgenfelvételeken láthatóak a tüdők, a gátorüreg, a szív, a ...
A melanoma szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl, manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a ...
Az emlők rendszeres önvizsgálatát érdemes havonta egyszer elvégezni, ugyanis ezzel a mellrák kialakulása korai stádiumban észlelhető, ami nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket. ...
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal va ...