Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.24.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Betegség állapota Javasolt beviteli mennyiség Purinból
Akut roham < 100 mg   
Krónikus köszvény 100-200 mg 
Hyperuricaemia  < 300 mg
Nincs betegség  600-1000 mg

Mit lehet fogyasztani?

Húsok közül a sovány húsrészek kis mennyiségben (naponta 30-60 gr) ajánlottak, de figyelni kell az egyéni toleranciát. Előfőzéssel, és a főzővíz leöntésével csökkenthető a purintartalom. A fehérjebevitel fokozására a tojásfehérje fogyasztható, de hetente maximum 2-3 tojássárgája ehető. Tejtermékek közül a sovány tej és tehéntúró, joghurt, kefir, sovány sajtok, zsírszegény tejföl. A gabonaipari termékek, rizs, száraztészták, gabonapelyhek beilleszthetőek az étrendbe.

A bőséges folyadékfogyasztás jótékony hatású, ezért naponta 2-3 liter ajánlott (pl. csapvíz, ásványvíz, gyümölcslevek. Az alkalikus gyógyvizek (pl. Salvus, Balfi, Parádi) purinürítő hatással rendelkeznek, ezért ezeket is javasolt beilleszteni.

Mit kell kerülni?

Általánosságban elmondható, hogy a húsoknak a legmagasabb a purintartalma, ezért ezek fogyasztását csökkenteni kell.

Nagyon magas purintartalom (150-1000 mg/100 g):

Belsőségek (pl. vese, velő, tüdő, máj), csirkemell, libahús, szárnyasok bőre, lóhús, napraforgómag, földimogyoró, mazsola, mák, hering, pisztráng, ponty, szardínia, tonhal, májkrémek és pástétomok,

Magas purintartalom (75-150 mg/100g):

sertéshús, marhahús, birkahús, borjúhús, pulyka, csirkecomb, kacsa, nyúlhús, őz, lazac, szalonna, virsli, kolbász, szalámi, sonkafélék, tőkehal, fogas, szárazbab, borsó, lencse, szója, árpa, csicseriborsó, lenmag,

Közepes purintartalom (30-75 mg/100g):

zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, sóska, paprika, banán, búza, füge, gombák, sütőtök, kakaópor, barna kenyér, köles, rozs, zab, kukorica, mandula, szezámmag, tengeri rák, kagylók,

Alacsony purintartalom (0-30 mg/100g):

gyümölcsök, burgonya, cékla, uborka, káposzta, padlizsán, paradicsom, retek, sárgarépa, saláta, karalábé, vöröshagyma, zeller, fehér kenyér

Az alkoholt (rövid italok, sör, még az alkoholmentes sör is) teljes mértékben mellőzni kell, mert rohamot válthatnak ki. A fruktóz édesítőszert tartalmazó élelmiszerek emelik a húgysavszintet, ezért ajánlott kerülni.

Ha elhízás is társul a köszvény mellé, abban az esetben zsírszegény étrendre van szükség.

Adatok forrása: Dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita: Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.06.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a különbség a bipoláris és a major depresszió közt?
Lehet, hogy sokaknak ismerősebben cseng a mániás depresszió kifejezés, mint a bipoláris zavar, illetve a depresszió szó elé kevesen illesztik be a major vagy unipoláris kifejezést. Holott mindkét...
Az éjszakai falásroham - nem csak a hízás miatt probléma
Aki este, lefekvés előtt vagy akár az éjszaka közepén felébredve érzi úgy, hogy enni kell és ezt meg teszi, nem csak a lelkiismeret-furdalással és a testsúlygyarapodás kockázatával számolhat, de akár...
Másodlagos parkinsonizmus: mit jelent és mit lehet vele kezdeni?
A Parkinson-kór a parkinsonizmus (vagy Parkinson szindróma) leggyakoribb formája, azonban míg a Parkinson-kór elsődleges oka a dopamint termelő idegsejtek degenerációja, addig a parkinsonizmus számos...
Honnan tudhatom, hogy inzulinrezisztens vagyok?
Az inzulinrezisztencia nagyon gyakran okoz tüneteket. Ha ezen tünetek tudatában vagyunk, akkor hamarabb gondolhatunk rá és hamarabb kezdhetünk el ellene dolgozni. Ezen tünetek közé tartozhat például...