Szenvedélybetegség

Szenvedélybetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A szenvedélybetegség egy igen komplex probléma, mely egy szerrel vagy viselkedéssel kapcsolatos kóros függőséget jelent, amelynek káros következményei lehetnek.

A gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okból történő, szokásszerű, folyamatos fogyasztását függőségnek, más néven addikciónak nevezzük. Általában az örömforrás, önjutalmazás alakul át függőséggé, amely már negatív hatással bír mindennapjainkra, egészségünkre, magánéletünkre.

Mitől alakulhat ki a szenvedélybetegség?

Az illető ilyenkor elveszti a kontrollt a szerhasználat vagy a viselkedés felett, kialakulásának hátterében az alábbi okok állhatnak:

 • genetikai hajlam
 • gyerekkori trauma
 • fokozott stressz
 • túlhajszolt életmód
 • trauma (pl. válás, haláleset, betegség)
 • nem megfelelő szocializáció

Fajtái

A szenvedélybetegség kiváltó okait tekintve két csoportra osztható: a kémiai (pl. alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), illetve a viselkedéses vagy anyag nélküli addikciókra (pl.játékszenvedély, munkamánia, internetfüggőség stb).

A szenvedélybetegség tünetei

 • növekvő szükséglet a szerhasználat vagy viselkedés/cselekvés elérésért
 • a szenvedélybetegség tárgyának megvonása ingerlékenységet, nyugtalanságot okoz
 • a szer vagy a viselkedés körüli gondolatok határozzák meg a beteg életét
 • életminőség megváltozása (pl. anyagi csőd, munkahelyi problémák, feladatok elhanyagolása)
 • társas kapcsolatok leépülése (pl. válás)
 • egészségügyi problémák, betegségek megjelenése

Kezelése

A szenvedélybetegek jellemzője, hogy általában nincs betegségtudatuk, ezért a betegek kezelése összetett, minden esetben orvosi (pszichiátriai) és pszichológusi feladat, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációja vezethet eredményhez.

Útmutató

 • A szenvedélybetegség egy szerrel vagy viselkedéssel kapcsolatos kóros függőséget jelent, amely kezeletlenül hagyva káros következményeket eredményezhet.
 • A növekvő szükséglet a szerhasználat vagy viselkedés/cselekvés elérésért, ingerlékenység a szenvedélybetegség tárgyának megvonása esetén, életminőségváltozás, szociális kapcsolatok leépülése vagy egyéb betegségek kialakulása egyaránt a szenvedélybetegség figyelmeztető tünete lehet.
 • Kezelése összetett, minden esetben orvosi és pszichológusi feladat, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációja segítheti a gyógyulást.
Szenvedélybetegség - Részletesen a témáról
Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit tehetsz ellene!
Mennyire eredményesek a leszokást támogató programok?
Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei.
Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?
Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a szervezetünkkel, ha sikerül leszoknunk?
Milyen fázisokon megy át az, aki elhatározza, hogy leszokik?
Nagyon kevesen vannak, akiknek egyből sikerül a leszokás, a sikert rendszerint több – átlagban 2-3 - sikertelen próbálkozás előzi meg. Annak érdekében, hogy a leszokási törekvéseik minél tudatosabb megtervezésére ösztönözzék az embereket, a Korányi Intézet szakemberei összeszedték, hogy a leszokás során a milyen fázisokon mennek keresztül dohányosok.
Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?
Karácsony közeledtével bizonyára mindannyian többet vásárolunk a szokásosnál, hiszen egymás megajándékozása a szeretetünk kifejezésének egyik módja. Szeretnénk örömet okozni egymásnak, és nem mindig könnyű tartani a mértéket, előfordul, hogy többet költünk, mint amit terveztünk. Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?
Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?
A nagymértékű alkoholfogyasztás egyaránt hatással lehet a fizikai és pszichés állapotunkra is, ami az életkor előrehaladtával még inkább befolyásolhatja mindennapjainkat. Összeszedtük azokat az egészségügyi szempontokat, amelyekre jobban oda kell figyelnünk akkor, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt.
Honnan tudhatod, hogy alkoholproblémáid vannak?
Kíváncsi vagy arra, hogy az alkoholfogyasztás mértéke normál szinten van-e Nálad vagy már a problémás esetek közé tartozol? Olvass tovább!
A harmadlagos dohányfüst is káros
A dohányzók körében a nemdohányzókhoz képest tizenkétszer gyakoribb a tüdőrák kialakulása. A dohányfüst azonban nemcsak az aktív és a passzív dohányzókat érintheti, a harmadlagos dohányfüst is káros lehet. Mit jelent ez?
Hasznos lehet
Mi történik a szervezetünkkel, ha leállunk az alkoholfogyasztással?
Számtalan jótékony egészségügyi hatással szembesülhetünk, ha leállunk az alkoholfogyasztással. Melyek ezek?
Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?
Az új típusú füstmentes dohánytermékek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem támogatják a leszokást, sőt a cigarettával való gyakori együttes használatnak köszönhetően még veszélyesebbek is...
Mikor szűnnek meg a nikotinmegvonás tünetei?
A nikotin erős függőséget okozó szer, hirtelen megvonása fizikai és pszichés tüneteketegyaránt okoz, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást. De vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy...
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége....