Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?

Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?

Mikor forduljunk urológushoz, és mikor nephrológushoz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Vesefájdalom, vesekő vagy egyéb vesetáji panaszok esetén felmerülhet a kérdés, hogy urológushoz vagy nephrológushoz forduljunk. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mikor, melyik szakterület segíthet.

A vesének kiemelt szerepe van a szervezet működésében: felelős az anyagcsere közben keletkezett salakanyagok vizelettel történő eltávolításáért, a folyadék-, sav-bázis- és ionegyensúlyának fenntartásában, továbbá a hormonok termelésében. Veseelégtelenség esetén azonban nem feltétlenül egyértelmű, hogy az urológiára vagy a nephrológiára fognak minket irányítani, ugyanis mindkét szakterület foglalkozhat a vesét érintő problémákkal.

Mit vizsgál az urológus, és mit a nephrológus?

A nephrológus a vese funkconális eltéréseit, illetve működését vizsgálja (hozzá általában háziorvos vagy belgyógyász irányít), az urológus pedig a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) .

Milyen konkrét esetekben segíthet a nephrológus?

Az alábbi tünetekkel, állapotokkal fordulhatunk nephrológiára:

  • vese- és derékfájdalom,
  • boka ödéma és/vagy kóros veseelégtelenséggel összefüggő vizesedés,
  • beszűkült vesefunkcióra utaló laboreredmények esetén (pl. vérvizelés, fehérjeürítés, vizelet üledék, szérum karmabid, kreatinin emelkedett értékei),
  • amennyiben nehezen beállítható és/vagy nem tisztázott eredetű magas vérnyomásunk , esetleg szívbetegségünk van.

Milyen betegségek, panaszok esetén forduljunk urológushoz?

  • Vizelet ürítéssel összefüggő panaszok,
  • prosztatadaganat, húgyhólyag daganat, hererák,
  • herefejlődési zavarok,
  • húgyhólyag és vesemedence gyulladás,
  • vesekő,
  • inkontinencia.

Fontos!

Amennyiben vesével kapcsolatos panaszunk van, forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy a kiváltó ok függvényében időben elkezdhessék a megfelelő kezelést. Családi hajlam fennállása esetén, javasolt a rendszeres szűrővizsgálatokon, rutinellenőrzéseken való részvét.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Csontdaganat
A rosszindulatú csontdaganat, a „csontrák” a csontszövet malignus sejtburjánzása révén alakul ki. Vegyük sorra, mit érdemes tudni a rosszindulatú csontdaganatokról.
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
Mit vizsgál a pajzsmirigy ultrahang? Mikor javasolt a vizsgálat? A leggyakoribb kérdések és válaszok a pajzsmirigy ultrahanggal kapcsolatban.
Teniszkönyök
A teniszkönyöknél érezzük a könyökben a fájdalmat, de a kiváltó ok valójában máshol van. Nézzük, mi ennek az oka és mi az, ami valóban segíthet!
ADHD
A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (attention deficit hyperactivity disorder) típusától függően szerteágazó tüneteket okozhat, ami jelentős mértékben zavarhatja a mindennapjainkat. Hogyan...