Nyári betegségek

Nyári betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A nyár magával hozza a napsütést, nyaralást és strandolást, de sajnos ezek mellett egyes betegségek előfordulása is megnő. Lássuk, milyen tipikus nyári betegségek fordulhatnak elő és mit tehetünk ellenük.

Gyomor-bélfertőzések, ételmérgezések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető.

Pollenallergia

Sok növény virágzása a nyári időszakra esik, mely allergiás panaszokat okozhat. Az érintettek időben kezdjék meg allergiaellenes gyógyszerük szedését, és legyen náluk a tüneti terápiára használatos szemcsepp, orrspray, szükség esetén inhalátor.

Légionárius betegség

A betegséget a Legionella nevű baktérium okozza, mely pangó meleg vizekben fordul elő. Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, melyek fertőzött vízrendszeréből a kórokozó a levegőbe juthat és belégzés útján okozhat légúti megbetegedést. Súlyos tüdőgyulladással is járhat, így gyanús tünetek (magas láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, gyengeség) esetén orvosi vizsgálat szükséges. A klímaberendezések rendszeres tisztításával megelőzhető a betegség.

Rovarcsípések, kullancs okozta betegségek

Nyáron gyakoriak a rovarcsípések, melyek általában kellemetlen, de ártalmatlan jelenségek, azonban méh-, vagy darázscsípésre allergiás egyéneknél súlyos reakció is kialakulhat, így náluk fokozott elővigyázatosság szükséges. Veszélyt jelenthetnek a kullancsok is, melyek súlyos betegségeket közvetíthetnek (agyvelőgyulladás, Lyme-kór). Minden hosszabb szabadban való tartózkodás után ajánlott testünk átvizsgálása!

Kiszáradás

Nyáron a sok izzadással nagyobb mennyiségű folyadékot veszítünk. Ha ezt nem pótoljuk megfelelően, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, ami akár kórházi kezelést is igényelhet. Nagyon fontos a bőséges (legalább napi 2-3 liter) folyadékfogyasztás, mellyel megelőzhető a kiszáradás.

Napégés, napszúrás

Ha többet tartózkodunk a napon, napszúrást kaphatunk. A napszúrás a hőszabályozás egy részének kiesésekor következik be, a testhő megemelkedik, nincs kellő izzadás, ami bizonyos esetekben súlyos állapotot is eredményezhet – különösen kisgyerekeknél. Nyáron a bőr leégése is gyakran előforduló probléma. A napszúrás és a leégés is megelőzhető, ha fejünkre vékony kalapot teszünk, megfelelő fényvédő krémet használunk és kerüljük a hosszas, tűző napon való tartózkodást – különösen a déli órákban.

Gombás fertőzések

Strandoláskor könnyű elkapni a bőrgombát, körömgombát, ami ritkán jár súlyos fertőzéssel, de kellemetlen panaszokat okoz. Megelőzhető, ha a közösségi terekben mindig viselünk papucsot, lábbelit és fürdőzés után alaposan szárazra töröljük lábunkat.

Útmutató

  • A nyár leggyakrabban előforduló betegségei az allergia, a gyomor-bélfertőzések, ételmérgezések, gombás fertőzések, de gyakorak a rovarcsípések, kullancs okozta betegségek kialakulása, illetve a nap/meleg által okozott tünetek megjelenése (pl. kiszáradás, napégés, napszúrás).
  • Fordítsunk nagyobb figyelmet ilyenkor a megfelelő hidratálásra, higiéniára, öltözetre (napszemüveg, kalap) és a napvédelemre.
Nyári betegségek - Részletesen a témáról
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.
Hasznos lehet
5 gyakori nyári tünet, amivel orvoshoz fordulunk
Hogyan szabadulhatok meg a fülbe jutott víztől? Mitől romlik a hallásom nyáron? Miért fáj a fülem? Mit használjak allergiás orrdugulás ellen? Ezekről és a megelőzésről, kezelésről kérdeztük dr. Moric...