Hajhullás

Hajhullás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Ha a hajhullás hátterében sem betegség, sem kóros vagy hormonális elváltozás nem áll, okkal gyanakodhatunk a stresszre. Megszüntetésére nem létezik más módszer, mint a kiváltó ok, azaz a tartós stressz kiiktatása az életünkből.

Fokozott, tartós stressz esetén a szervezet védekezni kezd. Egyik korai reakciója a nyomasztó igénybevételre, hogy az elhanyagolható folyamatokat elhanyagolja. Ilyen a haj növekedése is, hiszen a szőrzet megléte nem létkérdés, a test nélküle is képes a működésre.

Hajhullással járó betegségek

A súlyos stressz okozhat olyan hajgyulladást, amely a szőrtüszők károsodását okozza, és a hajnövekedés megállásával jár. Egy másik típus esetén a hajhagymák egy (nagy) része nyugalmi állapotba kerül, és az érintett hajszálak kihullásával jár. Ezek pár hónap alatt fésülködés vagy hajmosás közben távoznak, pedig maga a betegség általában csak 6-12 hétig tart. Érzelmi vagy fizikai stressz okozza, a leggyakoribb esetekben baleset, haláleset, betegség, műtét, szülés, hirtelen anyagi probléma áll a háttérben. Létezik egy olyan változat, amely inkább pszichológiai probléma, amikor a páciens a stresszt, a szorongást, a csalódottságot úgy vezeti le, hogy a hajszálait, a szemöldökét és egyéb szőrszálait tépkedi. A kényszeres szokás ellen nem nagyon tud tenni, szakember segítségét kell kérnie.

Hogyan kezelhető?

A hajhullás, ha stressz okozza, nem tartós betegség. Mindenképpen a kiváltó okot, a stresszt kell megszüntetni, hogy megszűnjön a hajhullás, vagy adott esetben újra növekedni kezdjen a haj. A pontos diagnózis azonban fontos, hiszen nem csupán a feszültség, de komoly betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében.

Hajhullás - Részletesen a témáról
Miért hullik a hajunk?

Miért hullik a hajunk?

Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a hajhullás témában?
Hasznos lehet
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hull ...