Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

Szívünk egy bonyolult szerv, amely a tudatunkon kívül működik, azonban lelki hatások, reflexek, nagyobb erőkifejtés befolyásolhatja a szív összehúzódásainak számát. A szív feladata, hogy vért pumpáljon az emberi testbe. Az érrendszerrel együtt egy zárt rendszert alkot, amely folyamatban ha valami sérül, akkor különböző betegségek alakulhatnak ki.

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az ischaemiás szívbetegség. Háttere gyakran a koronária szűkület kialakulásában keresendő. A betegség tünete a terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom. Amennyiben ezt tapasztaljuk, keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis jelentősen emeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely nyakba, bal karba vagy hasba is átsugározhat. A bőr hideggé és nyirkossá válik, sokszor halálfélelem, hányás kíséri. Minden esetben azonnal mentőt kell hívni, hiszen halált is okozhat.

Szívritmuszavar

Alapja általában keringési zavar, amely akár a keringés teljes megállását is okozhatja. EKG segítségével könnyen megállapítható, és tüneti kezelés is lehetséges, azonban rendkívül fontos felderíteni és megszüntetni a kiváltó tényezőket.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív csökkent terhelhetősége jelentkezik, melynek oka általában a kamra működési zavara. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, rizikófaktorát jelentősen növelik az alábbi társbetegségek: magas vérnyomás, koszorúér-betegség. A betegség tünete lehet fulladás, fekvéskor jelentkező nehézlégzés, éjszakai köhögés.

Stroke

A stroke az egyik leggyakoribb oka a felnőttkori rokkantságnak. Akkor alakul ki, amikor az agy valamely területén romlik a vérellátás és az ott lévő sejtek pusztulásnak indulnak. Tünetei között szerepel az arc és a kar érzéketlensége, hirtelen kialakuló beszédzavar, elhomályosuló látás, szédülés és zavartság. Stroke jelentkezésekor azonnal mentőt kell hívni.

A szívbetegségek megelőzése

Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában. A legfontosabb megelőzéshez tartozik a dohányzásról való leszokás, a megfelelő testsúly elérése, a helyes, zsírban szegény táplálkozás és a rendszeres sportolás.

Szív - Részletesen a témáról
Sportolás Covid után

Sportolás Covid után

Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.
Életmód szívelégtelenség esetén

Életmód szívelégtelenség esetén

A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
Hogyan kezdjünk el mozogni szívproblémák esetén?

Hogyan kezdjünk el mozogni szívproblémák esetén?

A fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető. De hogyan fogjon bele a mozgásba az, akinek valamilyen szívbetegsége volt, vagy van?
Mire figyeljünk, ha szívgyógyszereket szedünk?

Mire figyeljünk, ha szívgyógyszereket szedünk?

Azok, akik szív-érrendszeri betegségük miatt gyógyszerrel tudják rendezni értékeiket, megállítani az állapotromlást, csökkenteni a tüneteiket, többnyire egy életen át tartó gyógyszerszedésre kell, hogy berendezkedjenek.
Hogyan előzhető meg a szívbetegségek kialakulása?

Hogyan előzhető meg a szívbetegségek kialakulása?

A szívbetegségek megelőzése mindig az egyén saját felelősségén múlik, mennyire figyel oda önmagára, és mennyire tartja fontosnak saját egészségét. Mit tehetünk a szívbetegségek megelőzéséért?
Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

Csökkenő teljesítmény - Mikor forduljunk orvoshoz?

A teljesítmény csökkenése bizonyos mértékig természetes, azonban van néhány tünet, amely nem feltétlenül tudható be az idő múlásának vagy akár egy nem hatékonyan felépített edzéstervnek.
Mellkasi fájdalom - Mikor forduljunk orvoshoz?

Mellkasi fájdalom - Mikor forduljunk orvoshoz?

A mellkasi fájdalom forrása sokszor egyértelmű, de nem mindig tudható, hogy pontosan mi az oka a panasznak. Mikor kell orvoshoz fordulni problémánkkal?
Miért olyan fontos a B-vitamin?

Miért olyan fontos a B-vitamin?

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb tápanyagok hasznosításához, vagyis ha a szervezetünkbe túl kevés B-vitamin jut, akkor ez más, fontos folyamatokban részt vevő molekulák működésére is hatással van.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Mit írtak mások a szív témában?
Hasznos lehet
A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységr ...
Sokan küzdenek a haj fokozott zsírosodásával, a kellemetlen és nem megnyerő frizura a hétköznapokat is megkeserítheti. Megfelelő odafigyeléssel és hajápolási módszerekkel tehetünk a pr ...
A terhesség alatt jelentkező fogfájás természetes dolog, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom. Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat várandósság idején?
El kell fogadni a tényt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet hajat növeszteni, de a gyorsabb növekedés érdekében létezik néhány praktika, amit otthon is elvégezhetünk.