Vastagbéldaganat

Vastagbéldaganat

1 perces olvasási idő
Szerző: Balogh Mária, újságíró
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenciós lakossági szűrővizsgálatra minden 50-70 év közötti ember komolyan tekintene.

Mitől alakulhat ki daganatos elváltozás?

A daganatok kialakulását életkoronként, és nemenként is különféle tényezők, hatások befolyásolhatják, melyekben meghatározó szerepe van a genetikai tényezőknek is – tájékoztatott dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos.

Kik a veszélyeztetettek?

A leginkább veszélyeztetettebb korosztály az 50-70 év közöttiek.  A férfiak körében többnyire magasabb a betegség kialakulása, és a halálozás aránya, mint a nők esetében.  A legveszélyeztetettebbek az ötvenes éveikben járók, és a hetven év közötti férfi páciensek, de a rizikófaktorba nem tartozó lakosoknak sem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy ha bármilyen eltérés, szokatlan tünet mutatkozik az egészségi állapotukban, a székletükben, vagy bélrendszeri panaszoktól szenvednek, orvoshoz kell fordulni.

Ha a családban előfordult vastagbél polip-, vagy tumor, az szintén növeli a vastagbélrák kockázatát a vérszerinti rokonság körében. Ha pedig azt vesszük alapul, hogy egy 58 évesnél idősebb, vastagbélrákban szenvedő első ági rokonunk megbetegedett, háromszor - hatszor nagyobb az esély, hogy a hozzátartozó valamelyik családtag is ebben betegszik meg.

Milyen tünetekre kell figyelni?

A vastagbélrák tünetei viszonylag későn mutatkoznak meg, vagyis sokáig tünetmentesek maradnak a betegek. A tipikus figyelmeztető jelek között említjük:

  • A székletürítés ritmusának megváltozását, ha a hasmenés és a székrekedés váltja egymást a megszokott, normál állagú székletürítés helyett.
  • Ha nyálkás, megváltozott színű, akkor is legyünk résen.
  • Ha erős puffadás, felfúvódás, gyomorpanaszok-, fájdalmak-, hasi görcsök, vérzés kíséri a székletürítést, figyeljünk a szokatlan tünetekre.
  • Intőjel, ha visszatérően olyan érzésünk van, mintha nem sikerült volna a beleinket rendesen, és teljesen kiüríteni, ami rossz komfortérzetet ad.

Mi lehet a betegség megelőzésének az alapja a hétköznapi életünkben?

Gyakran halljuk, hogy az egészséges, panaszmentes emésztéshez a helyes és kiegyensúlyozott, rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, zsír-, és szénhidrát szegény táplálkozás nagyon fontos, valamint a bőséges, tiszta, tartósítószer-, és mesterséges színezékmentes folyadék, vagy víz fogyasztása. A helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúlyos állapot, nagyban elősegíthetik a rákos betegség kialakulását.

Időben felismerve magasabb a gyógyulási esély

Legalább ilyen fontos, hogy a rendellenes panaszok, tünetek esetén ne féljünk, ne húzzuk az időt, hanem forduljunk a háziorvosunkhoz, aki pontosan tudja, hogy mi a teendője ilyen esetekben is. A vastagbélrák az a tumoros betegség, amit, ha jóindulatú elő- állapotában, időben felfedeznek, és kiszűrnek, majd kezelnek, jó esély van a páciens gyógyulására.

Útmutató

  • A daganatok kialakulását életkoronként, és nemenként is különféle tényezők, hatások befolyásolhatják.
  • A tipikus figyelmeztető jelek között említjük a székletürítés ritmusának megváltozását, a nyálkás, megváltozott színű székletet, az erős puffadást, felfúvódást, gyomorpanaszokat, fájdalmakat, hasi görcsöket, stb.
  • A helyes és kiegyensúlyozott, rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, zsír-, és szénhidrát szegény táplálkozás nagyon fontos, valamint a bőséges, tiszta, tartósítószer-, és mesterséges színezékmentes folyadék, vagy víz fogyasztása.
Vastagbéldaganat - Részletesen a témáról
Véres széklet: aranyér vagy egyéb betegség?
Véres széklet abban az esetben fordul elő, ha a tápcsatornába valamilyen módon vér kerül. Véres székletet okozhatnak ártalmatlanabb betegségek is, de sok esetben súlyos kórkép áll a háttérben, így a véres széklet minden esetben alapos kivizsgálást igényel!
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt Péter belgyógyász – családorvos válaszolt a kérdéseinkre.
Hasznos lehet
Miért lehetek érzékenyebb a hidegre?
Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a...
Hogyan kezelhető a COPD?
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Hogyan kezelhető?
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik...
Milyen terápiák segíthetnek a porckopáson?
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a...