Méhnyakrák szűrés

Méhnyakrák szűrés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A méhnyakrákszűrést a PAP-teszttel végzik, amely során a méhnyak felszínéről levált sejteket vizsgálják. Az eljárás sejtkenet vizsgálattal zajlik, ami a korai méhnyakrák, valamit a rákmegelőző állapotok felismerését teszi lehetővé.

Hogyan zajlik a méhnyakrák szűrés?

A kórelőzmény felvétele és fizikális vizsgálat után citológiai mintavételre kerül sor. A méhnyakrák szűrésre érkező az alsó ruházat levétele után, háton fekve, ellazított állapotban, felhúzott lábakkal helyezkedik el a vizsgálószékben. A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhatunk a mintavétel során.
A citológiai mintavétel során a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, továbbá a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról vesz kenetet, amelyet egy szakorvos mikroszkópos vizsgálattal elemez. A kenetben találtható hámsejtek elváltozásai mutatnak képet az esetleges kóros állapotokról, ilyenkor a méheltávolítás nem kerülhető el és kiegészítő kezelés is szükséges lehet. Ezt megelőzvén érdemes minden nőnek évente egy alkalommal részt vennie nőgyógyászati méhnyakrák szűrésen.

Útmutató

  • Gyűjtsük össze a nőgyógyászati papírjainkat (pl.: terhesség, szülés, abortusz száma, méhnyakrák szűrés ideje), hogy a nőgyógyász szakorvos megismerje a kórelőzményeit.
  • A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhatunk a mintavétel során.
  • A vizsgálathoz semmilyen előkészület nem szükséges, csupán a higiéniás szabályok fokozott betartása javallott.
Méhnyakrák szűrés - Részletesen a témáról
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?
A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?
A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.
Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?
Tévhit, hogy a fogamzásgátló készítményeket csak egy-két évig lehet szedni/alkalmazni, hatásánál nincs megszabva a tabletták szedésének ideje. De mire figyeljünk, ha tartósan szedjük ezeket a készítményeket?
Hasznos lehet
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész...