Lázcsillapítás

Lázcsillapítás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet meghaladja a 38 Celsius fokot. A láz mindig egy tünet, ezért megszüntetni nem, csak csillapítani szabad.

A láz

A láz ritmusára jellemző, hogy általában délután/kora este kezd emelkedni, reggelre rendszerint elmúlik, majd ismét emelkedik. Vírusos fertőzések nyomán kialakult láz általában 2-3 nap alatt elmúlik, orvosi ellátást ritkán igényel. A láznak fontos szerepe van, hiszen immunrendszerünk magasabb hőmérsékleten könnyebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben, ezért fontos, hogy a lázat ne elmulasszuk, csak csillapítsuk. Lázról 38 Celsius fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk.

A lázcsillapítás módszerei

A lázcsillapításra alapvetően akkor van szükség, ha a beteg közérzete nem megfelelő. A lázcsillapítás első lépése, hogy ne fűtsük tovább a már egyébként is felhevült testet: ne öltöztessük túl, ne takarjuk be, ne fűtsük túl a szobát még akkor sem, ha vacog, azonban növeljük a folyadékbevitelt vízzel vagy teával (ami szintén ne legyen forró, inkább langyos).

Gyógyszerek

  • A lázcsillapítás történhet vény nélkül kapható gyógyszerekkel is: paracetamol, ibuprofén hatású készítmények, melyek már 3 hónapos kor fölött használhatúak. 
  • Paracetamolból felnőtteknek 4 óránként 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni (24 óra alatt maximum 8db 500 mg-os tabletta). Gyermekek esetében ez a szám kevesebb: 10-15 mg-nak megfelelő adagot alkalmazhatunk a gyermek testsúlyának megfelelően (6 kg-os súly alatt nem ajánlott).
  • Ibuprofén alkalmazása esetén 1800 mg-ban határozzák meg a napi maximum bevitelt felnőttek esetén (gyermekeknél itt is kevesebb a megengedett). 
  • A különböző hatóanyagú gyógyszereket tilos kombinálni, vagy közvetlenül egymás után alkalmazni!

Hűtőfürdő

Amennyiben nem szeretnénk gyógyszereket alkalmazni, szóba jöhet a hűtőfürdő lehetősége. A beteget a testhőmérsékletével megegyező hőmérsékletű kádba ületjük, majd fokozatosan langyos vizet engedünk bele. Lassan kevergetjük, amíg nem lesz 31-34 fokos a víz. 31 Celsius fok alá ne engedjük hűlni a vizet! Ha a betegnek már nem komfortos, ne hűtsük tovább, kerülje a didergést, mivel ez csökkenti a hőleadást.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Orvoshoz kell fordulni, ha a láz 3-4 nap alatt sem szűnik meg, nagyon magas, illetve tudatzavart, zavartságot okoz, esetleg kullancscsípés után lép fel.

Útmutató

  • Vírusos fertőzések nyomán kialakult láz általában 2-3 nap alatt elmúlik, orvosi ellátást ritkán igényel.
  • A lázcsillapításra alapvetően akkor van szükség, ha a beteg közérzete nem megfelelő.
  • Ne fűtsük tovább a már egyébként is felhevült testet, alkalmazhatunk hűtőfürdőt és gyógyszeres lázcsillapítást is.
  • Háziorvoshoz kell fordulni, ha a láz 3-4 nap alatt sem szűnik meg.
Lázcsillapítás - Részletesen a témáról
Milyen hatással lehet a COVID-19 a terhesség lefolyására?
A járvány okozta fokozott helyzet aggódó kismamák és orvosaik millióit foglalkoztatja szerte a világon. A jelenleg ismert legfontosabb információkat, kockázatokat és tudnivalókat gyűjtöttük össze a kismamák számára Dr. Tidrenczel Zsolttal, a Czeizel Intézet szakmai igazgatójával.
Terhesség és Covid - Mi a teendő fertőzöttség esetén?
Nap mint nap jelennek meg újabb kutatások, amelyek a COVID fertőzés terhességre gyakorolt kockázataival, valamint a védekezésül szolgáló oltások hatásaival foglalkoznak. Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet szakmai igazgatója ezekről beszélt.
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?
A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?
Kérdések és válaszok a majomhimlőről
Hogyan terjed, és honnan ismerjük fel a majomhimlőt? Kik vannak nagyobb veszélyben? Kemenesi Gábort, a Pécsi Tudományegyetem virológusát kérdeztük a majomhimlőről.
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Melyik Covid-19 elleni vakcina a legjobb?
2021-re már számos gyógyszercég fejlesztett ki hatékony és biztonságos vakcinákat a Covid-19 által okozott pandémia megfékezésére. Mikor, melyiket válasszuk?
Honnan tudhatom, hogy a betegségem több, mint megfázás?
Az időjárás változékonysága miatt sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy egy könnyebb megfázással vagy egy komolyabb vírussal állunk szemben. Összeszedtük azokat a jeleket, amelyek segíthetik eldönteni, melyik állhat a háttérben.
Szoptathat-e a Covid-19 fertőzött anya?
A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány fokig szabad hűteni a hűtőfürdőt?
Hasznos lehet
Mit tegyünk lázgörcs esetén?
Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk „libabőrösek”? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén? – ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem KliniKaland című...
Lázcsillapítás – Kell vagy nem kell?
Mikor csillapítsunk lázat? Szükséges-e egyáltalán? Összeszedtük a lázcsillapítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.