Székrekedés

Székrekedés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A székrekedést, mint átmeneti állapotot valószínűleg élete során mindenki megtapasztalja, azonban amennyiben panaszai tartósan fennállnak, érdemes háziorvosi vizsgálatot, illetve széklettenyésztést kérni.

A székrekedést nem lehet pontosan definiálni, ugyanis egyénenként változó. Ennek oka, hogy normális székletürítésnek tekinthető a napi háromtól a heti három alkalom is, azonban általánosan elmondható, hogy akkor beszélünk székrekedésről, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklete az embernek, amely kemény és száraz, továbbá mellé puffadás és hasi fájdalom is társulhat.

Mikor beszélünk krónikus székrekedésről?

A krónikus székrekedés tünetei a következők:

 • Heti háromnál kevesebb székletürítés.
 • Kemény és/vagy csomós széklet.
 • Erőlködés székletürítés közben.
 • Elzáródás érzés a végbélben.
 • Olyan érzés, mintha nem tudnánk kiüríteni teljesen a székletet a végbélből.
 • Hashajtásra vagy egyéb segítségre (pl. kezével megnyomjuk a hasunkat) van szükség a székletürítéshez.

A székrekedés okai

A székrekedés számos okra visszavezethető, melynek többségén tudunk javítani, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen panaszt. Gyakran alakul ki mozgásszegény életmód, alacsony rosttartalmú étkezés, kevés folyadékfogyasztás miatt, de kiválthatja a székelési inger tudatos elnyomása, bizonyos gyógyszerek, a terhesség és az idősebb kor is.

A székrekedés – bár zavaró lehet – általában nem súlyos állapot, illetve gyorsan meg is szüntethető, azonban hosszabb ideig fennálló székrekedés esetén – különösen, ha erőlködéssel is jár – kialakulhatnak aranyér, repedések, illetve szakadások a végbélnyílás környékén.

A székrekedés kezelése

Az egyszerű székrekedéssel nem szükséges orvoshoz fordulni, hiszen az életvitel módosításával a panaszok is megszűnnek.

 • Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket
 • Igyunk mindennap megfelelő mennyiségű vizet (naponta kb. 2 liter)
 • Mozogjunk rendszeresen mindennap. A séta és az úszás különösen hatékony a bélmozgásra. 
 • Ne fogyasszunk magas zsír- és cukortartalmú ételeket.
 • Alkalmazhatunk székletlazítót, amely segítségével meglágyul a széklet, így könnyebben halad át a beleken. Azonban fontos tudni, hogy ezek folyamatos, hosszú távú használata további problémákhoz vezethet.
 • Rögtön menünk WC-re, amikor észleljük az első székletürítési ingert. Minél később megyünk el, annál több víz szívódik vissza a székletből, így annál keményebbé válik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fenti tanácsok betartásával általában könnyedén kezelhető a székrekedés, azonban, ha az alábbiakat tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz és kérjünk kivizsgálást:

 • Intenzív hasi fájdalmunk van, 
 • vér jelenik meg a székletben, 
 • végbéltájékon fájdalom jelentkezik, 
 • indokolatlan fogyást tapasztalunk,
 • váltakozik a székrekedés és hasmenés, 
 • vékony székletet ürít.

DoktorGO összeállítás, Forrás: Constipation (Mayoclinic)

Útmutató

 • A székrekedést, mint átmeneti állapotot valószínűleg élete során mindenki megtapasztalja.
 • A székrekedés gyakran alakul ki mozgásszegény életmód mellett, alacsony rosttartalmú étkezés esetén, kevés folyadékfogyasztás miatt.
 • Az egyszerű székrekedéssel nem szükséges orvoshoz fordulni, hiszen az életvitel módosításával a panaszok is megszűnnek.
 • Amennyiben panaszaink tartósan jelen vannak, érdemes háziorvosi vizsgálatot, illetve széklettenyésztést kérni.
Székrekedés - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?
Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan ismerjük fel a Hashimotot?
A Hashimoto pajzsmirigygyulladás az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, valamint a pajzsmirigy alulműködésének egyik leggyakoribb oka. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen módon kezelhető? Dr. Tóth Sára Rebeka foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Hashimoto pajzsmirigygyulladásról.
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?– erre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Mi a különbség az aranyér és az aranyérbetegség között?
Az aranyér szó hallatán a legtöbb embernek a fájdalmas tünetekkel járó betegség jut eszébe, helytelenül. Cikkünkben bemutatjuk az aranyér és az aranyérbetegség közötti különbséget.
Milyen hashajtót válasszunk?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a betegnek ritkábban van széklete (heti 3-nál kevesebb „spontán” széklet), a széklet állaga keményebb és/vagy erőlködni kell a kiürítéshez. Milyen hashajtót válasszunk ilyenkor?
Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?
Krónikus székrekedésnek a heti háromnál kevesebb, kemény, nehezen üríthető székelési szokást nevezzük. A hosszan fennálló székrekedésnek komoly szövődményi lehetnek.
Mit együnk székrekedés esetén?
A székrekedés hátterében számos állapot állhat, s bár bizonyos betegségek is lassíthatják a széklet továbbítását, az életmódbeli tényezőkön egy kis odafigyeléssel tudunk javítani. Hogyan?
Hogyan támogatják a vízoldékony rostok az egészségünket?
A vízoldékony rostok hatása összetett. Kémiai tulajdonságaik (vízfelvétel, viszkozitás, gélképzés) mellett legtöbbjük tápanyag a bélflóra számára. A feldolgozás és a hőkezelés ronthatja „képességeiket”, ezért forrásaikat minél természetesebb formában fogyasszuk.
Ajánlott vizsgálat
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor beszélünk székrekedésről?
Hasznos lehet
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...
Mit együnk székrekedés esetén?
A székrekedés hátterében számos állapot állhat, s bár bizonyos betegségek is lassíthatják a széklet továbbítását, az életmódbeli tényezőkön egy kis odafigyeléssel tudunk javítani. Hogyan?
Milyen veszélyei lehetnek a krónikus székrekedésnek?
Krónikus székrekedésnek a heti háromnál kevesebb, kemény, nehezen üríthető székelési szokást nevezzük. A hosszan fennálló székrekedésnek komoly szövődményi lehetnek.
Milyen hashajtót válasszunk?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a betegnek ritkábban van széklete (heti 3-nál kevesebb „spontán” széklet), a széklet állaga keményebb és/vagy erőlködni kell a kiürítéshez. Milyen hashajtót...