Mióma

Mióma

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A mióma egy rendkívül gyakori daganattípus, ami kb. minden negyedik nőt érint élete során. Vegyük sorra, mit érdemes tudni a miómáról.

A mióma a méh simaizomsejteiből kiinduló, tokkal körülvett, jóindulatú daganat, melynek nagysága igen változó lehet.

Mi okozza?

A mióma kialakulásának pontos oka nem ismert, de hormonális tényezők minden bizonnyal hatással vannak rá. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a miómák mérete növekszik a terhesség alatt, melynek hátterében ösztrogénhatás feltételezhető. Miómák leggyakrabban fogamzóképes nőknél alakulnak ki. Idősebb korban, menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma mérete sok esetben csökken. Egyénileg nagyon változó, hogy milyen ütemben nőnek és mikor okoznak észrevehető panaszokat.

Milyen tünetei lehetnek?

 • Alhasi fájdalom, hasi görcsök.
 • Nyomásérzés a kismedencében, derékfájdalom.
 • Vérzészavarok, erősebb menstruációs vérzés, rövidebb ciklusok.
 • Haspuffadás, székrekedés.
 • Émelygés, hányinger.
 • Gyengeség.
 • Sűrű vizelési inger, gyakori húgyúti fertőzések.
 • Székletürítési nehézségek.
 • Visszatérő vetélés, meddőség.

Hogyan diagnosztizálható?

Mióma gyanúja esetén mihamarabb nőgyógyászhoz kell fordulni. Ultrahang segítségével (hüvelyi és/vagy hasi) vizsgálhatók a miómák, valamint méretük és elhelyezkedésük is meghatározható.  Bizonyos esetekben – különösen differenciáldiagnosztikai szempontból – egyéb képalkotó vizsgálatok elvégzése (hasi, kismedencei CT/MR) is szükséges lehet.

Hogyan kezelhető?

Gyógyszeres kezelés

A hormonális egyensúly helyreállításával, az ösztrogéntúlsúly mérséklésével, valamint mesterséges változókor gyógyszeres előidézésével csökkenthető a miómák mérete. Azonban hosszútávú gyógyszeres kezelés csak ritka esetekben történik. A gyógyszeres terápia átmeneti megoldás lehet, segíthet csökkenteni a mióma méretét egy tervezett műtét előtt.

Műtéti kezelés

Alapvetően a kisméretű, nem gyorsan növekedő, súlyos tüneteket nem okozó miómákat nem szükséges eltávolítani. Ezek esetében elegendő a rendszeres ellenőrzés, kontrollvizsgálat. Sok esetben a menopauzát követően a meglévő miómák mérete csökken, így egyre kevésbé okoz panaszt. Ha azonban a mióma nagyon nagy, gyorsan nő, kifejezett panaszokat okoz, vagy akadályozza a kívánt terhesség létrejöttét, indokolt lehet műtéti eltávolítása. A műtéti eltávolítás történhet laparoszkóppal, hasi feltárással és hüvelyen át végzett műtéttel is. Lehetséges csak a mióma vagy miómák eltávolítása, de bizonyos esetekben az egész méh eltávolítására is sor kerülhet. Minden esetben a kezelőorvos egyedileg dönti el, hogy milyen műtéttípus a legmegfelelőbb a beteg számára.

Útmutató

 • A mióma a méh simaizomsejteit érintő jóindulatú daganat, melynek gyanúja esetén mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni.
 • Alhasi fájdalom, vérzészavar, székrekedés, haspiffadás hívhatja fel rá leggyakrabban a figyelmet.
 • A mióma sebészeti úton és/vagy gyógyszeresen kezelhető.
Hasznos lehet
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...