Agy

Agy

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az emberi agy körülbelül 1-1, 5 kg, elhelyezkedését tekintve az agykoponyában helyezkedik el, felszínét agyhártya borítja.

Általános tudnivalók az agyról

  • Az idegrendszer központi része, ezért az agy megfelelő vérellátása nagyon fontos, hiszen a normál működéséhez megfelelő tápanyag- és oxigénellátottság szükséges.
  • A koponyacsontok felnőttkorra összecsontosodnak, ezért innentől az agy már tágulásra képtelen üregben helyezkedik el, ami megnövelheti a különböző betegségek kialakulásának lehetőségét.
  • Az agyvelőből kilépő 12 pár agyidegből van, amelyik kizárólag motoros, míg a másik kizárólag érzőrostokat tartalmaznak.
  • Az idegpályák ellentétes működése miatt, a jobb agyfélteke a test bal oldalának érző és mozgató működését látja el, míg a bal a test jobb oldalát „irányítja”.
  • A nagyagy az agy legnagyobb része, amely jobb és bal agyféltekéből áll, melyek további homlok-, fali-, halánték- és nyakszirtlebenyekre oszthatóak. A köztiagy alsó területén a zsigeri szervek működésének szabályozásában részt vevő hipotalamusz helyezkedik el. A kisagy a nagyagy alatt helyezkedik el, kiemelt szerepe van a mozgások koordinálásában.

Az agy leggyakoribb sérülései, betegségei:

  • Koponyasérülések (pl. agyrázkódás, agyzúzódás)
  • Agyvérzés
  • Gyulladások (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás)
  • Agyi vérellátási zavarok (pl. TIA, stroke, érelmeszesedés)
Agy - Részletesen a témáról
Mit tanácsol Michael J. Fox a Parkinson-kórral élőknek?
A Vissza a jövőbe film sztárjánál, Michael J. Foxnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, amiről csak hét évvel később tudott a nyilvánosság előtt nyilatkozni. Eleinte képtelen volt szembenézni a betegséggel, mára azonban szívügyévé vált a téma, olyannyira, hogy létrehozta a Michael J. Fox Parkinson Alapítványt.
Stroke - Hogyan mérsékeljük a légszennyezettség hatásait?
A stroke kialakulásának fokozott veszélye leginkább olyan életmódbeli faktorokhoz köthető, mint például az elhízás, a magas vérnyomás, a testmozgás hiánya, az egészségtelen étrend, a dohányzás, vagy a magas vérzsír. Ezek mind olyan állapotok, melyekre életmódunk megváltoztatásával nagy ráhatásunk van. A légszennyezettség ellenben egy olyan tényező, amelyet az emberek többsége nem tud kiküszöbölni.Mégis mit tehetünk ellene?
Hogyan kezelhető a fejfájás?
A krónikus vagy nagyon gyakori fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami azonban több szempontból veszélyes lehet, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.
Mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén?
A fejfájás egy szinte mindenki számára ismert, kellemetlen jelenség, ami igencsak megkeserítheti az érintett betegek mindennapjait. Vegyük sorra, hogy mikor kell komolyabb betegségre gondolni fejfájás esetén.
Hasznos lehet
Hogyan szokj hozzá a szemüveg viseléséhez?
Akár most kaptad meg életed első szemüvegét, akár egy már meglévőbe kaptál új lencséket, a kezdeti alkalmazkodáshoz időre lehet szükség. Van, akinek csak néhány napra, másoknak akár 1-2 hétre is....
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Száraz a hajam, mi okozhatja?
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelőssé tehetőek.