Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
Betegség állapota | Javasolt beviteli mennyiség Purinból |
Akut roham | < 100 mg |
Krónikus köszvény | 100-200 mg |
Hyperuricaemia | < 300 mg |
Nincs betegség | 600-1000 mg |
Mit lehet fogyasztani?
Húsok közül a sovány húsrészek kis mennyiségben (naponta 30-60 gr) ajánlottak, de figyelni kell az egyéni toleranciát. Előfőzéssel, és a főzővíz leöntésével csökkenthető a purintartalom. A fehérjebevitel fokozására a tojásfehérje fogyasztható, de hetente maximum 2-3 tojássárgája ehető. Tejtermékek közül a sovány tej és tehéntúró, joghurt, kefir, sovány sajtok, zsírszegény tejföl. A gabonaipari termékek, rizs, száraztészták, gabonapelyhek beilleszthetőek az étrendbe.
A bőséges folyadékfogyasztás jótékony hatású, ezért naponta 2-3 liter ajánlott (pl. csapvíz, ásványvíz, gyümölcslevek. Az alkalikus gyógyvizek (pl. Salvus, Balfi, Parádi) purinürítő hatással rendelkeznek, ezért ezeket is javasolt beilleszteni.
Mit kell kerülni?
Általánosságban elmondható, hogy a húsoknak a legmagasabb a purintartalma, ezért ezek fogyasztását csökkenteni kell.
Nagyon magas purintartalom (150-1000 mg/100 g):
Belsőségek (pl. vese, velő, tüdő, máj), csirkemell, libahús, szárnyasok bőre, lóhús, napraforgómag, földimogyoró, mazsola, mák, hering, pisztráng, ponty, szardínia, tonhal, májkrémek és pástétomok,
Magas purintartalom (75-150 mg/100g):
sertéshús, marhahús, birkahús, borjúhús, pulyka, csirkecomb, kacsa, nyúlhús, őz, lazac, szalonna, virsli, kolbász, szalámi, sonkafélék, tőkehal, fogas, szárazbab, borsó, lencse, szója, árpa, csicseriborsó, lenmag,
Közepes purintartalom (30-75 mg/100g):
zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, sóska, paprika, banán, búza, füge, gombák, sütőtök, kakaópor, barna kenyér, köles, rozs, zab, kukorica, mandula, szezámmag, tengeri rák, kagylók,
Alacsony purintartalom (0-30 mg/100g):
gyümölcsök, burgonya, cékla, uborka, káposzta, padlizsán, paradicsom, retek, sárgarépa, saláta, karalábé, vöröshagyma, zeller, fehér kenyér
Az alkoholt (rövid italok, sör, még az alkoholmentes sör is) teljes mértékben mellőzni kell, mert rohamot válthatnak ki. A fruktóz édesítőszert tartalmazó élelmiszerek emelik a húgysavszintet, ezért ajánlott kerülni.
Ha elhízás is társul a köszvény mellé, abban az esetben zsírszegény étrendre van szükség.
Adatok forrása: Dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita: Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.