Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

A szív feladata, hogy biztosítsa a szervezetben a vér keringését: friss, oxigénben gazdag vért juttasson el a szervekhez; illetve használt, szén-dioxiddal telített vért juttasson el a tüdőhöz. A szív az érrendszerrel együtt egy zárt keringési rendszert alkot, mely számos ponton sérülhet, ami különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.  

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az iszkémiás szívbetegség (ISZB), ami leggyakrabban koronária szűkületet okozó érelmeszesedés (ateroszklerózis) következtében alakul ki. Jellegzetes tünetei közé tartozik a szorító mellkasi fájdalom és nehézlégzés, melyek gyakran terhelésre jelentkeznek, és pihenésre, nyugalomban megszűnnek. Amennyiben mellkasi panaszt tapasztalunk, mihamarabb keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis koszorúér-betegség is állhat a háttérben, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves, szorító-nyomó jellegű mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely bal karba, állkapocsba, hátba is kisugározhat. A mellkasi fájdalmat kísérheti nehézlégzés, verejtékezés, halálfélelem, hányás, vagy akár eszméletvesztés is. Szívinfarktus esetén nem ritka a hirtelen szívhalál sem. Szívinfarktus gyanúja esetén minden esetben azonnali orvosi segítségre van szükség, mentőt kell hívni!

Szívritmuszavar

Gyakori a szív ingerültképzési és -vezetési rendszerének hibája, mely a normálistól eltérő szívritmust eredményez. A szívritmuszavar lehet teljesen ártalmatlan jelenség, de akár a keringés teljes megállását is okozhatja. Diagnózisa EKG-val, Holter-EKG-val (24 órás szívritmus monitorozás) történik. Ritmuszavar gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója romlik, csökken a szívizom ereje, így egyre kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, fontos rizikófaktorának számít a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség. Szívelégtelenség jellegzetes tünete a csökkent terhelhetőség; fulladás, mely gyakran fekvő helyzetben rosszabb; lábdagadás; éjszakai köhögési inger; gyakori éjszakai vizelés. Szívelégtelenség gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Útmutató

  • Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában.
  • A szívbetegségek megelőzésének legfontosabb hétköznapi tényezői: a dohányzás mellőzése, az optimális testsúly elérése, a megfelelő étrend, és a rendszeres testmozgás.

Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Szív - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Mit lehet tudni a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Pfizer amerikai gyógyszervállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű Covid-19 elleni oltóanyaga (Pfizer/BioNTech) elsőként kapta meg a használati engedélyt az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit hihetünk el a COVID-19-el kapcsolatban?
A 2019-ben kiinduló COVID-19 pandémia a mai napig jelen van mindennapjainkban, életünk számos területén jelentős hatással bír, így nem csoda, hogy a rengeteg információ között sok tévhit terjed megnehezítve a tájékozódást. Mit hihetünk el, és melyek a valódi tévhitek a koronavírussal kapcsolatban?
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Hasznos lehet
Melyek a bélflóra felborulásának tünetei?
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Milyen tényezők befolyásolhatják a szemüveg választást?
Jóllétünk és komfortérzetünk sok tényezőn múlik. Egy biztos, az éles látás elengedhetetlen az életünkhöz, tehát szemünk egészségére fokozottan figyelnünk kell. De mi a helyzet akkor, ha szemüveget...
Valóban létezik a szelektív hallás?
A fülünk folyamatosan érzékeli a hangokat körülöttünk még akkor is, ha különösebben nem figyelünk azokra. De vajon létezik-e szelektív hallás, amit oly sokszor emlegetünk? Cikkünkből kiderül.
Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek...