Méhnyakrák szűrés

Méhnyakrák szűrés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A méhnyakrákszűrést a PAP-teszttel végzik, amely során a méhnyak felszínéről levált sejteket vizsgálják. Az eljárás sejtkenet vizsgálattal zajlik, ami a korai méhnyakrák, valamit a rákmegelőző állapotok felismerését teszi lehetővé.

Hogyan zajlik a méhnyakrák szűrés?

A kórelőzmény felvétele és fizikális vizsgálat után citológiai mintavételre kerül sor. A méhnyakrák szűrésre érkező az alsó ruházat levétele után, háton fekve, ellazított állapotban, felhúzott lábakkal helyezkedik el a vizsgálószékben. A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhatunk a mintavétel során.
A citológiai mintavétel során a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, továbbá a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról vesz kenetet, amelyet egy szakorvos mikroszkópos vizsgálattal elemez. A kenetben találtható hámsejtek elváltozásai mutatnak képet az esetleges kóros állapotokról, ilyenkor a méheltávolítás nem kerülhető el és kiegészítő kezelés is szükséges lehet. Ezt megelőzvén érdemes minden nőnek évente egy alkalommal részt vennie nőgyógyászati méhnyakrák szűrésen.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

  • Gyűjtse össze a nőgyógyászati papírjait (pl.: terhesség, szülés, abortusz száma, méhnyakrák szűrés ideje), hogy a nőgyógyász szakorvos megismerje a kórelőzményeit.
  • A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhat a mintavétel során.
  • A vizsgálathoz semmilyen előkészület nem szükséges, csupán a higiéniás szabályok fokozott betartása javallott.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a méhnyakrák szűrés témában?
Hasznos lehet
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal va ...
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.