Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.20.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.

Nagy szerepe van az egyéni toleranciának, minden beteg esetén ki kell tapasztalni, mi okoz tüneteket, és mi fogyasztható panaszok nélkül. Érdemes táplálkozási naplót vezetni, amelyben fel kell tüntetni az elfogyasztott ételeket, italokat, és az esetlegesen jelentkező panaszokat is.

Fontos a komplex kezelés

Fellángolás idején kórházi kezelés válhat szükségessé, súlyos esetben parenterális táplálással. A tünetek csökkenésével át lehet térni progresszív diétára, azaz fokozatosan felépíthető az étrend, de a bélrendszer további kíméletét szem előtt kell tartani.

Felépítő étrend összetétele

Szénhidrátok közül az alábbiakkal kell kezdeni

  • főtt burgonya
  • héjában sült burgonya
  • főtt rizs
  • búzadara
  • kétszersült
  • abonett kenyér
  • főtt tészta
  • zöldségfőzet leve
  • diétás rántott leves
  • főtt sárgarépa, répapüré
  • reszelt alma héj nélkül
  • sült alma, sült banán
  • zsenge főzelékfélék passzírozva, párolva (pl. sütőtök, főzőtök, cukkini)

Zsírszegény fehérjékkel történő kiegészítésre:

  • kefir
  • natúr joghurt
  • natúr főtt csirkemell, pulykamell
  • tengeri halak, busa
  • sertéskaraj
  • gépsonka, csirkemell sonka
  • főtt tojás fehérje
  • natur, zsírszegény joghurt
  • kefir
  • sovány túró
  • sovány sajt

Utoljára a zsiradékok:

  • növényi olaj sütéshez, főzéshez pl. napraforgó, repceolaj, lenmagolaj
  • kókuszzsír

Jótékony hatásuk miatt ajánlott:

  • gyógyteák: hárs, kamilla, csipkebogyó ízesítés nélkül

Kerülni ajánlott az alábbiakat

  • tej
  • zsíros, magyaros ételek
  • pirított, túlsütött ételeket
  • füstölt húsok, húskészítmények
  • erőteljes fűszerezés
  • kelt tészták
  • frissen sült pékáruk
  • nyers zöldségek
  • káposztafélék
  • száraz hüvelyesek
  • hagyma, fokhagyma
  • citrusfélék
  • szénsavas italok
  • koffein, pl. kávé, energiaitalok
  • alkohol

Ajánlott folyadékfogyasztás naponta 2-2,5 liter csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, tea formájában.

Vitaminok és ásványi anyagok közül pótolni kell a B6-, B12-vitaminokat, folsavat, vasat, cinket, káliumot, szelént.

Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.01.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a crohn-betegség témában?
Hasznos lehet
A járvány hatására az online létmód vált a legfőbb szociális platformmá: online tanítás, videóhívások és a neten összehozott baráti találkozók lettek a gyerekek, fiatalok életéne ...
Az otthon tartózkodás egyik leggyakoribb veszélyforrása a szén-monoxid, ami észrevétlenül okozhat mérgezést vagy súlyosabb esetben akár halált. Hogyan előzhető meg a mérgezés kialakul ...
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...