IBS

IBS

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?

Jelentősége kiemelkedő, hiszen az érintett betegek mindennapjait megkeserítő panaszokat okoz. Az IBS egy viszonylag gyakori betegség, előfordulási aránya 10-15% körül van.

Milyen tünetei lehetnek az IBS-nek?

 • Görcsös, szúró hasi fájdalom, mely általában székelést követően enyhül.
 • Állandó teltségérzet, gyakori puffadás, fokozott bélmozgás.
 • A széklet állagának és a székletürítés gyakoriságának változása: hasmenés vagy székrekedés, illetve a kettő váltakozása.
 • Hányinger, hányás.
 • A hasi panaszok inkább nappal jelentkeznek, estére csökkennek.
 • A hasi panaszok megjelenése sok esetben köthető pszichés megterheléshez, stresszhelyzethez.
 • Előfordulhatnak tápcsatornán kívüli egyéb tünetek: alvászavar, depresszió, szorongás, levertség, koncentrációs zavarok, fejfájás.

Hogyan diagnosztizálható az IBS?

Az IBS diagnózisa leginkább „kizárásos jellegű”, azaz más, hasonló tünetekkel járó kórképek kizárásán alapszik.
Fontos tudni, hogy az IBS egy nagyon kellemetlen, de ártalmatlan betegség, a várható élettartamot nem csökkenti. Azonban számos egyéb, súlyos betegség jár hasonló tünetekkel, melyek kizárása nagyon fontos a kivizsgálás során.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg IBS gyanúja esetén?

 • Alapos kórtörténet-, és panaszfelvétel.
 • Fizikális vizsgálat.
 • Laborvizsgálat: vérvétel, székletvizsgálat.
 • Ételintolerancia, ételallergia irányú vizsgálatok.
 • Képalkotó vizsgálatok: hasi UH, esetleg hasi CT/MR.
 • Speciális hidrogén-kilégzéses tesztek (pl. laktulóz-teszt).
 • Endoszkópos vizsgálatok: gyomor és/vagy vastagbéltükrözés.

A kivizsgálást gasztroenterológus szakorvos végzi, aki egyénre szabottan rendeli el a szükséges vizsgálatokat.

Hogyan kezelhető az IBS?

Az IBS-nek célzott, oki terápiája nincs; a kezelés leginkább tüneti, vagyis a panaszok enyhítését célozza meg. A komplex kezelés mindig szakorvos által egyénre szabott.

Megfelelő étrend, étkezési rutin kialakítása

Javasolt a rostdús táplálkozás, bőséges folyadék fogyasztása. Kerülendő a túlzott mennyiségű alkohol és kávé fogyasztása. Érdemes mellőzni a fokozott bélgázképződést okozó-, és a csípős, erősen fűszeres ételek fogyasztását. Többször, kisebb étkezés javasolt. Előnyös, ha van lehetőség dietetikussal konzultálni.

Gyógyszeres kezelés

Hasi fájdalomra görcsoldók, fájdalomcsillapítók; székrekedésre hashajtók; hasmenésre hasfogók; puffadásra bélgáz megkötésére alkalmas hatóanyagok használhatók. A gyógyszerek tartós szedése nem ajánlott. Előnyösek lehetnek az időszakosan szedett probiotikumok és nyálkahártyafunkciót regeneráló készítmények.

Pszichés kezelés

Relaxációs gyakorlatok, pszichoterápia.

Útmutató

 • Az irritábilis bél szindróma a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár.
 • Kellemetlen, de ártalmatlan betegség, a várható élettartamot nem csökkenti.
 • A legjellemzőbb tünetei között szerepel a görcsös, szúró hasi fájdalom, az állandó teltségérzet, gyakori puffadás, fokozott bélmozgás, a széklet állagának és a székletürítés gyakoriságának változása: hasmenés vagy székrekedés, illetve a kettő váltakozása, a hányinger és a hányás.
 • Az IBS diagnózisa leginkább „kizárásos jellegű”, azaz más, hasonló tünetekkel járó kórképek kizárásán alapszik.
 • Az IBS-nek célzott, oki terápiája nincs; a kezelés leginkább tüneti, vagyis a panaszok enyhítését célozza meg.
IBS - Részletesen a témáról
Milyen vizsgálatokra számíthatunk IBS gyanúja esetén?
A bizonytalan eredetű hasi diszkomfort, fájdalom, haspuffadás, széklet problémák esetén felmerülhet az irritábilis bélszindróma gyanúja, amely esetén indokolt a teljes körű kivizsgálás. Milyen vizsgálatokra számíthatunk ilyenkor?
Mi állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében?
A gyulladásos bélbetegségek milliók életét keserítik meg Európában és tízezrek életét idehaza. Kiderült, milyen lelki hatások állhatnak a háttérben.
Mit együnk vagy ne együnk, ha fáj a hasunk?
Melyek azok az ételek, amelyeket ehetünk hasfájás esetén? Milyen ételeket érdemes kerülni ilyenkor? Összeszedtünk néhány ételt, ami amellett, hogy megfelelő tápanyaggal látja el a szervezetünket, még kíméli is a gyomrunkat.
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat?
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat? Mit tehetünk ellene? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.
Az emésztő-enzim hiánya okozta eltérések
Az emberi gasztrointesztinális rendszer számos olyan enzimet termel, melyek lebontják az elfogyasztott táplálékot, és ezáltal biztosítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását.
Milyen étrend javasolható irritábilis bél szindróma esetén?
Az irritábilis bél szindróma (IBS) étrendi ajánlásai a tünetek enyhítését szolgálják. Mit együnk a betegség fennállása esetén?
Hasznos lehet
Milyen vizsgálatokra számíthatunk IBS gyanúja esetén?
A bizonytalan eredetű hasi diszkomfort, fájdalom, haspuffadás, széklet problémák esetén felmerülhet az irritábilis bélszindróma gyanúja, amely esetén indokolt a teljes körű kivizsgálás. Milyen...