Bélpolip

Bélpolip

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A bélpolipok a bél nyálkahártyájából kiemelkedő, változatos alakú és méretű szövetnövedékek, melyek a bél belső hámrétegéből alakulnak ki. Vegyük sorra, hogy mit érdemes tudni a bélpolipokról.

Kiket érinthet?

Bélpolipok bárkinél előfordulhatnak, de kialakulásuk a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. 80 éves kor körül már az emberek 50%-ában megtalálhatóak. Kialakulásukban fontos szerepe van a családi hajlamnak, genetikai faktoroknak. Fiatalkorban bélpolipok leggyakrabban öröklődő, úgynevezett ’familiáris polipózis’ esetén fordulnak elő. Ilyen esetekben a rosszindulatú elfajulás is gyakoribb, így szorosabb követés szükséges. A polipok bármely bélszakaszon előfordulhatnak, de leggyakoribbak a végbélben és a szigmabélben.

Milyen tünetei lehetnek?

A polipok az esetek többségében tünetmentesek, kifejezett panaszokat csak igen nagy méret elérése esetén okoznak. Fontos tudni, hogy a polipok méretének növekedésével, fokozódik a rosszindulatú átalakulás esélye. Vastagbélpolip tünete lehet:

  • Hasi görcsös fájdalom, hasi diszkomfort.
  • Véres széklet, nyákos széklet.
  • Széklethabitus változása, székrekedés-hasmenés.
  • Émelygés, hányinger.
  • Vérszegénység, sápadtság, gyengeség.

Hogyan diagnosztizálható?

A bélpolipok definitív diagnózisának felállítása endoszkópos vizsgálattal, vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) történik. Ennek során többnyire lehetőség van a polip eltávolítására és ezáltal szövettani vizsgálatára is. A patológiai vizsgálat lehetőséget nyújt a pontos szövettani diagnózis felállítására; megállapítja, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással állunk-e szemben.

Az endokszkópos vastagbéltükrözés diagnosztikus alternatívája lehet a virtuális kolonoszkópia. Ennek során képalkotó készülék (CT/MR) segítségével vizsgálják át a bélrendszert. Ugyan a vizsgálat sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a hagyományos vastagbéltükrözés, de kevésbé pontos és nincs lehetőség terápiás beavatkozás elvégzésére.

Hogyan kezelhető?

Az „egyszerű” polipok többnyire eltávolíthatók az endoszkópos beavatkozás alkalmával. A nagyobb, szélesebb alapú polipokat azonban nem mindig lehet a vastagbéltükrözés során eltávolítani, így sebészi beavatkozásra is szükség lehet. Rosszindulatú elfajulásuk esetén már komplex onkológiai kezelésre van szükség.

Nagyon fontos a bélpolipok szűrővizsgálata, vastagbéltükrözés elvégzése minden 50 év feletti embernek – panaszmentes állapotban is. Ezáltal megelőzhető számos rosszindulatú vastagbéldaganat kialakulása. A szűrő jelleggel végzett vastagbéltükrözés elérhető hazánkban is, melynek megszervezésében a háziorvos, területi gasztroenterológus szakorvos tud segíteni.

Útmutató

  • A bélpolipok a bél nyálkahártyájából kiinduló jóindulatú elváltozások, de hosszabb idő elteltével gyakran rosszindulatú sejtburjánzás kezdődik bennük, ezért a polipokat egy rákmegelőző állapotnak kell tekinteni.
  • Időben történő diagnózissal és kezeléssel megelőzhető rosszindulatú átalakulásuk, megelőzhető a vastagbélrák kialakulása.
Hasznos lehet
Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?
A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok.
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége....
Okozhatja-e családi hajlam a stroke-ot?
Akiknek családjában korábban már előfordult stroke eset, azokban felmerülhet a gondolat, vajon ez automatikusan azt jelenti-e, hogy náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség. Ugyanígy vannak...
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai...