ILD tüdőfibrózis

ILD tüdőfibrózis

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A tüdőfibrózis betegség során a tüdő fokozatos hegesedése egyre nehezebbé teszi a beteg számára a légzést, azonban mindennapjait néhány életmódbeli változtatás megkönnyítheti.

Az ILD rövidítés 200 különböző tüdőbetegséget foglal magában. A betegségek közös jellemzője, hogy a tüdő kötőszövetében gyulladás, hegesedés keletkezik, amely a beteg légzését, így a szervezet oxigénellátását nehezíti. Sajnos a tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, amely egyes betegeknél a kezelés ellenére is folyamatosan romolhat.

Milyen tünetei lehetnek?

A betegségnek eleinte nincs, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak, de ahogy súlyosbodik a betegség a fibrózis előrehaladtával, úgy jelentkezhet és erősödhet egy vagy több tünet, pl. légzési nehézség, légszomj, száraz köhögés, kékes bőrszín – ami az oxigénellátottság elégtelenségére utal -, továbbá étvágytalanság, valamint a körmök alakjának megváltozása, ellaposodása, ezt „dobverő ujjaknak” nevezzük.

Hogyan diagnosztizálható?

A pontos diagnózis spirometriás méréssel, szaturáció méréssel (a vér oxigénszintjének értéke), a tüdő diffúziós kapacitásának (az oxigén és a széndioxid cseréjének képessége) mérésével, nagy felbontású CT vizsgálattal állítható fel – ez a folyamat kifejezetten időigényes. Sok esetben a betegség csak hosszú hónapok után kerül végül diagnosztizálásra.

A mindennapok nehézségei

A test sejtjeinek oxigénre van szüksége a működéshez. Az oxigén a tüdő segítségével jut el a vérbe, onnan pedig a test sejtjeihez. Ha a tüdőszövet hegesedése és rugalmatlansága miatt ez a folyamat akadályba ütközik, az rendkívüli módon megnehezíti a tüdőfibrózisos beteg mindennapi tevékenységét, akár a leghétköznapibb dolgokban is.

A száraz köhögés az egyik jellemző tünet, amely feltehetően a heges vagy gyulladt tüdőszövet húzódása, megnyúlása miatt alakul ki, és vált ki köhögést.

A légszomj pánikot és szorongást okozhat, mivel a beteg úgy érezheti, mintha megfulladna, s ez jelentősen befolyásolhatja, korlátozhatja aktivitását. A pánik és szorongás feloldására meditációt vagy más relaxációs terápiát szoktak javasolni.

Útmutató

  • Az ILD-ben szenvedő betegeknek eleinte nincs, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak, később azonban erősödhetnek a tünetek (pl. légzési nehézség, légszomj, száraz köhögés, kékes bőrszín).
  • Fordítsunk fokozott figyelmet a higiéniára (alapos kézmosás, távolságtartás, maszk viselése a zsúfolt helyeken) a különféle fertőzések elkerülése érdekében.
  • Fontos továbbá a kezeléshez használt eszközök, inhalátorok, orrkanülök, az oxigén koncentrátorok levegőszűrőjének rendszeres fertőtlenítése, cseréje.
ILD tüdőfibrózis - Részletesen a témáról
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Milyen vizsgálatokra számíthat a tüdőfibrózissal diagnosztizált beteg?
Tüdőfibrózis tünetekkel a betegnek először a háziorvost kell felkeresnie, aki tüdőgondozóba utalhatja, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatok egy részét. Ha beigazolódik a tüdőfibrózis, akkor a beteg a területileg illetékes IPF Centrumba kerül, ahol további vizsgálatok várnak rá a pontos diagnózis felállítása érdekében. Melyek ezek?
Tüdőfibrózissal összefüggő ritka betegségek
Napjainkban több mint 6000 ritka betegség létezik, amelyek 80%-a genetikai okokra vezethető vissza. Ennek ellenére az alapbetegségek gyakran átlagos tünetei miatt sokszor akár négy évbe is telhet egy ritka betegség pontos diagnózisának felállítása. A tüdőfibrózis egy ritka, a légutak közötti szöveteket érintő tüdőbetegség, amely különböző alapbetegségekben jelentkezhet, melyek ezek?
Mit tegyünk kánikulában, ha tüdőbetegek vagyunk?
Szinte minden tüdőbetegség esetében terhet jelent a nyári hőség, és így van ez az ILD-vel élőkkel is. A légzési nehézségek és a fáradékonyság amúgy is megnehezíti az ILD-s betegek hétköznapjait, de a nyári meleg további kihívásokkal szembesíti őket. Mit tehet nyáron egy tüdőbeteg?
Mit tehetünk a hozzátartozónkért, ha IPF beteg?
A család és a hozzátartozók sokat segíthetnek abban, hogy az IPF betegség miatt megváltozott életminőség és a mindennapi tennivalók fizikai és lelki terhe minél kevésbé háruljon a betegre. Hogyan?
Mit tehetünk, ha tüdőfibrózisban szenvedünk?
Jelenleg nincs ismert gyógymód a tüdőfibrózisra, azonban a megfelelő terápia lassíthatja a betegség előrehaladását. Az alábbi tanácsok betartásával javítható a betegek életminősége.
Mire figyeljen az ILD-s beteg ősszel?
Az ILD betegség leggyakoribb tünete a nehézlégzés, amely fizikai terhelés során jelentkezik a tüdő folyamatos és visszafordíthatatlan hegesedése miatt. Bár a betegség gyógyíthatatlan, mégis van néhány dolog, amivel javíthatunk életminőségünkön az őszi-téli időszakban.
Miért nehéz az ILD diagnózisa?
Az ILD (intersticiális tüdőbetegség) betegségcsoportot legtöbben az idősebb korhoz kötik, miközben sajnos fiatalok között is előfordulhat. Miért nehéz a diagnózis?
Hasznos lehet
Mit tegyünk, ha tüdfibrózis gyanúja áll fenn?
Az ILD-vel élők számára kulcsfontosságú, hogy a betegséget minél korábbi szakaszában felismerjék a szakemberek, és így minél előbb megkezdődhessen a megfelelő terápia. Azonban ennél a...
Mit tehetünk a tüdőfibrózissal élők segítése érdekében?
A tüdőbetegséggel élők számára az ünnepi időszak nem azt jelenti, hogy gondtalanul koncentrálhatnak a felhőtlen időtöltésre családjuk és barátaik körében. Mit tehetünk a tüdőfibrózissal élők segítése...
Miért nehéz az ILD diagnózisa?
Az ILD (intersticiális tüdőbetegség) betegségcsoportot legtöbben az idősebb korhoz kötik, miközben sajnos fiatalok között is előfordulhat. Miért nehéz a diagnózis?
Mire figyeljen az ILD-s beteg ősszel?
Az ILD betegség leggyakoribb tünete a nehézlégzés, amely fizikai terhelés során jelentkezik a tüdő folyamatos és visszafordíthatatlan hegesedése miatt. Bár a betegség gyógyíthatatlan, mégis van...