Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

Szívünk egy bonyolult szerv, amely a tudatunkon kívül működik, azonban lelki hatások, reflexek, nagyobb erőkifejtés befolyásolhatja a szív összehúzódásainak számát. A szív feladata, hogy vért pumpáljon az emberi testbe. Az érrendszerrel együtt egy zárt rendszert alkot, amely folyamatban ha valami sérül, akkor különböző betegségek alakulhatnak ki.

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az ischaemiás szívbetegség. Háttere gyakran a koronária szűkület kialakulásában keresendő. A betegség tünete a terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom. Amennyiben ezt tapasztaljuk, keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis jelentősen emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely nyakba, bal karba vagy hasba is átsugározhat. A bőr hideggé és nyirkossá válik, sokszor halálfélelem, hányás kíséri. Minden esetben azonnal mentőt kell hívni, hiszen halált is okozhat.

Szívritmuszavar

Alapja általában keringési zavar, amely akár a keringés teljes megállását is okozhatja. EKG segítségével könnyen megállapítható, és tüneti kezelés is lehetséges, azonban rendkívül fontos felderíteni és megszüntetni a kiváltó tényezőket.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív csökkent terhelhetősége jelentkezik, melynek oka általában a kamra működési zavara. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, rizikófaktorát jelentősen növelik az alábbi társbetegségek: magas vérnyomás, koszorúér-betegség. A betegség tünete lehet fulladás, fekvéskor jelentkező nehézlégzés, éjszakai köhögés.

Stroke

A stroke az egyik leggyakoribb oka a felnőttkori rokkantságnak. Akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén romlik a vérellátás és az ott lévő sejtek pusztulásnak indulnak. Tünetei között szerepel az arc és a kar érzéketlensége, hirtelen kialakuló beszédzavar, elhomályosuló látás, szédülés és zavartság. Stroke jelentkezésekor azonnal mentőt kell hívni.

A szívbetegségek megelőzése

Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában. A legfontosabb megelőzéshez tartozik a dohányzásról való leszokás, a megfelelő testsúly elérése, a helyes, zsírban szegény táplálkozás és a rendszeres sportolás.

Szív - Részletesen a témáról
Életmód szívelégtelenség esetén

Életmód szívelégtelenség esetén

A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
B-vitaminok

B-vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb tápanyagok hasznosításához, vagyis ha a szervezetünkbe túl kevés B-vitamin jut, akkor ez más, fontos folyamatokban részt vevő molekulák működésére is hatással van.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Mit írtak mások a szív témában?
Hasznos lehet
Pozitív koronavírus tesztjének kézhez vétele előtt egy amerikai edző, akaratán kívül, COVID-19 kockázatnak tette ki a virginiai tornatermébe járó 50 hobbisportolót. Közülük azonban s ...
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése sz ...
A legtöbb ember a szülés utáni első pillanatokat úgy képzeli, hogy a kisbaba hangosan felsír, majd ahogy ráhelyezik az anya mellkasára hirtelen elcsendesedik. De vajon valóban fel kell-e s ...
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miat ...