Agy

Agy

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az emberi agy körülbelül 1-1, 5 kg, elhelyezkedését tekintve az agykoponyában helyezkedik el, felszínét agyhártya borítja.

Általános tudnivalók az agyról

  • Az idegrendszer központi része, ezért az agy megfelelő vérellátása nagyon fontos, hiszen a normál működéséhez megfelelő tápanyag- és oxigénellátottság szükséges.
  • A koponyacsontok felnőttkorra összecsontosodnak, ezért innentől az agy már tágulásra képtelen üregben helyezkedik el, ami megnövelheti a különböző betegségek kialakulásának lehetőségét.
  • Az agyvelőből kilépő 12 pár agyidegből van, amelyik kizárólag motoros, míg a másik kizárólag érzőrostokat tartalmaznak.
  • Az idegpályák ellentétes működése miatt, a jobb agyfélteke a test bal oldalának érző és mozgató működését látja el, míg a bal a test jobb oldalát „irányítja”.
  • A nagyagy az agy legnagyobb része, amely jobb és bal agyféltekéből áll, melyek további homlok-, fali-, halánték- és nyakszirtlebenyekre oszthatóak. A köztiagy alsó területén a zsigeri szervek működésének szabályozásában részt vevő hipotalamusz helyezkedik el. A kisagy a nagyagy alatt helyezkedik el, kiemelt szerepe van a mozgások koordinálásában.

Az agy leggyakoribb sérülései, betegségei:

  • Koponyasérülések (pl. agyrázkódás, agyzúzódás)
  • Agyvérzés
  • Gyulladások (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás)
  • Agyi vérellátási zavarok (pl. TIA, stroke, érelmeszesedés)
Hasznos lehet
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?
Száraz a hajam, mi okozhatja?
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelőssé tehetőek.
Milyen tényezők befolyásolják a hajnövekedést?
A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységről beszélünk. Milyen...
Mit tegyünk, ha töredezik a hajunk?
A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helytelen életmód...