Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan kezelhető?

Mennyire gyakori a hasnyálmirigyrák?

 • A WHO adatai szerint 2020-ban közel fél millió hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak világszerte.
 • 2018-as hazai adatok szerint Magyarországon majdnem 3000 főnél találtak rosszindulatú hasnyálmirigy daganatot.
 • Ezek a számok növekvő tendenciát mutatnak a korábbi évek statisztikáihoz viszonyítva.
 • Leggyakrabban 65-80 év között fordul elő.
 • Férfiakat valamelyest gyakrabban érinti, mint a nőket.

Milyen tényezők hajlamosíthatnak hasnyálmirigyrák kialakulására?

 • Környezeti faktorok, életmóddal összefüggő tényezők: elhízás, kalóriadús étrend, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.
 • Családi halmozódás, örökletes daganat-szindrómák, öröklődő hasnyálmirigygyulladás.
 • Cisztás fibrózis.
 • Cukorbetegség (2-es típusú, magas inzulinszinttel járó forma).

Milyen tünetei lehetnek a hasnyálmirigyráknak?

 • Hasi fájdalom, mely gyakran kisugárzik a hátba.
 • A hasi fájdalom gyakran az éjszakai órákban fokozódik.
 • Sárgaság.
 • Újkeletű cukorbetegség.
 • Hányinger, hasmenés, székrekedés.
 • Általános tünetek: fogyás, étvágytalanság, elesettség, fáradékonyság, hőemelkedés, láz.

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigyrák?

A komplex kezelési lehetőségek között szerepel a sebészi (műtéti) megoldás, valamint a gyógyszeres (kemo)-, és sugárterápia is. Az, hogy melyik betegnél milyen kezelés jöhet szóba egy több szakorvosból álló onkológiai bizottság (úgynevezett ’onko-team’) javasolja meg a szövettani típus, a daganat stádiuma és a beteg általános állapota, társbetegségei alapján. A hasnyálmirigyrák esetén teljes gyógyulására csak akkor van esély, ha az korai stádiumban, még szétterjedés előtt felismerésre kerül.

Miért különösen veszélyes a hasnyálmirigyrák?

Sajnos a hasnyálmirigyrák esetében a felfedezés legtöbbször csak későn, már előrehaladott (IV. stádium) esetekben történik, így a túlélési esélyek sokkal rosszabbak. A hasnyálmirigyrák átlagos ötéves túlélése 5-10 százalék körül van – ezzel az egyik legrosszabb kórjóslatú rosszindulatú daganattípusnak számít.

Megelőzhető-e a hasnyálmirigyrák?

Egyértelmű megelőzésre nincs lehetőség, de nagyon fontos a befolyásolható, életmóddal összefüggő rizikótényezők minimalizálása. Ismert rizikófaktorok esetén pedig elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel. Különösen fontos, hogy vegyük észre a korai jeleket, tartós hasi panaszok esetén forduljunk orvoshoz, hogy időben megkezdődhessen a célirányos kivizsgálás.

Források: WHO, GLOBCAN 2020, Clinical features, diagnosis, and staging of gastric cancer 

Útmutató

 • A hasnyálmirigyrák egy agresszív lefolyású daganattípus, melynek a leggyakoribb tünete a hasi fájdalom, amely gyakran az éjszakai órákban jelentkezik, a sárgaság, a hányiner, étvágytalanság, fogyás, stb.
 • Tartós panaszok esetén javasolt a mielőbbi kivizsgálás, ugyanis a hasnyálmirigyrákot legtöbbször csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amelyek jelentősen csökkentik a gyógyulás esélyét.
 • Egyértelműen nem lehet nyilatkozni megelőzési lehetőségekről, de az egészséges életmód, szűréseken való rendszeres részvétel jelentősen javíthatja/befolyásolhatja a  betegség kialakulását.
Hasnyálmirigyrák - Részletesen a témáról
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat?
Mi okozhat görcsös hasi fájdalmat? Mit tehetünk ellene? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.
Hasznos lehet
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a...
Hogyan kezelhető a COPD?
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Hogyan kezelhető?
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik...
Milyen terápiák segíthetnek a porckopáson?
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a...