Nyári betegségek

Nyári betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A nyár magával hozza a napsütést, nyaralást és strandolást, de sajnos ezek mellett egyes betegségek előfordulása is megnő. Lássuk, milyen tipikus nyári betegségek fordulhatnak elő és mit tehetünk ellenük.

Gyomor-bélfertőzések, ételmérgezések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető.

Pollenallergia

Sok növény virágzása a nyári időszakra esik, mely allergiás panaszokat okozhat. Az érintettek időben kezdjék meg allergiaellenes gyógyszerük szedését, és legyen náluk a tüneti terápiára használatos szemcsepp, orrspray, szükség esetén inhalátor.

Légionárius betegség

A betegséget a Legionella nevű baktérium okozza, mely pangó meleg vizekben fordul elő. Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, melyek fertőzött vízrendszeréből a kórokozó a levegőbe juthat és belégzés útján okozhat légúti megbetegedést. Súlyos tüdőgyulladással is járhat, így gyanús tünetek (magas láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, gyengeség) esetén orvosi vizsgálat szükséges. A klímaberendezések rendszeres tisztításával megelőzhető a betegség.

Rovarcsípések, kullancs okozta betegségek

Nyáron gyakoriak a rovarcsípések, melyek általában kellemetlen, de ártalmatlan jelenségek, azonban méh-, vagy darázscsípésre allergiás egyéneknél súlyos reakció is kialakulhat, így náluk fokozott elővigyázatosság szükséges. Veszélyt jelenthetnek a kullancsok is, melyek súlyos betegségeket közvetíthetnek (agyvelőgyulladás, Lyme-kór). Minden hosszabb szabadban való tartózkodás után ajánlott testünk átvizsgálása!

Kiszáradás

Nyáron a sok izzadással nagyobb mennyiségű folyadékot veszítünk. Ha ezt nem pótoljuk megfelelően, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, ami akár kórházi kezelést is igényelhet. Nagyon fontos a bőséges (legalább napi 2-3 liter) folyadékfogyasztás, mellyel megelőzhető a kiszáradás.

Napégés, napszúrás

Ha többet tartózkodunk a napon, napszúrást kaphatunk. A napszúrás a hőszabályozás egy részének kiesésekor következik be, a testhő megemelkedik, nincs kellő izzadás, ami bizonyos esetekben súlyos állapotot is eredményezhet – különösen kisgyerekeknél. Nyáron a bőr leégése is gyakran előforduló probléma. A napszúrás és a leégés is megelőzhető, ha fejünkre vékony kalapot teszünk, megfelelő fényvédő krémet használunk és kerüljük a hosszas, tűző napon való tartózkodást – különösen a déli órákban.

Gombás fertőzések

Strandoláskor könnyű elkapni a bőrgombát, körömgombát, ami ritkán jár súlyos fertőzéssel, de kellemetlen panaszokat okoz. Megelőzhető, ha a közösségi terekben mindig viselünk papucsot, lábbelit és fürdőzés után alaposan szárazra töröljük lábunkat.

Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Mit írtak mások a nyári betegségek témában?
Hasznos lehet
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a ...
Ki ne érezne magát stresszesnek a koronavírus járvány miatt? Ez az érzés azonban nem csak pszichés, de fizikai rombolással is jár, ugyanis a kezeletlen, krónikus stressz komolyan veszélyez ...