Fogimplantátum

Fogimplantátum

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Milyen anyagból készül a fogimplantátum? Milyen tényezők befolyásolhatják a fogimplantátum behelyezését? Kérdések és válaszok a fogimplantátumról.

Milyen anyagból készül a fogimplantátum?

A foggyökér mesterséges pótlása fogimplantációval valósulhat meg, ami titániumból készül, amely tökéletesen illeszkedik – majd idővel beépül - a csontszövetbe.

Kinek ültethető be fogimplantátum?

Fogimplantátumot kortól és nemtől függetlenül be lehet ültetni azoknak, akiknek teljesen kifejlett állkapcsuk, és megfelelő mennyiségű csontszövetük van. A legtöbb – egészséges szájhigiéniával rendelkező – ember alkalmas a fogászati implantációra.

Milyen tényezők befolyásolhatják a fogimplantátum behelyezését?

Az alábbi, befolyásoló körülmények akadályozhatják a fogimplantátum beágyazódásának a folyamatát:

  • Életmódbeli tényezők (pl. dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás)
  • Fogínysorvadás
  • Legyengült immunrendszer (pl. szteroidok alkalmazása, sugárkezelés)
  • Betegségek (pl. cukorbetegség, autoimmun betegség)
  • Fogcsikorgatás

Honnan tudhatom, hogy megfelelő mennyiségű csontszövettel rendelkezem?

A csont sűrűségét és mennyiségét röntgen felvételekkel és CT felvétellel tudjuk felmérni. Amennyiben nincs elegendő csontszövetünk, csontpótlásra vagy arcüregemelésre lehet szükség annak érdekében, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.

Útmutató

  • A fogimplantáció titániumból készül, biokompatibilis, ami idővel tökéletesen beépül a csontszövetbe.
  • Bizonyos életmódbeli tényezők (pl. dohányzás) és betegségek (pl. cukorbetegség) befolyásolhajták az implantátum beépülését.
  • CT vizsgálat és röntgenfelvétel elkészítése szükséges ahhoz, hogy az implantátum beépítéséhez szükséges csont sűrűségét és mennyiségét ellenőrizni tudják.
  • Amennyiben nincs elegendő csontszövetünk, csontpótlásra vagy arcüregemelésre lehet szükség annak érdekében, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.
Hasznos lehet
Fogfehérítés: Módszerek és egyszerű trükkök
A hófehér, csillogó mosoly eléréséhez próbálkozhatunk otthoni módszerekkel, de fogorvosi segítséget is igénybe vehetünk. A következőkben sorra vesszük a fogfehérítés módszereit, felhívjuk a figyelmet...
Miért segít a rendszeres testmozgás a diabétesz kezelésénél?
A rendszeres testmozgás jótékony hatásai már senki számára nem ismeretlenek, mégis, olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az egészséges életmód, azaz a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás...
Mikor és hogyan nyújtsunk?
Ha nem nyújtunk edzés előtt, akkor könnyebben lesérülünk. Ha nem megfelelően nyújtunk, akkor nem érjük el a kívánt hatást. Ismerősek ezek a mondatok? Valóban így vannak? Összeszedtük a leggyakoribb...
Hogyan védhetjük ki az ülőmunka káros hatásait?
A Kolumbiai Egyetem kutatói szerint a félóránként beiktatott öt perces séták (de már a felállások is) ellensúlyozhatják az ülőmunka egészségügyi kockázatait.