Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

A szív feladata, hogy biztosítsa a szervezetben a vér keringését: friss, oxigénben gazdag vért juttasson el a szervekhez; illetve használt, szén-dioxiddal telített vért juttasson el a tüdőhöz. A szív az érrendszerrel együtt egy zárt keringési rendszert alkot, mely számos ponton sérülhet, ami különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.  

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az iszkémiás szívbetegség (ISZB), ami leggyakrabban koronária szűkületet okozó érelmeszesedés (ateroszklerózis) következtében alakul ki. Jellegzetes tünetei közé tartozik a szorító mellkasi fájdalom és nehézlégzés, melyek gyakran terhelésre jelentkeznek, és pihenésre, nyugalomban megszűnnek. Amennyiben mellkasi panaszt tapasztalunk, mihamarabb keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis koszorúér-betegség is állhat a háttérben, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves, szorító-nyomó jellegű mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely bal karba, állkapocsba, hátba is kisugározhat. A mellkasi fájdalmat kísérheti nehézlégzés, verejtékezés, halálfélelem, hányás, vagy akár eszméletvesztés is. Szívinfarktus esetén nem ritka a hirtelen szívhalál sem. Szívinfarktus gyanúja esetén minden esetben azonnali orvosi segítségre van szükség, mentőt kell hívni!

Szívritmuszavar

Gyakori a szív ingerültképzési és -vezetési rendszerének hibája, mely a normálistól eltérő szívritmust eredményez. A szívritmuszavar lehet teljesen ártalmatlan jelenség, de akár a keringés teljes megállását is okozhatja. Diagnózisa EKG-val, Holter-EKG-val (24 órás szívritmus monitorozás) történik. Ritmuszavar gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója romlik, csökken a szívizom ereje, így egyre kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, fontos rizikófaktorának számít a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség. Szívelégtelenség jellegzetes tünete a csökkent terhelhetőség; fulladás, mely gyakran fekvő helyzetben rosszabb; lábdagadás; éjszakai köhögési inger; gyakori éjszakai vizelés. Szívelégtelenség gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Útmutató

  • Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában.
  • A szívbetegségek megelőzésének legfontosabb hétköznapi tényezői: a dohányzás mellőzése, az optimális testsúly elérése, a megfelelő étrend, és a rendszeres testmozgás.

Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Szív - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?
Hogyan kapjuk meg a kártyát, ha koronavírus fertőzésen estünk át? Mi a teendő oltás esetén? Mit tegyünk, ha az igénylés ellenére nem kaptuk meg a kártyát? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.
Milyen COVID-teszt ajánlott?
Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra? Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Hogyan táplálkozzunk COVID idején?
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Hasznos lehet
Tudtad, hogy szívünknek saját agya van?
Szívünk testünk hormonháztartásában is fontos szerepet játszik. Több mint 40 000 idegsejtből áll, melyek egy saját idegrendszert alkotnak.
Hogyan hat az érzelmi állapotunk a szívünk egészségére?
Érzelmeink és gondolataink hatással vannak szívünkre, és rajta keresztül megváltoztatják vérnyomásunkat és szívritmusunkat, de vajon mi ennek a magyarázata?
Meghökkentő tények a szívbetegségekről
Sajnálatos módon kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg. Felgyorsult világunkban, a rohanó mindennapok során hajlamosak vagyunk az egyik...
Érdekes tények a szívről
Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli...