Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.01.
Szerző: doktorGO
Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek népbetegségnek számítanak, egészséges étrenddel azonban sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Mire figyeljünk, ha „szívbarát” módon szeretnénk táplálkozni?

A minőség és a mennyiség egyaránt fontos

Ha táplálkozásról beszélünk, fontos szót ejteni arról, hogy a mennyiség legalább olyan fontos, mint a minőség, ezért különösen figyelni kell arra, hogy energiaigényünknek megfelelően táplálkozzunk. Használjunk kisebb tányért étkezéshez, étkezzünk többször keveset, illetve ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségeket illetően, mérjük ki az adagokat.

Milyen zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk?

Ajánlott:

  • friss vagy fagyasztott gyümölcs/zöldség
  • olajos magvak
  • lifolizált gyümölcsök
  • párolt zöldségek

Mértékkel fogyasszuk:

  • banán
  • aszalt gyümölcsök
  • cukrozott konzerv
  • lekvár
  • szörp
  • konzerv
  • rántott zöldségek

Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat!

Ajánlott:

  • teljes kiőrlésű liszt és belőlük készült termékek
  • köles
  • bulgur
  • quinoa
  • barna rizs
  • magas rosttartalmú gabonák
  • zabpehely

Mértékkel fogyasszuk:

  • fehér liszt és cukor és azokból készült termékek
  • fehér rizs
  • burgonya

Figyeljünk oda a zsiradékok minőségére és mennyiségére!

Fontos, hogy a zsírok minőségében különbséget tegyünk: míg a telített zsírsavak fokozzák a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, addig a többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet.

Ajánlott:

  • olívaolaj
  • repceolaj
  • hidegen sajtolt növényi olajok
  • olajos magvak (maximum egy maréknyi naponta)
  • avokádó
  • tengeri halak

Mértékkel fogyasszuk:

  • vaj
  • állati eredetű zsírok (pl. sertészsír , baromfizsír)
  • tejföl
  • tejszín
  • szalonna
  • gyenge minőségű kakaó bevonó
  • bizonyos cukrászsütemények

Keressünk zsírszegény fehérjeforrásokat!

Ajánlott:

  • bőr nélküli baromfihús
  • sovány húsok
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • tojás
  • halak
  • hüvelyesek
  • szója
  • olajos magvak
  • quinoa

Mértékkel fogyasszuk:

  • magas zsírtartalmú tejtermékek
  • kolbász
  • szalonna
  • rántott ételek

Mérsékeljük a só bevitelét!

Az ajánlások szerint a napi maximum i 5 gramm nátriumbevitel javasolt - ami körülbelül 1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg - , ezzel nagymértékben csökkenthető a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Ajánlott:

  • gyógynövények
  • zöldfűszerek
  • csökkentett sótartalmú termékek, ételek

Mértékkel fogyasszuk:

  • konzervek
  • péktermékek
  • húsipari készítmények (pl. felvágottak, szalámik, kolbász)
  • készételek
  • levesporok
  • leveskockák
  • sózott fűszerkeverékek
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.06.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a szívelégtelenség témában?
Hasznos lehet
A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. Mire figyeljünk, ha sportolni szeretnénk szív ...
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...