Hogyan zajlik a melanoma szűrés?

Hogyan zajlik a melanoma szűrés?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az anyajegyszűrésen a teljes bőrfelszín dermatoszkópos átvizsgálása történik, amely során fény derülhet a rosszindulatú elváltozásokra vagy az arra utaló jeleire.

Mi is az a melanoma?

A melanoma a bőrben található festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganatát jelenti. Ezek – az esetek körülbelül egyharmad részében – korábban már meglévő anyajegyekből alakulnak ki. A betegség előfordulási és halálozási aránya folyamatos növekedést mutat, a melanovával diagnosztizált emberek átlagéletkorra 40-45 év között van.

A melanoma kialakulásának kockázatát az alábbi tényezők növelhetik:

 • bőrtípus: a különösen világos bőrűeknél nagyobb a rizikó (könnyen leégnek)
 • genetika: családban való előfordulás növeli a rizikót
 • életkor: az életkor előrehaladtával növekszik a kockázat
 • anyajegyek: sok és szabálytalan anyajegy fennállása nagyobb veszélyt jelent
 • napozás:
  • többszöri és/vagy hólyagos leégés
  • különösen magas UV sugárzás

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha anyajegyeinken az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk:

 • megváltozik a színe,
 • kiemelkedik a bőrből, göbössé válik,
 • asszimetrikussá válik,
 • megváltozik az alakja, felszíne,
 • kifekélyesedik,
 • vérezni kezd,
 • egyenetlen lesz, megváltozik a határa.

Amennyiben egy új elváltozás jelenik meg a bőrön vagy egy régi anyajegy alakja, formája, színe megváltozik, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni – hívja fel a figyelmet dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr, – Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatója.

Hogyan zajlik a melanoma szűrés?

A melanoma szűrés minden esetben egy konzultációval kezdődik, amely során a bőrgyógyász felveszi adatainkat: kórelőzményünket, napozási szokásainkat, aktuális panaszainkat, majd ezek után elvégzi a fizikális vizsgálatot.

A szakorvos a bőrelváltozásokat szemmel és egy bőrre helyezhető, tízszeres nagyítású dermatoszkóppal vizsgálja. A szűrés fájdalommentes, ahol egyértelmű választ kapunk arra, hogy szükség van-e a gyanúsnak ítélt bőrelváltozás eltávolítására. Az anyajegyek elhelyezkedéséből, széleiből, formájából, szabályosságából von le következtetéseket a szakorvos, így a rosszindulú elváltozások már korai stádiumban megbízhatóan kiszűrhetők, és akár teljes mértékben gyógyíthatóak is.

A melanoma esetében nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése számít: ha a daganatot egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elégséges lehet egy kimetszés, ami végleges gyógyuláshoz vezethet. A fizikális vizsgálatot minden esetben a szövettan teszi teljessé, amivel teljes biztonsággal meghatározható a sejtek rossz-, illetve jóindulatúsága.

Útmutató

 • Amennyiben megváltozik az anyajegy színe, formája, szabályoságga, esetleg kifekélyesedik vagy vérzik, mielőbb keressünk fel szakorvost!
 • A melanoma szűrésen a teljes bőrfelszín műszeres átvizsgálása történik.
 • A vizsgálat fájdalommentes, előkészületet nem igényel.
 • A fizikális vizsgálatot minden esetben a szövettan teszi teljessé.
Hogyan zajlik a melanoma szűrés? - Részletesen a témáról
Fényvédők - Milyen faktorszámút válasszak?
Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok?
Hogyan előzhetjük meg a bőrrák kialakulását?
Az UV-sugárzás többek között bőröregedést, ráncosodást, pigmenteltéréseket, hámló bőrelváltozásokat majd az esetek 10-15 százalékában laphámsejtes bőrrákot is okozhat – mondja dr. Holló Péter. A Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója ismertette, az arcbőrön megjelenő fénykárosodás által okozott tünetek akár hosszú évekig panaszmentesen szinte észrevétlenek maradhatnak.
Javulhat a gyógyulási esély a melanomás betegeknél
Lényegesen meghosszabbodott az áttétes melanómás betegek túlélési esélye Magyarországon.
Videodermatoszkóp - A legmodernebb anyajegyszűrés
A melanoma szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl, manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a legmodernebb szűrővizsgálatok előnyeit.
Milyen szűrővizsgálatok javasoltak fiatal felnőtteknek?
A megelőzés, azaz prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Rendszeres, megfelelő szűrővizsgálatokkal számos betegség megelőzhető, illetve időben felismerhető, ami életmentő is lehet.
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.
Hasznos lehet
Videodermatoszkóp - A legmodernebb anyajegyszűrés
A melanoma szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl, manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a legmodernebb...