Hajhullás

Hajhullás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Ha a hajhullás hátterében sem betegség, sem kóros vagy hormonális elváltozás nem áll, okkal gyanakodhatunk a stresszre. Megszüntetésére nem létezik más módszer, mint a kiváltó ok, azaz a tartós stressz kiiktatása az életünkből.

Fokozott, tartós stressz esetén a szervezet védekezni kezd. Egyik korai reakciója a nyomasztó igénybevételre, hogy az elhanyagolható folyamatokat elhanyagolja. Ilyen a haj növekedése is, hiszen a szőrzet megléte nem létkérdés, a test nélküle is képes a működésre.

Hajhullással járó betegségek

A súlyos stressz okozhat olyan hajgyulladást, amely a szőrtüszők károsodását okozza, és a hajnövekedés megállásával jár. Egy másik típus esetén a hajhagymák egy (nagy) része nyugalmi állapotba kerül, és az érintett hajszálak kihullásával jár. Ezek pár hónap alatt fésülködés vagy hajmosás közben távoznak, pedig maga a betegség általában csak 6-12 hétig tart. Érzelmi vagy fizikai stressz okozza, a leggyakoribb esetekben baleset, haláleset, betegség, műtét, szülés, hirtelen anyagi probléma áll a háttérben. Létezik egy olyan változat, amely inkább pszichológiai probléma, amikor a páciens a stresszt, a szorongást, a csalódottságot úgy vezeti le, hogy a hajszálait, a szemöldökét és egyéb szőrszálait tépkedi. A kényszeres szokás ellen nem nagyon tud tenni, szakember segítségét kell kérnie.

Hogyan kezelhető?

A hajhullás, ha stressz okozza, nem tartós betegség. Mindenképpen a kiváltó okot, a stresszt kell megszüntetni, hogy megszűnjön a hajhullás, vagy adott esetben újra növekedni kezdjen a haj. A pontos diagnózis azonban fontos, hiszen nem csupán a feszültség, de komoly betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében.

Útmutató

  • A hajhullás hátterében leggyakrabban betegség, kóros vagy hormonális elváltozás áll, de sok esetben a stressz is kiválthatja ezt a kellemetlen tünetet.
  • ,A pontos diagnózis a megfelelő terápia kiválasztásában elengedhetetlen, ezért ha a hajhullás (évszaktól függetlenül) tartósan fennáll, forduljunk orvoshoz.
  • A kiváltó ok kezelésével a hajhullás megszüntethető.
Hajhullás - Részletesen a témáról
Jogunk van-e örülni nehéz helyzetekben?
A szomszédban háború dúl, téged pedig szorongással tölt el, hogy békések a mindennapjaid? Bűntudatod van, ha a barátaiddal találkozol, el tudsz menni kikapcsolódni és úgy gondolod, hogy ez most nem a jó hangulatú összejövetelek és önjutalmazás ideje?
Miért hullik a hajunk?
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?
Milyen vizsgálatokra számíthatunk hajhullás esetén?
Mi állhat a hajhullás hátterében? Milyen tényezők befolyásolhatják a hajhullás mértékét, és milyen vizsgálatok szükségesek a kiváltó ok felderítésére? Összeszedtük a hajhullás vizsgálatával kapcsolatos tudnivalókat.
Mi befolyásolja a vitaminok felszívódását?
A vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Azonban a bevitel módját, egymás felszívódását akadályozó vagy segítő tényezőket fontos figyelembe venni alkalmazásukkor.
A szokások is befolyásolhatják az immunrendszer működését
Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa a fertőzések ellen. Normál működése esetén kevésbé lehetünk fogékonyak különböző megbetegedésekre, azonban vannak bizonyos életmódbeli szokások, amelyekkel gátolhatjuk annak egészséges működését. Melyek ezek?
Hogyan gyorsítható a haj növekedése?
Genetikai adottságtól függ, hogy kinek milyen gyorsan nő a haja. Egészséges életmóddal és bizonyos hajregeneráló szerekkel azért gyorsítható a folyamat.
Hogyan pezsdítsük fel az életünket?
Az állandó stressz, a krónikus fáradtság vagy a rendszeres emésztési problémák miatt könnyen fásulttá, levertté válhatunk. Összeszedtünk néhány tippet, hogy újra lendületesek és energikusak legyünk.
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy valóban ez áll-e a háttérben.
Hasznos lehet
Milyen vizsgálatokra számíthatunk hajhullás esetén?
Mi állhat a hajhullás hátterében? Milyen tényezők befolyásolhatják a hajhullás mértékét, és milyen vizsgálatok szükségesek a kiváltó ok felderítésére? Összeszedtük a hajhullás vizsgálatával...
Miért hullik a hajunk?
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a...