Alhasi fájdalom

Alhasi fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az alhasi fájdalom nem ritka jelenség, szinte mindenki tapasztalta már. Számos jelenség idézheti elő: egyaránt jelezheti a szervezetben zajló folyamatokat (például menstruációs görcs), de komolyabb betegségre is utalhat.

Alhasi fájdalmat okozhatnak fertőzések, gyulladások, de akár daganatos megbetegedés is. Amennyiben úgy érezzük, hogy a fájdalom vissza-visszatér, erősödik, rontja az életminőségünket, keressük fel háziorvosunkat, hogy megkezdhesse a kivizsgálást. A fájdalom okának kiderítéséhez több vizsgálatra is szükség lehet (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, képalkotó eljárások).

Az alhasi fájdalom okai

  • Nőgyógyászati betegségek: Az alhasi fájdalom összefügghet a menstruációs görcsökkel. Ez sokszor igen kellemetlen, de nem jelent veszélyt. A fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, meleg palackos borogatással és pihenéssel lehet enyhíteni. Okozhatja kismedencei gyulladás, endometriózis, mióma, de akár méhen kívüli terhesség is. Amennyiben menstruációs rendellenességeket tapasztal (túl erős vérzés, többször jelentkezik egy hónapban, kimarad, erős fájdalom kíséri) vagy felmerül a terhesség gyanúja, keresse fel nőgyógyászát, hogy kivizsgálhassa.
  • Húgyúti fertőzés: Gyakori, fájdalmas vizelési inger társulhat az alhasi fájdalomhoz, illetve vizelés során fájdalom jelentkezhet, mely gyakran sugárzik át a vesére is. Javasolt felkeresni háziorvosunkat vagy urológus szakorvost, aki vizeletvizsgálat alapján kezdi majd meg a célzott kezelést (általában gyógyszeres kezelés a megoldás).
  • Emésztőrendszeri betegségek: A belek gyulladásos betegségei szintén járhatnak alhasi fájdalommal. Gyakori tünet a véres széklet és a hasmenés. A vakbélgyulladás (féregnyúlvány gyulladása) heveny megbetegedés, melynek jellemző tünete a jobb oldali alhasi fájdalom. Sürgős sebészeti beavatkozást, műtétet igénylő állapot.
  • Felszívódási zavarok: A puffadással, székrekedéssel, hasmenéssel jelentkező alhasi fájdalom gyakran glutén- vagy laktózérzékenységre utal. Figyeljük meg, milyen ételek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek. Az ételintolerancia megállapítása mindenképp szakorvos feladata, ezért amennyiben erre gyanakszunk, keressünk fel gasztroenterológus szakorvost.
  • Daganatos betegségek: A belek daganatos elváltozásai (vastagbélrák, végbélrák) szintén okozhatnak alhasi fájdalmat, kezelésük mindenképp orvosi feladat.

Útmutató

  • Alhasi fájdalmat okozhatnak fertőzések, gyulladások, de akár daganatos megbetegedés is.
  • A fájdalom okának kiderítéséhez több vizsgálatra is szükség lehet (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, képalkotó eljárások).
Alhasi fájdalom - Részletesen a témáról
Az endometriózis igazolása

Az endometriózis igazolása

Az endometriózis mindmáig egy rejtélyes betegség: nem tudni, mitől alakul ki, és nem tudni, mitől gyógyul meg végérvényesen. A betegséggel diagnosztizált nők azonban jogosultak adóvisszatérítésre.
A prosztata betegségeinek tünetei

A prosztata betegségeinek tünetei

A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?

Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?

Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség kiújulására hajlamosítanak. Mit tegyünk, ha vesekőre gyanakszunk?
Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?

Mi állhat a gyomorgörcs hátterében?

A gyomorgörcs mindenki számára ismert fogalom. Az is átélte már, akinek soha nem kellett komoly betegséggel szembenéznie, egyszerűen csak túl sok stressz érte. Mi okozhatja a gyomorgörcsöt?
Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT

A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
Fájdalomcsillapítók – Melyiket, mikor válasszam?

Fájdalomcsillapítók – Melyiket, mikor válasszam?

A fájdalomcsillapító gyógyszerek a legalapvetőbb darabjai az otthoni házi patikánknak, azonban ismerjük-e a közöttük lévő különbségeket? Tudjuk-e, hogy mikor, melyiket válasszuk? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor találkozhatunk az alhasi fájdalommal?
Mit írtak mások a alhasi fájdalom témában?