Felfekvés

Felfekvés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az öntudatlan, vagy mozgásképtelen tartós fekvésre kényszerült betegek körében gyakran előforduló elváltozás a felfekvés. Kik a veszélyeztetettek? Hogyan kezeljük? Megelőzhető-e a kialakulása?

A felfekvés olyan bőrelváltozás, melyet a felület keringési zavara okoz a tartósan fekvő betegek körében. Folyamatos nyomás alatt a bőr nem levegőzik, és először pirossá válik, majd hólyagos lesz. A bőr elhal és később a károsodás már a mélyebb szöveteket és a csontokat is érinti.

Veszélyeztetett betegek

Az alább esetekben nagyobb az esély a felfekvés kialakulására:

 • Az idős emberek, akiknek hiányos a táplálkozása, érszűkülete van és nem megfelelő a várellátásuk.
 • Cukorbetegek, daganatos betegek vagy gyenge immunrendszerű kliensek esetén a nem megfelelő anyagcsere, és lassú sebgyógyulás, felgyorsítja a seb felülfertőződési folyamatát.
 • Nem csak idős embereknél fordul elő, hanem olyan fiataloknál, akik agyvérzést-, balesetet szenvedtek vagy izomsorvadásuk van.
 • A túl szoros gipszpólya vagy kötés alatt is felléphet felfekvés.

Hogyan ismerjük fel?

A felfekvés leggyakrabban a lapocka, derék, csípő, fenék, sarok területin alakul ki, melynek különböző fokozatai vannak, annak megfelelően, hogy milyen mélységig érinti a szöveteket:

 • Az első stádium a bőrpír megjelenése, a terület meleg tapintatú és fájdalmassá válik.
 • A második stádiumban már folyadékkal telt hólyagok jelennek meg.
 • A harmadik stádiumban a bőr szürkés - fekete lesz és elhal. Ezen terület száraz, vagy nedvező lehet.
 • A negyedik stádiumban a szövetkárosodás egyre mélyebbre hatol és érintett lesz az izom, inak, majd a folyamat a csontokig hatol. A rossz keringésű kifekélyesedett szövet kivan téve a másodlagos bakteriális felülfertőződésnek.

A felfekvés kezelése

A kezelés igen elhúzódó és bonyolult, különböző szakterületek orvosainak, (rehabilitációs szakorvos, bőrgyógyász, sebész, immobilizációt kiváltó betegség kezelő orvosa) a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség. A sebgyógyulás serkentésére olyan kötszerek állnak rendelkezésre, mely a seb típusának megfelelnek.

A felfekvés kialakulásának megelőzése

A prevenció legfőbb eszköze a beteg forgatása, mozgatása és a nyomáscsökkentést segítő antidecubitus eszközök használata. A beteg étrendjét energia-, fehérje- és vitamin tartalmú táplálékokkal kell kialakítani, amit táplálék kiegészítőkkel is lehet pótolni. A beteg minél előbbi mobilizálása, vérkeringésének javítása serkenti a seb gyógyulását, vagy megelőzi kialakulását.

A felülfertőződés elkerülése érdekében ajánlott a gyakori speciális kötéscsere. Otthoni betegápolás során képzett nővérek látják el a beteget, megfelelő kötszert alkalmazva.

Útmutató

 • A felfekvés olyan bőrelváltozás, melyet a felület keringési zavara okoz a tartósan fekvő betegek körében.
 • Folyamatos nyomás alatt a bőr nem levegőzik, és először pirossá válik, majd hólyagos lesz, majd a bőr elhal és később a károsodás már a mélyebb szöveteket és a csontokat is érinti.
 • Az öntudatlan, vagy mozgásképtelen tartós fekvésre kényszerült -általában idős - betegek körében gyakran előforduló elváltozás a felfekvés.
 • A felfekvés leggyakrabban a lapocka, derék, csípő, fenék, sarok területin alakul ki, melynek különböző fokozatai vannak, annak megfelelően, hogy milyen mélységig érinti a szöveteket.
 • A kezelés igen elhúzódó és bonyolult: különböző szakterületek orvosainak,a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség.
 • A prevenció legfőbb eszköze a beteg forgatása, mozgatása.
doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a felfekvés témában?
Hasznos lehet
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...
Gastroesophagealis refluxbetegségben (GERD) a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom működése szenved zavart, így a gyomortartalom a nyelőcsőbe (ritkábban magasabbra, a garatba) j ...