Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

Mit egyek, ha köszvényes vagyok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.11.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Betegség állapota Javasolt beviteli mennyiség Purinból
Akut roham < 100 mg   
Krónikus köszvény 100-200 mg 
Hyperuricaemia  < 300 mg
Nincs betegség  600-1000 mg

Mit lehet fogyasztani?

Húsok közül a sovány húsrészek kis mennyiségben (naponta 30-60 gr) ajánlottak, de figyelni kell az egyéni toleranciát. Előfőzéssel, és a főzővíz leöntésével csökkenthető a purintartalom. A fehérjebevitel fokozására a tojásfehérje fogyasztható, de hetente maximum 2-3 tojássárgája ehető. Tejtermékek közül a sovány tej és tehéntúró, joghurt, kefir, sovány sajtok, zsírszegény tejföl. A gabonaipari termékek, rizs, száraztészták, gabonapelyhek beilleszthetőek az étrendbe.

A bőséges folyadékfogyasztás jótékony hatású, ezért naponta 2-3 liter ajánlott (pl. csapvíz, ásványvíz, gyümölcslevek. Az alkalikus gyógyvizek (pl. Salvus, Balfi, Parádi) purinürítő hatással rendelkeznek, ezért ezeket is javasolt beilleszteni.

Mit kell kerülni?

Általánosságban elmondható, hogy a húsoknak a legmagasabb a purintartalma, ezért ezek fogyasztását csökkenteni kell.

Nagyon magas purintartalom (150-1000 mg/100 g):

Belsőségek (pl. vese, velő, tüdő, máj), csirkemell, libahús, szárnyasok bőre, lóhús, napraforgómag, földimogyoró, mazsola, mák, hering, pisztráng, ponty, szardínia, tonhal, májkrémek és pástétomok,

Magas purintartalom (75-150 mg/100g):

sertéshús, marhahús, birkahús, borjúhús, pulyka, csirkecomb, kacsa, nyúlhús, őz, lazac, szalonna, virsli, kolbász, szalámi, sonkafélék, tőkehal, fogas, szárazbab, borsó, lencse, szója, árpa, csicseriborsó, lenmag,

Közepes purintartalom (30-75 mg/100g):

zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj, sóska, paprika, banán, búza, füge, gombák, sütőtök, kakaópor, barna kenyér, köles, rozs, zab, kukorica, mandula, szezámmag, tengeri rák, kagylók,

Alacsony purintartalom (0-30 mg/100g):

gyümölcsök, burgonya, cékla, uborka, káposzta, padlizsán, paradicsom, retek, sárgarépa, saláta, karalábé, vöröshagyma, zeller, fehér kenyér

Az alkoholt (rövid italok, sör, még az alkoholmentes sör is) teljes mértékben mellőzni kell, mert rohamot válthatnak ki. A fruktóz édesítőszert tartalmazó élelmiszerek emelik a húgysavszintet, ezért ajánlott kerülni.

Ha elhízás is társul a köszvény mellé, abban az esetben zsírszegény étrendre van szükség.

Adatok forrása: Dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita: Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.

Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2021.11.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a köszvény témában?
Hasznos lehet
Előfordulhat, hogy nem tudjuk mit kellene mondanunk annak a barátunknak, a barátnőnknek vagy rokonunknak, aki szorongással küzd. Összeszedtük azokat, amivel támogathatod őt, és azokat a mon ...
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?