Lázcsillapítás

Lázcsillapítás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38 Celsius fokot. A láz mindig egy tünet, ezért megszüntetni nem, csak csillapítani szabad.

A láz

A láz ritmusára jellemző, hogy általában délután/kora este kezd emelkedni, reggelre rendszerint elmúlik, majd ismét emelkedik. Vírusos fertőzések nyomán kialakult láz általában 2-3 nap alatt elmúlik, orvosi ellátást ritkán igényel. A láznak fontos szerepe van, hiszen immunrendszerünk magasabb hőmérsékleten könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben, ezért fontos, hogy a lázat ne elmulasszuk, csak csillapítsuk. Lázról 38 Celsius fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk.

A lázcsillapítás módszerei

A lázcsillapításra alapvetően akkor van szükség, ha a beteg közérzete nem megfelelő. A lázcsillapítás első lépése, hogy ne fűtsük tovább a már egyébként is felhevült testet: ne öltöztessük túl, ne takarjuk be, ne fűtsük túl a szobát még akkor sem, ha vacog, azonban növeljük a folyadékbevitelt vízzel vagy teával (ami szintén ne legyen forró, inkább langyos).

Gyógyszerek

A lázcsillapítás történhet vény nélkül kapható gyógyszerekkel is: paracetamol, ibuprofén hatású készítmények, melyek már 3 hónapos kor fölött használhatúak. 

Paracetamolból felnőtteknek 4 óránként 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni (24 óra alatt maximum 8db 500 mg-os tabletta). Gyermekek esetében ez a szám kevesebb: 10-15 mg-nak megfelelő adagot alkalmazhatunk a gyermek testsúlyának megfelelően (6 kg-os súly alatt nem ajánlott).

Ibuprofén alkalmazása esetén 1800 mg-ban határozzák meg a napi maximum bevitelt felnőttek esetén (gyermekeknél itt is kevesebb a megengedett). 

A különböző hatóanyagú gyógyszereket tilos kombinálni, vagy közvetlenül egymás után alkalmazni!

Hűtőfürdő

Amennyiben nem szeretnénk gyógyszereket alkalmazni, szóba jöhet a hűtőfürdő lehetősége. A beteget a testhőmérsékletével megegyező hőmérsékletű kádba ületjük, majd fokozatosan langyos vizet engedünk bele. Lassan kevergetjük, amíg nem lesz 31-34 fokos a víz. 31 Celsius fok alá ne engedjük hűlni a vizet! Ha a betegnek már nem komfortos, ne hűtsük tovább, kerülje a didergést, mivel ez csökkenti a hőleadást.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Orvoshoz kell fordulni, ha a láz 3-4 nap alatt sem szűnik meg, nagyon magas, illetve tudatzavart, zavartságot okoz, esetleg kullancscsípés után lép fel.

Útmutató

  • Vírusos fertőzések nyomán kialakult láz általában 2-3 nap alatt elmúlik, orvosi ellátást ritkán igényel.
  • A lázcsillapításra alapvetően akkor van szükség, ha a beteg közérzete nem megfelelő.
  • Ne fűtsük tovább a már egyébként is felhevült testet, alkalmazhatunk hűtőfürdőt és gyógyszeres lázcsillapítást is.
  • Háziorvoshoz kell fordulni, ha a láz 3-4 nap alatt sem szűnik meg.
Lázcsillapítás - Részletesen a témáról
Milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?

Milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?

A járvány okozta fokozott helyzet aggódó kismamák és orvosaik millióit foglalkoztatja szerte a világon. A jelenleg ismert legfontosabb információkat, kockázatokat és tudnivalókat gyűjtöttük össze a kismamák számára Dr. Tidrenczel Zsolttal, a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával.
Terhesség és Covid - Mi a teendő fertőzöttség esetén?

Terhesség és Covid - Mi a teendő fertőzöttség esetén?

Nap mint nap jelennek meg újabb kutatások, amelyek a COVID fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak. Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet szakmai igazgatója ezekről beszélt.
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?

A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?
Melyik Covid-19 elleni vakcina a legjobb?

Melyik Covid-19 elleni vakcina a legjobb?

2021-re már számos gyógyszercég fejlesztett ki hatékony és biztonságos vakcinákat a Covid-19 által okozott pandémia megfékezésére. Mikor, melyiket válasszuk?
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?

Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?

Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Sportolás Covid után

Sportolás Covid után

Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.
Szaglászavar COVID miatt – Mikor múlik el?

Szaglászavar COVID miatt – Mikor múlik el?

A COVID miatti szaglászavar egyénenként különböző ideig tarthat. Valakinél néhány napon vagy héten belül visszatér a normál szaglás, de gyakori eset, hogy a szaglásvesztés tartósan, akár 6 hónapig is fennmarad. Miben különbözik ez más szaglászavartól?
Terhesség és COVID-19

Terhesség és COVID-19

A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.
Mi okozhat lázas állapotot?

Mi okozhat lázas állapotot?

Alapvetően a láz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, mely önmagában nem betegség, hanem mindig egy kísérő tünet. Ha a testhőmérsékletünk 38°C fok fölé emelkedik, akkor beszélhetünk lázról.
Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

Laborvizsgálatok értelmezése: Fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Mikor forduljunk orvoshoz, ha külföldön tartózkodunk?

Sajnos külföldi utazásunk, nyaralásunk során is érhet minket kisebb-nagyobb baleset, kaphatunk el fertőző betegséget vagy ép alakulhat ki sürgősségi ellátást igénylő kórkép. Az alábbiakban a röviden összefoglaljuk milyen esetekben szükséges orvosi segítséget kérni külföldi tartózkodásunk során.
Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?

Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány fokig szabad hűteni a hűtőfürdőt?
Mit írtak mások a lázcsillapítás témában?
Hasznos lehet
Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.