Méhnyakrák szűrés

Méhnyakrák szűrés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A méhnyakrákszűrést a PAP-teszttel végzik, amely során a méhnyak felszínéről levált sejteket vizsgálják. Az eljárás sejtkenet vizsgálattal zajlik, ami a korai méhnyakrák, valamit a rákmegelőző állapotok felismerését teszi lehetővé.

Hogyan zajlik a méhnyakrák szűrés?

A kórelőzmény felvétele és fizikális vizsgálat után citológiai mintavételre kerül sor. A méhnyakrák szűrésre érkező az alsó ruházat levétele után, háton fekve, ellazított állapotban, felhúzott lábakkal helyezkedik el a vizsgálószékben. A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhatunk a mintavétel során.
A citológiai mintavétel során a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, továbbá a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról vesz kenetet, amelyet egy szakorvos mikroszkópos vizsgálattal elemez. A kenetben találtható hámsejtek elváltozásai mutatnak képet az esetleges kóros állapotokról, ilyenkor a méheltávolítás nem kerülhető el és kiegészítő kezelés is szükséges lehet. Ezt megelőzvén érdemes minden nőnek évente egy alkalommal részt vennie nőgyógyászati méhnyakrák szűrésen.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

  • Gyűjtsük össze a nőgyógyászati papírjainkat (pl.: terhesség, szülés, abortusz száma, méhnyakrák szűrés ideje), hogy a nőgyógyász szakorvos megismerje a kórelőzményeit.
  • A vizsgálat fájdalommentes, maximum kis kellemetlenséget tapasztalhatunk a mintavétel során.
  • A vizsgálathoz semmilyen előkészület nem szükséges, csupán a higiéniás szabályok fokozott betartása javallott.
Méhnyakrák szűrés - Részletesen a témáról
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?

A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.
Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?

Hogyan zajlik az első nőgyógyászati vizsgálat?

A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. Mi történik egy tinédzser nőgyógyászati ambulancián?
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?

Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?

Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosát, Dr. Krauth Barbarát kérdeztük a tinédzser nőgyógyászati ambulanciával kapcsolatban.
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?

Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta?

Tévhit, hogy a fogamzásgátló készítményeket csak egy-két évig lehet szedni/alkalmazni, hatásánál nincs megszabva a tabletták szedésének ideje. De mire figyeljünk, ha tartósan szedjük ezeket a készítményeket?
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a méhnyakrák szűrés témában?
Hasznos lehet
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel In ...