Nyári betegségek

Nyári betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A nyár magával hozza a napsütést, nyaralást és strandolást, de sajnos ezek mellett egyes betegségek előfordulása is megnő. Lássuk, milyen tipikus nyári betegségek fordulhatnak elő és mit tehetünk ellenük.

Gyomor-bélfertőzések, ételmérgezések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető.

Pollenallergia

Sok növény virágzása a nyári időszakra esik, mely allergiás panaszokat okozhat. Az érintettek időben kezdjék meg allergiaellenes gyógyszerük szedését, és legyen náluk a tüneti terápiára használatos szemcsepp, orrspray, szükség esetén inhalátor.

Légionárius betegség

A betegséget a Legionella nevű baktérium okozza, mely pangó meleg vizekben fordul elő. Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, melyek fertőzött vízrendszeréből a kórokozó a levegőbe juthat és belégzés útján okozhat légúti megbetegedést. Súlyos tüdőgyulladással is járhat, így gyanús tünetek (magas láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, gyengeség) esetén orvosi vizsgálat szükséges. A klímaberendezések rendszeres tisztításával megelőzhető a betegség.

Rovarcsípések, kullancs okozta betegségek

Nyáron gyakoriak a rovarcsípések, melyek általában kellemetlen, de ártalmatlan jelenségek, azonban méh-, vagy darázscsípésre allergiás egyéneknél súlyos reakció is kialakulhat, így náluk fokozott elővigyázatosság szükséges. Veszélyt jelenthetnek a kullancsok is, melyek súlyos betegségeket közvetíthetnek (agyvelőgyulladás, Lyme-kór). Minden hosszabb szabadban való tartózkodás után ajánlott testünk átvizsgálása!

Kiszáradás

Nyáron a sok izzadással nagyobb mennyiségű folyadékot veszítünk. Ha ezt nem pótoljuk megfelelően, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, ami akár kórházi kezelést is igényelhet. Nagyon fontos a bőséges (legalább napi 2-3 liter) folyadékfogyasztás, mellyel megelőzhető a kiszáradás.

Napégés, napszúrás

Ha többet tartózkodunk a napon, napszúrást kaphatunk. A napszúrás a hőszabályozás egy részének kiesésekor következik be, a testhő megemelkedik, nincs kellő izzadás, ami bizonyos esetekben súlyos állapotot is eredményezhet – különösen kisgyerekeknél. Nyáron a bőr leégése is gyakran előforduló probléma. A napszúrás és a leégés is megelőzhető, ha fejünkre vékony kalapot teszünk, megfelelő fényvédő krémet használunk és kerüljük a hosszas, tűző napon való tartózkodást – különösen a déli órákban.

Gombás fertőzések

Strandoláskor könnyű elkapni a bőrgombát, körömgombát, ami ritkán jár súlyos fertőzéssel, de kellemetlen panaszokat okoz. Megelőzhető, ha a közösségi terekben mindig viselünk papucsot, lábbelit és fürdőzés után alaposan szárazra töröljük lábunkat.

Útmutató

  • A nyár leggyakrabban előforduló betegségei az allergia, a gyomor-bélfertőzések, ételmérgezések, gombás fertőzések, de gyakorak a rovarcsípések, kullancs okozta betegségek kialakulása, illetve a nap/meleg által okozott tünetek megjelenése (pl. kiszáradás, napégés, napszúrás).
  • Fordítsunk nagyobb figyelmet ilyenkor a megfelelő hidratálásra, higiéniára, öltözetre (napszemüveg, kalap) és a napvédelemre.
Nyári betegségek - Részletesen a témáról
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés romlott vagy mérgező élelmiszerek elfogyasztása után következik be. Bár elég kellemetlen, az ételmérgezés nem szokatlan. Hogyan kezelhető és előzhető meg?
Hasznos lehet
Amit az ételmérgezésről tudni kell
Az ételmérgezés romlott vagy mérgező élelmiszerek elfogyasztása után következik be. Bár elég kellemetlen, az ételmérgezés nem szokatlan. Hogyan kezelhető és előzhető meg?
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric...