Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.20.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.

Nagy szerepe van az egyéni toleranciának, minden beteg esetén ki kell tapasztalni, mi okoz tüneteket, és mi fogyasztható panaszok nélkül. Érdemes táplálkozási naplót vezetni, amelyben fel kell tüntetni az elfogyasztott ételeket, italokat, és az esetlegesen jelentkező panaszokat is.

Fontos a komplex kezelés

Fellángolás idején kórházi kezelés válhat szükségessé, súlyos esetben parenterális táplálással. A tünetek csökkenésével át lehet térni progresszív diétára, azaz fokozatosan felépíthető az étrend, de a bélrendszer további kíméletét szem előtt kell tartani.

Felépítő étrend összetétele

Szénhidrátok közül az alábbiakkal kell kezdeni

  • főtt burgonya
  • héjában sült burgonya
  • főtt rizs
  • búzadara
  • kétszersült
  • abonett kenyér
  • főtt tészta
  • zöldségfőzet leve
  • diétás rántott leves
  • főtt sárgarépa, répapüré
  • reszelt alma héj nélkül
  • sült alma, sült banán
  • zsenge főzelékfélék passzírozva, párolva (pl. sütőtök, főzőtök, cukkini)

Zsírszegény fehérjékkel történő kiegészítésre:

  • kefir
  • natúr joghurt
  • natúr főtt csirkemell, pulykamell
  • tengeri halak, busa
  • sertéskaraj
  • gépsonka, csirkemell sonka
  • főtt tojás fehérje
  • natur, zsírszegény joghurt
  • kefir
  • sovány túró
  • sovány sajt

Utoljára a zsiradékok:

  • növényi olaj sütéshez, főzéshez pl. napraforgó, repceolaj, lenmagolaj
  • kókuszzsír

Jótékony hatásuk miatt ajánlott:

  • gyógyteák: hárs, kamilla, csipkebogyó ízesítés nélkül

Kerülni ajánlott az alábbiakat

  • tej
  • zsíros, magyaros ételek
  • pirított, túlsütött ételeket
  • füstölt húsok, húskészítmények
  • erőteljes fűszerezés
  • kelt tészták
  • frissen sült pékáruk
  • nyers zöldségek
  • káposztafélék
  • száraz hüvelyesek
  • hagyma, fokhagyma
  • citrusfélék
  • szénsavas italok
  • koffein, pl. kávé, energiaitalok
  • alkohol

Ajánlott folyadékfogyasztás naponta 2-2,5 liter csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, tea formájában.

Vitaminok és ásványi anyagok közül pótolni kell a B6-, B12-vitaminokat, folsavat, vasat, cinket, káliumot, szelént.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.01.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mikor indokolt a talpbetét használata?
Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat....
Milyen tünetei lehetnek a COVID-tüdőgyulladásnak?
A COVID-19 megbetegedést a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozza. A kórokozó elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, így a betegségben legtöbbször a légúti tünetek dominálnak. Nem ritka, hogy...
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...