Szív

Szív

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szívünk akaratunktól függetlenül működő szervünk, mely feltétlen szükséges az életben maradáshoz, ezért kiemelten fontos az egészsége.

A szív működése

A szív feladata, hogy biztosítsa a szervezetben a vér keringését: friss, oxigénben gazdag vért juttasson el a szervekhez; illetve használt, szén-dioxiddal telített vért juttasson el a tüdőhöz. A szív az érrendszerrel együtt egy zárt keringési rendszert alkot, mely számos ponton sérülhet, ami különböző szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.  

A leggyakoribb szívbetegségek

Koszorúér-betegség

A középkorúak egyik leggyakoribb betegsége az iszkémiás szívbetegség (ISZB), ami leggyakrabban koronária szűkületet okozó érelmeszesedés (ateroszklerózis) következtében alakul ki. Jellegzetes tünetei közé tartozik a szorító mellkasi fájdalom és nehézlégzés, melyek gyakran terhelésre jelentkeznek, és pihenésre, nyugalomban megszűnnek. Amennyiben mellkasi panaszt tapasztalunk, mihamarabb keressünk fel kardiológus szakorvost, ugyanis koszorúér-betegség is állhat a háttérben, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Szívinfarktus

Kialakulásának oka legtöbbször a koszorúér-betegség. Általában hirtelen fellépő, heves, szorító-nyomó jellegű mellkasi fájdalommal jelentkezik, mely bal karba, állkapocsba, hátba is kisugározhat. A mellkasi fájdalmat kísérheti nehézlégzés, verejtékezés, halálfélelem, hányás, vagy akár eszméletvesztés is. Szívinfarktus esetén nem ritka a hirtelen szívhalál sem. Szívinfarktus gyanúja esetén minden esetben azonnali orvosi segítségre van szükség, mentőt kell hívni!

Szívritmuszavar

Gyakori a szív ingerültképzési és -vezetési rendszerének hibája, mely a normálistól eltérő szívritmust eredményez. A szívritmuszavar lehet teljesen ártalmatlan jelenség, de akár a keringés teljes megállását is okozhatja. Diagnózisa EKG-val, Holter-EKG-val (24 órás szívritmus monitorozás) történik. Ritmuszavar gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Szívelégtelenség

Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója romlik, csökken a szívizom ereje, így egyre kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé. Előfordulása idősebb életkorban gyakoribb, fontos rizikófaktorának számít a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség. Szívelégtelenség jellegzetes tünete a csökkent terhelhetőség; fulladás, mely gyakran fekvő helyzetben rosszabb; lábdagadás; éjszakai köhögési inger; gyakori éjszakai vizelés. Szívelégtelenség gyanúja esetén kardiológiai szakvizsgálat szükséges.

Útmutató

  • Közel 300 rizikófaktor ismert, amely szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában.
  • A szívbetegségek megelőzésének legfontosabb hétköznapi tényezői: a dohányzás mellőzése, az optimális testsúly elérése, a megfelelő étrend, és a rendszeres testmozgás.

Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Szív - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Hogyan igényelhető a védettségi igazolvány?
Hogyan kapjuk meg a kártyát, ha koronavírus fertőzésen estünk át? Mi a teendő oltás esetén? Mit tegyünk, ha az igénylés ellenére nem kaptuk meg a kártyát? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban.
Milyen COVID-teszt ajánlott?
Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Felvette a védőoltást mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra? Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.
Milyen gyerekkori szívbetegségek léphetnek fel?
A gyermekkori szívbetegségek egy része lehet veleszületett, de ismertek más betegségek szövődményeként kialakuló szívbetegségek is. Hogyan ismerjük fel őket?
Mekkora kockázattal jár az ünnepi látogatás a Covid-19 járvány idején?
Az ünnepek talán legfontosabb részét jelentik a rokoni látogatások, a családi, baráti összejövetelek. A járvány miatt azonban ezek a találkozók kockázatokat is rejtenek magukban, különösen azok számára, akik az egészségi állapotuk miatt jobban ki vannak téve a COVID-19 veszélyeinek.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mi a szív feladata?
Hasznos lehet
Meghökkentő tények a szívbetegségekről
Sajnálatos módon kijelenthetjük, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg. Felgyorsult világunkban, a rohanó mindennapok során hajlamosak vagyunk az egyik...
Érdekes tények a szívről
Fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével, mert Magyarországon még mindig a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli...