Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?
Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?
Vannak olyan ételek és italok, amelyek ronthatják a húgyúti fertőzés tüneteit, ugyanis irritálhatják a húgyhólyag. Ezek az alábbiak:
Kávé
A kávé sokak számára „életmentő”, de koffeintartalma miatt irritatív hatással lehet a hólyagra. Ezért a panaszok megléte esetén érdemes megpróbálkozni a koffeinmentes teák kortyolgatásával.
Alkohol
Azt már sokan tapasztalhatták, hogy alkohol reflux vagy gyomorfekély esetén irritálja a gyomrot, de ugyanez igaz a húgyhólyagra is, különösen, ha az éppen fertőzéssel küzd. Igaz ugyan, hogy a sok folyadék fogyasztása előnyös felfázáskor, de az semmiképp se legyen alkohol.
Üdítőitalok
Krónikus hólyag-gyulladásnál már bebizonyosodott, hogy az üdítők rontanak az állapoton, és ez valószínűleg a felfázásnál is igaz. Különösen a citrom ízesítésű és a koffein tartalmú üdítők kerülendők ilyenkor, helyettük tiszta víz és áfonyalé ajánlott.
Savas gyümölcsök
Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék, húgyúti fertőzésnél a magas savtartalmúak kerülendők, így például a citrom, a narancs, a grapefruit, a paradicsom. Egyeseknél az alma, a szőlő, a szilva, a málna, az ananász is irritáló hatású lehet, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni.
Erős fűszerek
Minden erős, csípős fűszer és étel kerülendő miközben a betegség zajlik. Érdemes a lágyabb, enyhébb ízeknél maradni és a forró ételeket, italokat lehűteni.
Mesterséges édesítők
Nincsenek rá egyértelmű bizonyítékok, de krónikus hólyaggyulladásos eseteknél már megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők felerősíthetik a panaszokat.