Vastagbéltükrözés

Vastagbéltükrözés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Vastagbéltükrözésre emésztőszervi panaszok esetén lehet szükség, mint például hasi fájdalom, tartósan fennálló székrekedés, hasmenés, székelési szokások változása, bélgyulladás vagy daganat gyanúja. Az eljárás kellemetlen, illetve felléphet kisebb fájdalom is.

A vizsgálat előtt

A beavatkozás előtti öt napban már készülni kell az ideális vizsgálati állapot eléréséhez. Át kell térni a könnyű, magvas ételekre, amelyek könnyen emészthetőek: uborka, szőlő, kivi, paradicsom, magvas gabonafélék, rizs, krumpli, nyers zöldségek. A tükrözést megelőző napon reggelire szintén könnyű ételt kell fogyasztani, ebédre pedig javasolt a húsleves, ezután pedig – a megfelelő béltisztaság elérése érdekében – már nem ajánlott a szilárd étel bevitele. Emellett kerülni kell a kávé, feketetea és rostos gyümölcslevek fogyasztását. Az eljárást megelőző napon hashajtó készítményt kell bevenni, ami mellé több liternyi tiszta vizet kell meginni néhány órán belül.

A vizsgálat napján nem szabad koplalni, hiszen ez megterhelő lehet a szervezetnek, bár a szilárd táplálék fogyasztása továbbra sem ajánlott. Javasolt ilyenkor a gyümölcstea, gyógytea, almalé vagy fehér szőlőlé, izotóniás sportital, gyömbér, tonik vagy víz fogyasztása. 

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

A vizsgálat általában fél órát veszi igénybe. Bódult vagy altatott állapotban végzik, ezért javasolt kísérővel érkezni a tükrözésre. Az eljárás során a páciens a bal oldalán fekszik felhúzott lábakkal. Testhelyzetét orvosi utasításra időnkét változtatnia szükséges, ehhez asszisztens nyújt segítséget.

A vizsgálat során egy kb. másfél méter hosszú, ujjnyi vastag, hajlékony eszközt vezetnek be a végbélbe, amelynek a végén apró videokamera van. A vizsgáló orvos számára így azonnal megjelenik a felvétel egy monitoron. Az eszközre (kolonoszkóp) a bejutás könnyítése érdekében zselés anyagot kennek. Amennyiben szükséges, levegőt vagy vizet juttatnak be vagy szívnak ki.

A vizsgálat kellemetlen, illetve a kolonoszkóp székelési ingert is előidézhet. A befújt levegő miatt pedig feszülő érzést, puffadást, görcsöket is tapasztalhatunk, ezek teljesen természetes reakciók, amiket bódításban vagy altatásban nem mindenki érzékel.

A vizsgálat során a szakorvos szükség szerint alkalmazhat vérzéscsillapítást, eltávolíthat polipokat, illetve mintát is vehet szövettani vizsgálathoz.

A vizsgálat után

Az eljárás után kb. 1 óra lábadozási időre van szükség, amit a vizsgálat helyszínén biztosítanak, majd kézhez kapjuk a leletet. Amennyiben szövettani mintavételre is sor került, további tájékoztatást kapunk (ennek eredménye átlagosan 2-4 hét). 

A vizsgálat napján felléphet kisebb hasi fájdalom, görcsök, puffadás. Mintavétel esetén utóvérzést is tapasztalhatunk, ami minimálisan a székletben is megjelenthet.

Vastagbéltükrözés után javasolt az otthoni nyugalom és pihenés, illetve fokozatosan térjünk vissza a szilárd táplálkozáshoz.

Útmutató

  • Vastagbéltükrözésre emésztőszervi panaszok esetén lehet szükség.
  • A beavatkozás előtti öt napban már készülni kell az ideális vizsgálati állapot eléréséhez. 
  • A vizsgálat napján nem szabad koplalni, hiszen ez megterhelő lehet a szervezetnek, bár a szilárd táplálék fogyasztása továbbra sem ajánlott.
  • A vizsgálat általában fél órát veszi igénybe. Bódult vagy altatott állapotban végzik.
  • Az eljárás után kb. 1 óra lábadozási időre van szükség, amit a vizsgálat helyszínén biztosítanak.
Vastagbéltükrözés - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
5 fontos alapszabály a gluténszennyezés elkerülésére
Glutén. Gluténmentes. Egyre több embert érint a glutén iránti érzékenység, amellyel időben szembe kell nézni, hogy elkerülhessük a kellemetlen tüneteket. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikusa segít tisztába tenni az alapvető fogalmakat.
Mi állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében?
A gyulladásos bélbetegségek milliók életét keserítik meg Európában és tízezrek életét idehaza. Kiderült, milyen lelki hatások állhatnak a háttérben.
Mi a különbség az aranyér és az aranyérbetegség között?
Az aranyér szó hallatán a legtöbb embernek a fájdalmas tünetekkel járó betegség jut eszébe, helytelenül. Cikkünkben bemutatjuk az aranyér és az aranyérbetegség közötti különbséget.
Milyen hashajtót válasszunk?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a betegnek ritkábban van széklete (heti 3-nál kevesebb „spontán” széklet), a széklet állaga keményebb és/vagy erőlködni kell a kiürítéshez. Milyen hashajtót válasszunk ilyenkor?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Kell-e a vizsgálatot megelőző napokban készülnie a páciensnek?
Hasznos lehet
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt...
Mikor indokolt a vastagbéltükrözés?
A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a teljes vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálatát jelenti, mely során egy kamerával áttekintik az emésztőrendszer alsó traktusát....