Fogimplantátum

Fogimplantátum

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Milyen anyagból készül a fogimplantátum? Milyen tényezők befolyásolhatják a fogimplantátum behelyezését? Kérdések és válaszok a fogimplantátumról.

Milyen anyagból készül a fogimplantátum?

A foggyökér mesterséges pótlása fogimplantációval valósulhat meg, ami titániumból készül, amely tökéletesen illeszkedik – majd idővel beépül - a csontszövetbe.

Kinek ültethető be fogimplantátum?

Fogimplantátumot kortól és nemtől függetlenül be lehet ültetni azoknak, akiknek teljesen kifejlett állkapcsuk, és megfelelő mennyiségű csontszövetük van. A legtöbb – egészséges szájhigiéniával rendelkező – ember alkalmas a fogászati implantációra.

Milyen tényezők befolyásolhatják a fogimplantátum behelyezését?

Az alábbi, befolyásoló körülmények akadályozhatják a fogimplantátum beágyazódásának a folyamatát:

  • Életmódbeli tényezők (pl. dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás)
  • Fogínysorvadás
  • Legyengült immunrendszer (pl. szteroidok alkalmazása, sugárkezelés)
  • Betegségek (pl. cukorbetegség, autoimmun betegség)
  • Fogcsikorgatás

Honnan tudhatom, hogy megfelelő mennyiségű csontszövettel rendelkezem?

A csont sűrűségét és mennyiségét röntgen felvételekkel és CT felvétellel tudjuk felmérni. Amennyiben nincs elegendő csontszövetünk, csontpótlásra vagy arcüregemelésre lehet szükség annak érdekében, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.

Útmutató

  • A fogimplantáció titániumból készül, biokompatibilis, ami idővel tökéletesen beépül a csontszövetbe.
  • Bizonyos életmódbeli tényezők (pl. dohányzás) és betegségek (pl. cukorbetegség) befolyásolhajták az implantátum beépülését.
  • CT vizsgálat és röntgenfelvétel elkészítése szükséges ahhoz, hogy az implantátum beépítéséhez szükséges csont sűrűségét és mennyiségét ellenőrizni tudják.
  • Amennyiben nincs elegendő csontszövetünk, csontpótlásra vagy arcüregemelésre lehet szükség annak érdekében, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.
Fogimplantátum - Részletesen a témáról
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg rágásáig vagy egy extra párna használatáig is terjedhetnek. Nézzük, melyek a leghatékonyabb módszerek.
Forradalmasíthatja a fogászati implantátumokat egy új kutatás
A fogászati implantátumokat forradalmasíthatja az Innovációs díjas kutatás.