Ételallergia vizsgálat

Ételallergia vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire való az allergiavizsgálat? Mi a különbség a Prick-teszt és nutritív allergia teszt között? Kérdések és válaszok az allergia vizsgálatokról.

Mire való az allergiavizsgálat?

A provokációs teszttel vagy vérvétellel történő allergia vizsgálattal a cél a tüneteket okozó allergén felismerése.

Mi a különbség a Prick-teszt és nutritív allergia teszt között?

  • A Prick-teszt során a bőrre kis mennyiségű allergént juttatnak, és azzal állapítják meg, hogy allergiás reakciót vált-e ki az adott anyag.
  • A vérből történő allergiavizsgálat esetén pedig az allergia specifikus (IgE) molekulákat mérik, amely az immunrendszer válaszreakcióiról szolgáltat információt.

Mi az előnye a nutritív allergia vizsgálatnak?

A nutritív allergiateszt az év bármely szakaszában elvégezhető ellentétben a Prick teszttel, ami allergiaszezonban nem hoz értékelhető eredményt.

Milyen allergéneket vizsgál a nutritív allergia vizsgálat?

A vérvétellel történő nutritív allergia panel vizsgálat a 20 leggyakrabban előforduló allergént tartalmazza, melyek a következőek:

  • Tojássárgája
  • Tojásfehérje
  • Tehéntej
  • Búzaliszt
  • Földimogyoró
  • Szójabab
  • Paradicsom
  • Sárgarépa
  • Burgonya
  • Tőkehal
  • Alma
  • Rákfélék
  • Rizs
  • Élesztő
  • Rozsliszt
  • Sárgabarack
  • Kiwi
  • Zeller
  • Mandula

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A nutritív allergia vizsgálathoz nincs szükség különösebb előkészületre, azaz a vizsgálat nem éhgyomorra történik.

Útmutató

  • Az allergia vizsgálatokkal a cél a tüneteket okozó allergén felismerése.
  • A nutritív allergia vizsgálat önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, ezért minden esetben kérjük ki gasztroenterológus szakorvos véleményét.
  • Amennyiben igazolt ételallergiánk van, kérjük dietetikus segítségét az egészséges étrend kialakításában.
Ételallergia vizsgálat - Részletesen a témáról
Miért ne együnk mentes ételeket, ha egészségesek vagyunk?
A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők (pl. glutén) vagy ételek (tejtermékek) károsak. Szabó Adrienn, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa szerint azonban szükségtelen a glutén vagy laktóz nélküli ételek fogyasztása az egészségesek számára.
Hasznos lehet
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek...
Mi okozhatja a vér alacsonyabb vörösvértest szintjét?
Mikor beszélhetünk a vörösvértestek normál értékéről? Milyen tüneteket okozhat, a normálisnál alacsonyabb, illetve magasabb koncentráció?
Hogyan értelmezzük a hematokrit értéket a vérképben?
Milyen információt ad a hematokrit érték a vérképben? Mikor indokolt a vizsgálata? Mi okozhatja a hematokrit érték eltérését a vérképben?
Mi okozhat alacsonyabb fehérvérsejtszintet?
Miért fontos a megfelelő fehérvérsejt szint fenntartása? Mit jelent a normáltól eltérő érték a laboreredményeknél?