Szenvedélybetegség

Szenvedélybetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A szenvedélybetegség egy igen komplex probléma, mely egy szerrel vagy viselkedéssel kapcsolatos kóros függőséget jelent, amelynek káros következményei lehetnek.

A gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okból történő, szokásszerű, folyamatos fogyasztását függőségnek, más néven addikciónak nevezzük.

Mitől alakulhat ki a szenvedélybetegség?

Az illető ilyenkor elveszti a kontrollt a szerhasználat vagy a viselkedés felett, kialakulásának hátterében az alábbi okok állhatnak:

 • genetikai hajlam
 • gyerekkori trauma
 • fokozott stressz
 • túlhajszolt életmód
 • trauma (pl. válás, haláleset, betegség)
 • nem megfelelő szocializáció

Fajtái

A szenvedélybetegség kiváltó okait tekintve két csoportra osztható: a kémiai (pl. alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), illetve a viselkedéses vagy anyag nélküli addikciókra (pl.játékszenvedély, munkamánia, internetfüggőség, stb).

A szenvedélybetegség tünetei

 • növekvő szükséglet a szerhasználat vagy viselkedés/cselekvés elérésért
 • a szenvedélybetegség tárgyának megvonása ingerlékenységet, nyugtalanságot okoz
 • a szer vagy a viselkedés körüli gondolatok határozzák meg a beteg életét
 • életminőség megváltozása (pl. anyagi csőd, munkahelyi problémák, feladatok elhanyagolása)
 • társas kapcsolatok leépülése (pl. válás)
 • egészségügyi problémák, betegségek megjelenése

Kezelése

A szenvedélybetegségek kezelése összetett, minden esetben orvosi (pszichiátriai) és pszichológusi feladat, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációja vezethet eredményhez.

Szenvedélybetegség - Részletesen a témáról
Honnan tudhatod, hogy alkoholproblémáid vannak?

Honnan tudhatod, hogy alkoholproblémáid vannak?

Kíváncsi vagy arra, hogy az alkoholfogyasztás mértéke normál szinten van-e Nálad vagy már a problémás esetek közé tartozol? Olvass tovább!
Hogyan zajlanak a leszokást támogató programok?

Hogyan zajlanak a leszokást támogató programok?

Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei.
Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?

Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?

A nagymértékű alkoholfogyasztás egyaránt hatással lehet a fizikai és pszichés állapotunkra is, ami az életkor előrehaladtával még inkább befolyásolhatja mindennapjainkat. Összeszedtük azokat az egészségügyi szempontokat, amelyekre jobban oda kell figyelnünk akkor, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt.
Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?

Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?

Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit tehetsz ellene!
Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?

Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?

Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a szervezetünkkel, ha sikerül leszoknunk?
Milyen fázisokon megy át az, aki elhatározza, hogy leszokik?

Milyen fázisokon megy át az, aki elhatározza, hogy leszokik?

Nagyon kevesen vannak, akiknek egyből sikerül a leszokás, a sikert rendszerint több – átlagban 2-3 - sikertelen próbálkozás előzi meg. Annak érdekében, hogy a leszokási törekvéseik minél tudatosabb megtervezésére ösztönözzék az embereket, a Korányi Intézet szakemberei összeszedték, hogy a leszokás során a milyen fázisokon mennek keresztül dohányosok.
Egészségesebb az e-cigaretta?

Egészségesebb az e-cigaretta?

Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a szenvedélybetegség témában?
Hasznos lehet
Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
Nagyon kevesen vannak, akiknek egyből sikerül a leszokás, a sikert rendszerint több – átlagban 2-3 - sikertelen próbálkozás előzi meg. Annak érdekében, hogy a leszokási törekvéseik min ...
Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a ...
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit ...