Étrend

Étrend

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet, azonban már kialakult betegség esetén még jobban felértékelődik a megfelelő táplálkozás, szükség esetén diéta szerepe.

A magyar lakosság táplálkozására a túlzott cukor és sófogyasztás, magas zsírbevitel és túl sok finomított lisztből készült termékek fogyasztása jellemző, ezért nem csoda, hogy számos kórkép kialakulásának hátterében a helytelen táplálkozás áll. Egészséges étrenddel vagy megfelelő diétával nagy mértékben javítható vagy akár tünetmentessé is tehető egy-egy betegség.

Az egészséges étrend általános szabályai:

  • Törekedjünk a változatosságra, melyet minél többféle élelmiszerből valósíthatunk meg, így a szervezet nagyobb eséllyel kapja meg a számára szükséges tápanyagokat és nehezebben alakulnak ki hiánybetegségek.
  • Kerüljük a túl zsíros ételeket!
  • Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását, helyette használjunk inkább ízletes fűszereket.
  • Csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását (pl. édesség, sütemény), ezek helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült (pék)termékeket.
  • Étkezzünk naponta többször keveset úgy, hogy egyenletesen legyen elosztva a napi táplálék mennyisége.
  • Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, a legjobb választás erre az ivóvíz, tea, valamit mértékkel a frissen facsart gyümölcslevek. Lehetőleg kerüljük a cukros üditők, a koffein és az alkohol fogyasztását.

Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.

Betegség esetén: diéta

Bizonyos betegségek esetén sajnos elkerülhetetlenné válik a diéta betartása, amellyel további szövődmények kialakulását előzhetjük meg vagy meglévő panaszainkat enyhíthetjük. A leggyakoribb betegségek, amelyek diétával jól karbantarthatóak:

  • Táplálékallergiák (pl. gabonaallergia)
  • Táplálékintolerancia (pl. laktózintolerancia)
  • Cukorbetegség, Inzulinrezisztencia
  • Köszvény
  • Gluténérzékenység
  • Chronbetegség

Útmutató

  • A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet.
  • Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.
Étrend - Részletesen a témáról
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
Demencia - Mire figyeljünk télen?
Ahogy egyre hűvösebbé válnak a nappalok és éjszakák, úgy kell egyre nagyobb figyelmet fordítanunk a környezetünkben élő idősek jóllétére. A tél ugyanis számos veszélyforrást rejthet magában, ezért nem árt ezekre előre felkészülni és segíteni szeretteinket biztonságban átvészelni az évszakot.
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori ekcémáról.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Hogyan táplálkozzunk COVID idején?
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz.
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Hasznos lehet
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.
Hogyan fogyassza a brokkolit a maximális egészségügyi előnyök kihasználásáért?
Ha olyan módszereket keres, amelyekkel táplálóbbá teheti étrendjét, a brokkolit nem érdemes kihagyni. Ez a tápanyagban gazdag zöldség esszenciális vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása...
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...