Asztma

Asztma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az asztma a tüdő (elsősorban a hörgők) krónikus gyulladásos megbetegedése, melynek tünetei kisfokú nehézlégzéstől kezdve súlyos légzési elégtelenségig terjedhetnek. Megfelelő kezeléssel azonban a panaszok enyhíthetőek és az életminőség is javulhat.

Az asztma jellegzetes tüneteit (pl.: a rohamszerű nehézlégzést, a száraz köhögést, a szorító mellkasi érzetet) kiválthatják allergének, fizikai terhelés, légúti fertőzés, bizonyos gyógyszerek, de számtalan más ismert és ismeretlen ok is.

Az asztma elsősorban a fiatalkorúakat érinti, de léteznek felnőttkori, 40-45 év után jelentkező fajtái. és az esetek kétharmad részében allergiás eredetű.

Az asztmát kiváltó leggyakoribb okok:

 • házi poratka
 • állatszőr
 • különböző gombafajták
 • pollen

Honnan tudhatom, hogy asztmás vagyok?

Az alábbi figyelmeztető jelek utalhatnak asztma jelenlétére:

 • légszomj
 • sípoló- szuszogó légzés
 • alvászavar köhögés vagy nehézlégzés miatt
 • mellkasi szorítás vagy fájdalom
 • köhögési rohamok
 • légszomj, köhögés vagy sípoló-szuszogó légzés miatt kialakuló alvászavar.
 • mellkasi szorítás, vagy fájdalom

Amennyiben a fent tünetek bármelyikét észleljük magunkon, forduljunk mielőbb orvoshoz további vizsgálatok elvégzése érdekében.

Az asztma kezelése

Az asztma kezelésére használható gyógyszereket három nagy csoportra oszthatjuk:

 • a fenntartható kezelésre használható gyógyszereket a krónikus panaszok kezelésére és az asztmás rohamok megelőzésére,
 • a rohamoldó gyógyszerek az asztmás rohamok kezelésére nyújtanak gyors és rövidebb ideig tartó megoldást,
 • míg az allergiás asztma kezelésénél elsősorban a szervezet allergénnel szembeni érzékenységének kezelése a cél.

Legtöbbször azonban kombináltan használják a fenti gyógyszereket és ezzel biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a hirtelen fellépő rohamok oldását.

Útmutató

 • Az asztma a tüdő (elsősorban a hörgők) krónikus gyulladásos megbetegedése.
 • Az asztma jellegzetes tüneteit (pl.: a rohamszerű nehézlégzést, a száraz köhögést, a szorító mellkasi érzetet) kiválthatják allergének, fizikai terhelés, légúti fertőzés, bizonyos gyógyszerek, de számtalan más ismert és ismeretlen ok is.
 • Legtöbbször kombináltan használják az asztma elleni gyógyszereket és ezzel biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a hirtelen fellépő rohamok oldását.
Asztma - Részletesen a témáról
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Kinél magasabb az asztma kockázata?
Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így felnőtteknél is jelentkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk.
Gyógyítható-e az asztma?
Az asztma krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de jól beállított kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Hogyan?
Mit tegyek, ha asztmára gyanakszom?
Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont elmondta, hogy milyen tünetekkel javasolt orvoshoz fordulni, és hogyan zajlik a kivizsgálás.
Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek?
Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama.
Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?
A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő tényező a betegek számára.
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Hasznos lehet
Melyek a csecsemőkori asztma tünetei?
Az asztma tünetei akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, azonban kissé eltérhetnek a nagyobb gyerekeknél kialakult asztma tüneteitől. A csecsemőkori asztmáról dr. Somogyi Éva...
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők...
Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?
A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő...