Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
Hogyan táplálkozzunk a szív egészségéért?
A minőség és a mennyiség egyaránt fontos
Ha táplálkozásról beszélünk, fontos szót ejteni arról, hogy a mennyiség legalább olyan fontos, mint a minőség, ezért különösen figyelni kell arra, hogy energiaigényünknek megfelelően táplálkozzunk. Használjunk kisebb tányért étkezéshez, étkezzünk többször keveset, illetve ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségeket illetően, mérjük ki az adagokat.
Milyen zöldségeket, gyümölcsöket válasszunk?
Ajánlott:
- Friss vagy fagyasztott gyümölcs/zöldség,
- olajos magvak,
- lifolizált gyümölcsök,
- párolt zöldségek.
Mértékkel fogyasszuk:
- Banán,
- aszalt gyümölcsök,
- cukrozott konzerv,
- lekvár,
- szörp,
- konzerv,
- rántott zöldségek.
Válasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat!
Ajánlott:
- Teljes kiőrlésű liszt és belőlük készült termékek,
- köles,
- bulgur,
- quinoa,
- barna rizs,
- magas rosttartalmú gabonák,
- zabpehely.
Mértékkel fogyasszuk:
- Fehér liszt és cukor és azokból készült termékek,
- fehér rizs,
- burgonya.
Figyeljünk oda a zsiradékok minőségére és mennyiségére!
Fontos, hogy a zsírok minőségében különbséget tegyünk: míg a telített zsírsavak fokozzák a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, addig a többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet.
Ajánlott:
- Olívaolaj,
- repceolaj,
- hidegen sajtolt növényi olajok,
- olajos magvak (maximum egy maréknyi naponta),
- avokádó,
- tengeri halak.
Mértékkel fogyasszuk:
- Vaj,
- állati eredetű zsírok (pl. sertészsír , baromfizsír),
- tejföl,
- tejszín,
- szalonna,
- gyenge minőségű kakaó bevonó,
- bizonyos cukrászsütemények.
Keressünk zsírszegény fehérjeforrásokat!
Ajánlott:
- Bőr nélküli baromfihús,
- sovány húsok,
- alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
- tojás,
- halak,
- hüvelyesek,
- szója,
- olajos magvak,
- quinoa.
Mértékkel fogyasszuk:
- Magas zsírtartalmú tejtermékek,
- kolbász,
- szalonna,
- rántott ételek.
Mérsékeljük a só bevitelét!
Az ajánlások szerint a napi maximum 5 gramm nátriumbevitel javasolt - ami körülbelül 1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg - , ezzel nagymértékben csökkenthető a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Ajánlott:
- Gyógynövények,
- zöldfűszerek,
- csökkentett sótartalmú termékek, ételek.
Mértékkel fogyasszuk:
- Konzervek,
- péktermékek,
- húsipari készítmények (pl. felvágottak, szalámik, kolbász),
- készételek,
- levesporok,
- leveskockák,
- sózott fűszerkeverékek.
Általános tanácsok a szívbarát étrendhez
- Figyeljünk az adagokra.
- Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt az étkezéseinknél.
- Válasszunk a teljes kiőrlésű gabonák közül.
- Kerüljük az egészségtelen zsírok fogyasztását.
- Válasszunk az alacsony zsírtartalmú ételek közül.
- Csökkentsük a sófogyasztást.
- Tervezzük meg a napi étkezéseinket.
- Alkalmanként legyünk engedékenyek magunkkal.
Írta: S.J, újságíró, Forrás: 21 Foods That Can Save Your Heart (WebMD), Heart-healthy diet: 8 steps to prevent heart disease (Healthline), Rodler Imre: Tápanyagtáblázat