Alhasi fájdalom

Alhasi fájdalom

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Az alhasi fájdalom nem ritka jelenség, szinte mindenki tapasztalta már. Számos jelenség idézheti elő: egyaránt jelezheti a szervezetben zajló folyamatokat (például menstruációs görcs), de komolyabb betegségre is utalhat.

Alhasi fájdalmat okozhatnak fertőzések, gyulladások, de akár daganatos megbetegedés is. Amennyiben úgy érezzük, hogy a fájdalom vissza-visszatér, erősödik, rontja az életminőségünket, keressük fel háziorvosunkat, hogy megkezdhesse a kivizsgálást. A fájdalom okának kiderítéséhez több vizsgálatra is szükség lehet (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, képalkotó eljárások).

Az alhasi fájdalom okai

  • Nőgyógyászati betegségek: Az alhasi fájdalom összefügghet a menstruációs görcsökkel. Ez sokszor igen kellemetlen, de nem jelent veszélyt. A fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, meleg palackos borogatással és pihenéssel lehet enyhíteni. Okozhatja kismedencei gyulladás, endometriózis, mióma, de akár méhen kívüli terhesség is. Amennyiben menstruációs rendellenességeket tapasztal (túl erős vérzés, többször jelentkezik egy hónapban, kimarad, erős fájdalom kíséri) vagy felmerül a terhesség gyanúja, keresse fel nőgyógyászát, hogy kivizsgálhassa.
  • Húgyúti fertőzés: Gyakori, fájdalmas vizelési inger társulhat az alhasi fájdalomhoz, illetve vizelés során fájdalom jelentkezhet, mely gyakran sugárzik át a vesére is. Javasolt felkeresni háziorvosunkat vagy urológus szakorvost, aki vizeletvizsgálat alapján kezdi majd meg a célzott kezelést (általában gyógyszeres kezelés a megoldás).
  • Emésztőrendszeri betegségek: A belek gyulladásos betegségei szintén járhatnak alhasi fájdalommal. Gyakori tünet a véres széklet és a hasmenés. A vakbélgyulladás (féregnyúlvány gyulladása) heveny megbetegedés, melynek jellemző tünete a jobb oldali alhasi fájdalom. Sürgős sebészeti beavatkozást, műtétet igénylő állapot.
  • Felszívódási zavarok: A puffadással, székrekedéssel, hasmenéssel jelentkező alhasi fájdalom gyakran glutén- vagy laktózérzékenységre utal. Figyeljük meg, milyen ételek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek. Az ételintolerancia megállapítása mindenképp szakorvos feladata, ezért amennyiben erre gyanakszunk, keressünk fel gasztroenterológus szakorvost.
  • Daganatos betegségek: A belek daganatos elváltozásai (vastagbélrák, végbélrák) szintén okozhatnak alhasi fájdalmat, kezelésük mindenképp orvosi feladat.

Útmutató

  • Alhasi fájdalmat okozhatnak fertőzések, gyulladások, de akár daganatos megbetegedés is.
  • A fájdalom okának kiderítéséhez több vizsgálatra is szükség lehet (fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, képalkotó eljárások).
Alhasi fájdalom - Részletesen a témáról
Hogyan enyhíthetjük a krónikus kismedencei fájdalmat?
Krónikus kismedencei fájdalom esetén a köldök alatt és a csípő közötti területen tapasztalhatunk kellemetlen érzést. Az alhasi fájdalom legalább 6 hónapig vagy annál tovább tart, amely legtöbb esetben csak időszakosan előforduló, bosszantó tünet, de előfordulhat az is, hogy akadályoz minket a mindennapi tevékenységeinkben is (pl. alvás, munka, stb.) Mit tehetünk ellene?
Mit tegyek, ha gyomorfekélyre gyanakszom?
A gyomorfekély és nyombélfekély a gyomor és a nyombél nyálkahártya folytonosságának megszakadását jelenti. A fekély kialakulásához a nyálkahártyát védő és károsító tényezők arányának eltolódása vezet. Hogyan ismerjük fel?
Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?
Vesefájdalom, vesekő vagy egyéb vesetáji panaszok esetén felmerülhet a kérdés, hogy urológushoz vagy nephrológushoz forduljunk. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mikor, melyik szakterület segíthet.
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?
Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt.
Adóvisszatérítés endometriózis esetén
Az endometriózis mindmáig egy rejtélyes betegség: nem tudni, mitől alakul ki, és nem tudni, mitől gyógyul meg végérvényesen. A betegséggel diagnosztizált nők azonban jogosultak adóvisszatérítésre.
Mit tegyek, ha epekövességre gyanakszom?
Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk, ha epekőre gyanakszunk? Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az epekövességgel kapcsolatban.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor találkozhatunk az alhasi fájdalommal?
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet. Milyen állapotok állhatnak a háttérben?
Hasfájás terhesség alatt - Mire figyeljünk?
A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tünetei, melyek kezelést nem igényelnek. Fontos elkülöníteni a várandóság következményeként, vagy attól...