Agy

Agy

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az emberi agy körülbelül 1-1, 5 kg, elhelyezkedését tekintve az agykoponyában helyezkedik el, felszínét agyhártya borítja.

Általános tudnivalók az agyról

  • Az idegrendszer központi része, ezért az agy megfelelő vérellátása nagyon fontos, hiszen a normál működéséhez megfelelő tápanyag- és oxigénellátottság szükséges.
  • A koponyacsontok felnőttkorra összecsontosodnak, ezért innentől az agy már tágulásra képtelen üregben helyezkedik el, ami megnövelheti a különböző betegségek kialakulásának lehetőségét.
  • Az agyvelőből kilépő 12 pár agyidegből van, amelyik kizárólag motoros, míg a másik kizárólag érzőrostokat tartalmaznak.
  • Az idegpályák ellentétes működése miatt, a jobb agyfélteke a test bal oldalának érző és mozgató működését látja el, míg a bal a test jobb oldalát „irányítja”.
  • A nagyagy az agy legnagyobb része, amely jobb és bal agyféltekéből áll, melyek további homlok-, fali-, halánték- és nyakszirtlebenyekre oszthatóak. A köztiagy alsó területén a zsigeri szervek működésének szabályozásában részt vevő hipotalamusz helyezkedik el. A kisagy a nagyagy alatt helyezkedik el, kiemelt szerepe van a mozgások koordinálásában.

Az agy leggyakoribb sérülései, betegségei:

  • Koponyasérülések (pl. agyrázkódás, agyzúzódás)
  • Agyvérzés
  • Gyulladások (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás)
  • Agyi vérellátási zavarok (pl. TIA, stroke, érelmeszesedés)
Agy - Részletesen a témáról
Mit tanácsol Michael J. Fox a Parkinson-kórral élőknek?
A Vissza a jövőbe film sztárjánál, Michael J. Foxnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, amiről csak hét évvel később tudott a nyilvánosság előtt nyilatkozni. Eleinte képtelen volt szembenézni a betegséggel, mára azonban szívügyévé vált a téma, olyannyira, hogy létrehozta a Michael J. Fox Parkinson Alapítványt.
Stroke - Hogyan mérsékeljük a légszennyezettség hatásait?
A stroke kialakulásának fokozott veszélye leginkább olyan életmódbeli faktorokhoz köthető, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, a testmozgás hiánya, az egészségtelen étrend, a dohányzás, vagy a magas vérzsír. Ezek mind olyan állapotok, melyekre életmódunk megváltoztatásával nagy ráhatásunk van. A légszennyezettség ellenben egy olyan tényező, amelyet az emberek többsége nem tud kiküszöbölni.Mégis mit tehetünk ellene?
Hogyan kezelhető a fejfájás?
A krónikus vagy nagyon gyakori fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami azonban több szempontból veszélyes lehet, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.
Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén.
Hasznos lehet
Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt
Terhesség idején leggyakrabban akkor fordulnak elő gyomor fertőzések, ha már van a családban olyan gyermek, aki közösségbe jár, és ő viszi haza a kórokozót. Miért fontos, hogy várandósság idején is...
Valóban létezik a szelektív hallás?
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Miért lehet az, hogy egy kisbaba nem sír fel a születés után?
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e sírnia az...
Hogyan előzzük meg a fogszuvasodást gyermekeknél?
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások...