Nyombélfekély

Nyombélfekély

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A nyombélfekély, ahogy a neve is mutatja, a bélrendszer kezdeti szakaszában alakul ki, érinthet kisebb, de nagyobb területet is. Ilyenkor egyszerűen megsérül a nyákréteg, amely a gyomorsavtól védi az ott található nyálkahártyasejteket. Ezek kisebesednek, és nehezen gyógyulnak. Mi okozza, és mit tehetünk ellene?

Mi okozza?

A tudomány mai állása szerint a legtöbb esetben a Helicobacter pylori bizonyos törzsei, illetve a - ízületi, illetve mozgásszervi panaszok esetén használt - non szteroid gyulladásgátlók okozzák a nyombél fekélyesedését.

Olyan esetek is ismertek, melyekben nem lehet rábukkanni a fekély kiváltó okára. Veleszületett hajlam is közrejátszhat a kialakulásában, de a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás is veszélyeztető tényezőnek számít.

Milyen tünetekkel jár a fekély?

A panaszok tipikusak, és jól körülírhatók: a has felső részén jelentkező fájdalom.

Jellemző az úgynevezett éhségfájdalom, amely nemcsak nyombélfekély, hanem gyomorfekély tünete is lehet. A beteg fájdalmát étkezés enyhíti, vagy rövid időre megszűnteti. Ugyanakkor, főként gyomorfekély esetén bizonyos idővel étkezés után is jelentkezhet a panasz.

Akikben gyulladáscsökkentők miatt alakult ki a fekély, talán mentesek is a fájdalomtól, hiszen az általános fájdalomcsillapító hatás miatt nem érzékelik a tüneteket.

Hogyan vizsgálják a nyombélfekélyt?

Amennyiben gyanakodni lehet fekélyre, az orvos gyomortükrözést rendel, csupán ezzel a vizsgálattal lehet biztos diagnózist felállítani. Hogy a Helicobacter pylori kórokozót ki tudják mutatni, szövetmintát vesznek a gyomorból, vagy nyombélből, de rendelhetnek urea kilégzési tesztet is. Mindkét módszer alkalmas a baktérium jelenlétének igazolására, de egyik sem tudja előrejelezni, várható-e fekélyképződés, hiszen ehhez a törzs beazonosítására is szükség lenne.

Ha az orvos megállapítja a fekély jelenlétét, Helicobacter pylori irányában is vizsgálatot végez. Amennyiben Helicobacter Pylori pozitivitás igazolódik, gyógyszeres kezelés szükséges a baktérium kiirtására, ezzel csökkenthető az újabb fekély kialakulásának valószínűsége.

Néhány nap után panaszmentesség várható

A gyógyuláshoz savtermelést csökkentő gyógyszerekre van szükség, ezek az agresszív tényezők hatását enyhítik. Léteznek olyan készítmények is, melyek a nyálkahártyát erősítik, bevonják azt, így nehezebben sérül, jobban ellenáll a savval szemben. Panaszmentesség néhány nap után remélhető, a fekély gyógyulására néhány hetet várni kell.

Amennyiben begyógyultak a fekélyek, és a Helicobacter pylori baktérium eliminálása is sikeres volt – ez az esetek 80 százalékában megtörténik – akkor az orvosi javaslat szerint, a kontroll vizsgálat eredménye alapján abbahagyható a savcsökkentő gyógyszer szedése.

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Útmutató

  • A nyombélfekélyt leggyakrabban a Helicobacter pylori bizonyos törzsei és a non szteroid gyulladásgátlók használata okozza, de életmódbeli tényezők is felelősek lehetnek kialakulásáért.
  • A legjellemzőbb tünete az "éhségfájdalom", illetve a has felső részének fájdalma.
  • Gyomortükrözéssel lehet biztos diagnózist megállapítani. 
  • Elsősorban gyógyszeres kezeléssel érhetünk el javulást, de a panaszok kiújulásának megelőzéseként, akár életmódváltoztatásra is szükség lehet.
Nyombélfekély - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.